Έσωσαν τις τράπεζές τους, κουρεύουν 60% την Ελλάδα

0

Πριν μας… πεθάνουν θα μας βγάλουν την ψυχή. Μέρκελ και Σαρκοζί αποφάσισαν στη συνάντηση κορυφής που είχαν να μην ανακοινώσουν απολύτως τίποτε από το σχέδιο που επεξεργάζονται. Αν και είναι πασίγνωστο ότι ετοιμάζουν κούρεμα 50%-60% του ελληνικού χρέους και… γαία πυρί μειχθήτω για την Ελλάδα.

Λες και βλέπουν τις συνεντεύξεις του Βενιζέλου, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες μιλούσαν χωρίς να λένε τίποτε, παρά μόνο ότι θα υπάρξει συνολική λύση για την Ελλάδα εντός του επόμενου 20ήμερου. Εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους πως θα βρεθεί μια βιώσιμη και τελεσίδικη λύση για την Ελλάδα την οποία χαρακτήρισαν μέρος της Ευρωζώνης, επομένως απέκλεισαν έξοδο από το ευρώ.

« Το EFSF θέλουμε να είναι αποτελεσματικό και λειτουργικό. Συνολική, βιώσιμη και ταχεία απάντηση στο τέλος του μήνα», είπε ο Σαρκοζί, προαναγγέλλοντας το haircut αφού πρώτα η τρόικα δώσει την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Όσο για τη Μέρκελ, περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Τέλος του μήνα θα δείτε πως θα λειτουργήσουν εύρυθμα όλες μας οι αποφάσεις»…

Στο παρασκήνιο, πάντως, αυτό που φαίνεται να συμφωνήθηκε στον Γαλλογερμανικό άξονα είναι να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Το Ταμείο συμφωνήθηκε να χρηματοδοτήσει όσες τράπεζες (κυρίως γαλλικές) έχουν τοξικά ομόλογα ώστε να αντέξουν τους κραδασμούς. Αυτή ήταν απαίτηση του Σαρκοζί προκειμένου να συμφωνήσει κι ο ίδιος στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

(Ο Σαρκοζί αντιδρούσε στα σχέδια των Γερμανών για 60% κούρεμα επειδή φοβάται ότι θα κινδυνεύσουν οι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα γαλλικές τράπεζες και δεν θέλει με τίποτα να πάει σε εκλογές με μείωση της αξιολόγησης “ΑΑΑ”. Γι αυτό πιέζει για χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Σωτηρίας και όχι από κράτη και ιδιώτες όπως η Μέρκελ).

Ουσιαστικά συμφωνήθηκε να σωθούν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Το πόσο θα είναι το κούρεμα, αν θα στηριχθούν και πώς οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες γενικότερα, θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις θα είναι δραματικές για τη χώρα. Όσο για τις ελληνικές τράπεζες, ένα είναι σίγουρο: Δεν κρατικοποιούνται…. κοινοτικοποιούνται αφού περνούν στα χέρια των ξένων μέσω των κονδυλίων που θα χρειαστούν για να στηριχθούν. Ένα κούρεμα 60% που φημολογείται, απαιτεί κεφάλαια άνω των 40 δις. ευρώ που μόνο το ταμείο στήριξης μπορεί να δώσει.

Αυτή είναι η… μόνιμη λύση που αποφάσισαν. Στην ουσία διέλυσαν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και πάμε σε ένα μεγάλο κούρεμα με ακόμη μεγαλύτερα δεινά για τη χώρα.

Δεν χρεοκοπούμε δηλαδή ανεξέλεγκτα αλλά συντεταγμένα.

Και κάτι που θα είναι πλέον καθημερινή πρακτική μόλις ανακοινωθεί το κούρεμα. Τοποτηρητές σε όλα τα υπουργεία και το γενικό Λογιστήριο. Δε θα εγκρίνεται δαπάνη αν δεν έχει την υπογραφή του τοποτηρητή.

antinews
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top