Εφεδρεία ή απολύσεις

0

Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Ούτε βήμα πίσω δεν προτίθεται να κάνει η τρόικα αναφορικά με τον στόχο για μείωση προσωπικού στον δημόσιο τομέα κατά 30 χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2011.

Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα που ξεκίνησε με τις μετατάξεις και συνεχίστηκε με την εργασιακή εφεδρεία, για την οποία στο παρά πέντε ανακάλυψαν νομικά κωλύματα -αν και έχει ψηφιστεί από τον Ιούνιο- έχει φέρει το θέμα των απολύσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η πρώτη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης οι ελεγκτές της τρόικας (εκτός του Π. Τόμσεν που δήλωσε ασθένεια, ωστόσο υπήρχε εκπρόσωπος από το ΔΝΤ) με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά από περίπου 25 ημέρες, πήγε καλά σε γενικές γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το ενιαίο μισθολόγιο αλλά και την έντονη ανησυχία τους για τα ανοιχτά επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωναν ικανοποιημένοι καθώς -όπως τόνιζαν- το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό, μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός. Κατά την πρώτη συνάντηση, έγινε η επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρξει σειρά συναντήσεων του κ. Βενιζέλου και άλλων μελών της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες με τους επικεφαλής της τρόικας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε πρόοδος στην καταγραφή και την κοστολόγηση των μέτρων για το 2011 και 2012, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το επόμενο πακέτο μέτρων μέχρι το 2014. Την Δευτέρα, μάλιστα, θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί φέτος στις 31 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά των ελεγκτών επισημάνθηκε ότι τα εμπόδια αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με την εργασιακή εφεδρεία αποτελούν μεγάλο αγκάθι και πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα, καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδίου για την μείωση των δαπανών. Μάλιστα, οι τροϊκανοί επανέλαβαν ότι αν δεν μπορούν να καλυφθούν οι στόχοι με τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, πρέπει να γίνουν άμεσες απολύσεις.

Τα τρία σενάρια για την εφεδρεία

• Ένταξη στην εφεδρεία ή απόλυση όσων προσλήφθηκαν σε οργανισμούς εκτός ΑΣΕΠ από το 2000 έως σήμερα.

• Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

• Απολύσεις εργαζομένων από τους οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

Γι' αυτό τον λόγο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την εργασιακή εφεδρεία, όπως χθες το βράδυ με την συμμετοχή των Ευ. Βενιζέλου, Δ. Ρέππα, Γ. Κουτρουμάνη, Χρ. Πρωτόπαπα, Ντ. Ρόβλια και Α. Διαμαντοπούλου, προκειμένου να ετοιμαστεί το σχέδιο για την εφεδρεία και να ξεπεραστούν τα όποια νομικά κωλύματα.

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν σήμερα αλλά πιθανότατα και το Σάββατο, μία μέρα πριν από το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το κλιμάκιο της τρόικας θα έχει επαφές με όλα τα κυβερνητικά στελέχη των παραγωγικών υπουργείων αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

real.gr
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top