Στην Κύπρο έφτασαν 75 μέρες για να καταλογιστεί ευθύνη στον ίδιο τον Χριστόφια. Εδώ;

2

Σας το έχω ξαναγράψει. Η Κύπρος είναι ένα σοβαρό κράτος.

Πριν από 2,5 μήνες έζησε μια τραγωδία, την έκρηξη των πυρομαχικών στο Μάρι. Σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι. Προκλήθηκαν σοβαρότατες καταστροφές τόσο στο στρατόπεδο όπου ήταν παρατημένα τα πυρομαχικά, όσο και στη διπλανή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επένδυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ολόκληρη η χώρα πέρασε και περνάει μεγάλη ψυχική αλλά και οικονομική δοκιμασία αφού μες το κατακαλόκαιρο και την καρδιά της τουριστικής περιόδου, έμεινε χωρίς ρεύμα και μέτραγε νεκρούς και ευθύνες.

Η καταστροφή στο Μάρι μαζί με την πτώση του αεροπλάνου της "Ήλιος" ήταν οι χειρότερες στιγμές της Κύπρου μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974.

Όμως τραγωδίες συμβαίνουν στα κράτη. Αλλά η διαχείριση τους είναι αυτή που τα διαχωρίζει σε σοβαρά και φαιδρά.

Και η Κύπρος έχει κάθε λόγο να εντάσσεται στα σοβαρά. Γιατί αμέσως μετά την τραγωδία παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι υπουργοί ως έχοντες την άμεση πολιτική ευθύνη. Αυτές οι παραιτήσεις όμως δε χρησιμοποιήθηκαν ως κινήσεις εκτόνωσης όσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να τις αξιοποιήσει ως τέτοιες. Αναγκάστηκε να συγκροτήσει μηχανισμό για να ερευνήσει τα αίτια και να καταλογίσει τις ευθύνες. Και αν και πολλοί πίστεψαν ότι η κίνηση αυτή ήταν προσχηματική, γρήγορα φάνηκε ότι σε ένα σοβαρό κράτος υπάρχουν και υπεύθυνοι κρατικοί λειτουργοί που μπορούν να ορθώσουν ανάστημα και να πάνε κόντρα στην εξουσία.

Μόλις ένα μήνα την καταστροφή εκλήθη και κατέθεσε ακόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει αυτή τη δοκιμασία. Μέσα σε 2,5 μήνες κατέθεσαν και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι ,υπέβαλαν τις αναφορές τους οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες, συντάχθηκε πόρισμα και παραδόθηκε στη Βουλή. Πόρισμα πραγματικό, όχι της συγκάλυψης! Πόρισμα που απέδωσε ευθύνες στον ίδιο τον πρόεδρο Χριστόφια.

Που συνάγει από τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων ότι τόσο αυτός όσο και η κυβέρνηση του γνώριζαν το πρόβλημα και τους κινδύνους αλλά δεν το αντιμετώπισαν. Οι πολιτικές εξελίξεις προοιωνίζονται σοβαρές σε μια περίοδο που Κύπρος βρίσκεται σε ιστορική καμπή με την έρευνα για το φυσικό αέριο στο περιβόητο οικόπεδο 12. Όμως ούτε αυτό δεν εμπόδισε την ανάδειξη της αλήθειας.

Τους παραλληλισμούς που κάνετε όση ώρα διαβάζετε αυτές τις γραμμές καλώς τους κάνετε.

Στην Κύπρο μέσα σε 75 ημέρες αποδόθηκαν ευθύνες σε εν ενεργεία αρχηγό του κράτους.

Στην Ελλάδα τα τελευταία...75 χρόνια ή δε φταίει κανείς πολιτικός , ή όποιος εντοπιστεί να φταίει δεν τιμωρείται γιατί έχει υπάρξει παραγραφή.

Για αυτό τελικά τούτους τους καιρούς παραγράφεται η εθνική μας κυριαρχία.

newsit
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  1. Μόνο που η επιτροπή ορίστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο, ο οποίος έλεγε ότι θα σεβόταν το πόρισμα της και ότι ευθύνες θα αναλαμβάνονταν ακόμη και από τον ίδιο.

    Αυτά νομιζόμενος φυσικά ότι ο κ. Πολυβίου θα έριχνε τις ευθύνες αλλού. Όταν όμως το πόρισμα απέδωσε ευθύνες στον πρόεδρο, ο ίδιος ο πρόεδρος και το ΑΚΕΛ δεν τα δέχτηκαν, βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και διοργανώνουν συναυλίες "ενότητας".

    Τόση σοβαρότητα έχουμε σαν κράτος που είχαμε τα πυρομαχικά εκτεθειμένα δίπλα από τον κύριο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό και όταν τα container διογκώνονταν η λύση ήταν "ραντίστε τα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολιτικα παιχνιδια μονο οι πολιτικοι κερδιζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου
To Top