ΣΕΒ: Καταστροφικό ένα κούρεμα 50% για την Ελλάδα

0

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) εκπόνησε μελέτη σχετικά με την απόφαση της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα και για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές σε αυτή στην Ελληνική οικονομία. Στην ίδια μελέτη προτείνονται λύσεις και πρόσθετες διευθετήσεις που προσδίδουν ευνοϊκότερα αποτελέσματα για την Ελλάδα –πάντα με βάση την ομόφωνη ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΣΕΒ, ένα κούρεμα του 50% θα έχει μικρή επίπτωση μόλις 45 δισ. στην απομείωση του ελληνικού χρέους, ενώ θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Συγκριμένα ο ΣΕΒ αναφέρει ότι ένα κούρεμα της τάξης του 50% ή περισσότερο, που προτείνεται και διερευνάται τούτες τις ημέρες από διάφορους κύκλους, θα έχει μικρή επίπτωση στην απομείωση του καθαρού ελληνικού χρέους –όχι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου– ενώ θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία –την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την προσωπική περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Συμφωνία του Ιουλίου για την Ελλάδα ορίστηκαν οι απώλειες των ιδιωτών (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί) στο 21%, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 28 δις. ευρώ όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, θα δοκιμαστεί σκληρά η σταθερότητα του πανευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος και η ήδη σοβούσα ύφεση και κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη θα λάβει ανησυχητικές διαστάσεις επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Μέχρι και την ύστατη αυτή ώρα, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη για να αποτρέψει το σενάριο ενός κουρέματος του χρέους που θα αποκλίνει πολύ από τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη. Η έξοδος από την κρίση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, προϋποθέτει έμπρακτες αποδείξεις Ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης καθώς και κατανόησης των κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στη μελέτη αναφέρεται ότι το δυνητικό όφελος δεν θα υπερέβαινε, σε καθαρή βάση,τα € 45 δισ. ή 20% του ΑΕΠ περίπου, και δεν είναι καν μεγαλύτερο από το όφελος του PSI (υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι είναι κατώτερο των € 30 δισ.).

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η απομείωση κατά 50% του χρέους αφορά μόνο στο χρέος που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών ,δηλαδή τα 212 δισ. €, από το συνολικό χρέος των περίπου € 360 δισ. Έτσι, η απομείωση αγγίζει μόλις τα106 δισ. €, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει η Ελλάδα να καλύψει με νέο δανεισμό την απομείωση χαρτοφυλακίων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών Ταμείων και εταιρειών, κατά τουλάχιστον € 50 δισ. ή 22% του ΑΕΠ.

newscode
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top