Του Μενέλαου Τασιόπουλου
Το 2002 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό Σημίτη, μετέτρεψε τι τότε ΔΕΚΟ, σε Ανώνυμες Εταιρείες, όπως προέβλεπε η ένταξη στη ζώνη ευρώ .
Εξαιτίας όμως των «πελατειακών σχέσεων» και του βαθέως κράτους ΠΑΣΟΚ, διατήρησε το προνόμιο και την εξουσία 1) να διορίζει τις Διοικήσεις και 2) οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, αν και Α.Ε πλέον να διατηρήσουν το προνόμιο του δημοσίου υπαλλήλου (μονιμότητα), πετυχαίνοντας μαζί προνόμια και μπόνους ιδιωτικού υπαλλήλου.
Επιπλέον το κράτος συνέχισε να εγγυάται τα δάνεια τους , σε πολλές περιπτώσεις, με κρατικές εγγυήσεις.
-Σήμερα που οι κεφαλαιοποιήσεις των ΔΕΚΟ-Α.Ε έχουν καταρρεύσει και δεν μπορούν να πουληθούν ή να μειωθούν τα μερίδια του κράτους, που άλλωστε κάθε άλλο παρά ορθολογικό είναι στην περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας, μπορεί με άμεσο τρόπο , το Δημόσιο να αποτραβηχτεί από τις εξουσίες του και να μείνει απλά μέτοχος στις Α.Ε.
- Σε μια τέτοια περίπτωση όλοι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ χάνουν το προνόμιο της μονιμότητας, που το έχουν όμως μετά το 2002, καταχρηστικά. Άρα μειώνεται δραματικά ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων , χωρίς απολύσεις, αλλά ξεκαθαρίζουν και τα δημόσια οικονομικά ενόψει ενιαίου μισθολογίου. Παράλληλα το έλλειμμα πέφτει δραματικά, με λογιστικό τρόπο. Αφαιρείται από το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το έλλειμμα των ΔΕΚΟ και από τις κρατικές εγγυήσεις, μόνον όσες έχουν ήδη πληρωθεί. Σύμφωνα δηλαδή με τον τρόπο μέτρησης του ελλείμματος από την Eurostat για ολόκληρη την ευρωζώνη.
-Ο διαχωρισμός των υπαλλήλων είναι πολύ εύκολο να υπολογισθεί άμεσα. Γιατί οι του δημόσιου τομέα ανήκουν συνδικαλιστικά στην ΑΔΕΔΥ, οι των ΔΕΚΟ, μαζί με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στη ΓΣΕΕ. Αρα το έλλειμμα της Ελλάδος θα πέσει σημαντικά εντός του 2011 και η Ελλάδα μπορεί να κάνει εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση.
-Οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ-Α.Ε θα προκύψουν από έκτακτες γενικές συνελεύσεις και το μάνατζμεντ της κάθε ΔΕΚΟ θα έχει τον απόλυτο έλεγχο για την αναδιάρθρωση των προβληματικών ( με δικές τους συμφωνίες με διεθνείς τράπεζες και εταιρείες management) και για τη διατήρηση του πλεονάσματος στις κερδοφόρες.
-Ταυτόχρονα στον κλειστό δημόσιο τομέα, μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πρώτον να μην υπάρξουν προσλήψεις σε βάθος χρόνου και να προϋπολογιστεί το όφελος. Δεύτερον να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στενό , για την απάλειψη του θεσμού του Συμβασιούχου του Δημοσίου , περιλαμβανομένων και των ΟΤΑ. Τρίτον να απελευθερωθούν οι μετατάξεις, να θεσμοποιηθεί η ιδιότητα του κρατικού υπαλλήλου και να καταργηθεί το αμετάθετο.
- Επειδή η Ευρώπη είναι μια λογιστική ανοησία και εμμονή, χωρίς παραγωγικό πνεύμα και η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εθνική της περιουσία και υπόσταση , ακόμη και οι δοσιλογικές κυβερνήσεις Παπανδρέου, μαζί με τον ίδιο τον «σκιώδη πρωθυπουργό», θα πρέπει να βρουν μια «γρήγορη λύση», πριν το εκλογικό αλλά και το φυσικό λιντσάρισμα, που έρχεται μαζί με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.
newscode
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.