Η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξακολουθεί και είναι ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν τους Γερμανούς οικονομολόγους, όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις τους.
"Όποιος προπαγανδίζει την έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική ΄Ενωση θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτχερ στην εφημερίδα του Ντύσελντορφ "Rheinische Post" εξηγώντας πως πρόκειται για
αυταπάτη ότι η έξοδος από το ευρώ "λύνει όλα τα προβλήματα χωρίς κανένα κόστος για μας".
Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του, η μείωση του ελληνικού ελλείμματος στο 50% θα σημάνει μία επιβάρυνση 20 δις ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που θα πληγούν.
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει βαρύτητα στη Γερμανία, κάτι που φάνηκε και από τοποθετήσεις οικονομολόγων και πολιτικών στις κυριακάτικες εφημερίδες.
Το στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί, αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ, υποστηρίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση, "δεν μπορεί να περιμένει ότι θα στηρίζεται με τον τρόπο αυτό στο διηνεκές".
Επιπλέον, και ο αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Χέρμαν Ότο Σολμς από το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) υποστήριξε πως "η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια μόνιμη εστία αναταραχής και δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα χρέους σε ορατό ορίζοντα. Πρέπει να σκεφτεί μήπως ο δρόμος της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από το ευρώ προσφέρει καλύτερες προοπτικές, όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα", ανέφερε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.