Σενάρια για κούρεμα 35%

0

Σενάρια για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 35% κι όχι 50%-60% που έπαιζε τις τελευταίες ημέρες, διαρρέει η κυβέρνηση, αλλά φαίνεται να έχουν και κάποια βάση. Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο καθώς όλα είναι στον αέρα.

Πάντως, οι φήμες αυτές βοηθούν το χρηματιστήριο να ανακάμψει με αιχμή τις τράπεζες οι οποίες αν γίνει πραγματικότητα το παραπάνω σενάριο, θα έχουν μικρότερες απώλειες.

Η διαρροή του σχεδίου για κούρεμα 35% ξεκίνησε από το Μαξίμου αλλά φαίνεται να το υιοθετούν και οι τράπεζες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιους όρους θα γίνει κάτι τέτοιο, ποιες τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μπορέσουν δηλαδή να αντέξουν ή θα πάμε σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και τεράστια ύφεση της οικονομίας;

Οι τράπεζες, πάντως, δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να φτιάξουν κάποιες γραμμές άμυνας. Ετσι, η Εθνική ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την τουρκική τράπεζα Finansbank ενώ Alpha και Eurobank θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη συγχώνευση και κοιτούν αν βγαίνουν τα νούμερα.





Στο μεταξύ, αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, κάνει η Εθνική τράπεζα η οποία σε έκθεσή της τονίζει ότι φέτος η ύφεση θα είναι 5,9% και το 2102 θα είναι 2,7% αλλά εκεί θα πιάσουμε τον πάτο και θα δημιουργηθεί πλεόνασμα. Να σημειωθεί πάντως ότι για φέτος ο Β. Βενιζέλος έκανε λόγο για ύφεση στο 5,5%.

Μάλλον φιλόδοξοι είναι οι στόχοι που λέει η Εθνική ότι θα πιάσει η οικονομία καθώς τα πάντα βουλιάζουν, η ανεργία είναι πάνω από 1 εκατ., επενδύσεις δε γίνονται ενώ και κανείς δε γνωρίζει πόσο θα είναι το κούρεμα και πόσο θα επηρεάσει την κοινωνία.

Η Εθνική των εκλεκτών της κυβέρνησης κ. Ταμβακάκη και Ράπανου λέει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να επανέλθει σε θετικό έδαφος το 4ο τρίμηνο του 2012 (+0.3%).

«Ενάμιση χρόνο μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, και τρία σχεδόν χρόνια από την είσοδο της οικονομίας σε ύφεση, οι πρώτες ενδείξεις προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο πρότυπο έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, καταδεικνύοντας ότι οι θυσίες αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα. Οι συντελούμενες αλλαγές αποτυπώνονται τόσο στη διάρθρωση της εγχώριας ζήτησης, με συρρίκνωση της κατανάλωσης και των εισαγωγών, έντονη προσαρμογή της αγοράς εργασίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους (ειδικά στον τουρισμό) και ανάκαμψη των εξαγωγών», τονίζεται.

Μακάρι να μη διαψευστεί αλλά και να επιβεβαιωθεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουν ματώσει εκατομμύρια Έλληνες.

antinews
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top