Κούρεμα 50% και εποπτεία 100%

0

Βαρύ θα είναι το τίμημα της αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας μας, που σε πρώτη ανάγνωση εξασφαλίστηκε από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής: σκληρή λιτότητα για τα επόμενα χρόνια, νέα μέτρα και μόνιμη εποπτεία από την τρόικα. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομείωση του 50% του ελληνικού χρέους, ή κατά 100 δισ. ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Επίσης αποφασίστηκε νέο δάνειο προς την Ελλάδα από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ύψους 100 δισ. ευρώ και επιπλέον 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν από τις χώρες της ευρωζώνης για το πρόγραμμα PSI.

H νέα δανειακή συμφωνία θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011 προκειμένου το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2012. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει ορίζοντα το 2014.

Παράλληλα στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Θετική και δίκαιη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόφαση της συνόδου κορυφής για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους. «Κλείνουμε οριστικά τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν. Είναι μια δίκαιη απόφαση, καθώς ένα μεγάλο μέρος που επωμίζονταν οι πολίτες μεταφέρεται τώρα στις τράπεζες. Το ισχυρό διαπραγματευτικό μας χαρτί ήταν οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο κ. Παπανδρέου στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς, και θα συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις και δεν μειώνεται η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το αν θα επιβληθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα. «Θα υπογράψουμε μια νέα δανειακή σύμβαση. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο αρκούν, αρκεί να τα εφαρμόσουμε».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οσον αφορά το θέμα της εποπτείας της χώρας μας, τόνισε: «Δεν θα υπάρχουν επίτροποι στα υπουργεία. Εμείς έχουμε την ευθύνη, η ελληνική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Η τρόικα θα έχει μόνιμη παρουσία στη χώρα μας. Δεν θέλουμε να έχουμε ένα τρίμηνο show στη χώρα μας. Θέλουμε να είναι εδώ κι αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, να διορθώνεται αμέσως».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ακόμη μία φορά πως η χώρα δεν χρειάζεται να οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: «Ο κόσμος θέλει αλλαγές και όχι εκλογές».

madata
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top