Προ των πυλών η άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

0

Την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων, τουλάχιστον, υπαλλήλων σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα ζητεί από την κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. Η έκθεση θα παραδοθεί στον
υπουργό...

Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για την αναδιάρθρωση του στενού πυρήνα του κράτους, που θα αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2011.

Στην εν λόγω έκθεση περιλαμβάνονται ευρείες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, η σύνδεση της απόδοσης ολόκληρων τομέων του Δημοσίου με τα χρήματα τα οποία δαπανούν από τον κρατικό προϋπολογισμό (από την απόδοσή τους, με άλλα λόγια, θα εξαρτάται η χρηματοδότησή τους), η καθιέρωση συγκεκριμένων δεικτών αποδοτικότητας για τους υπαλλήλους και κυρίως για τα στελέχη (προϊστάμενοι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές), η θέσπιση νέων κριτηρίων για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης, η αλλαγή της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού κ.λπ.

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει επίσης στην έκθεσή του διαπιστώνει ότι οι μισθολογικές δαπάνες στη χώρα μας εκτινάχθηκαν στα ύψη την τελευταία δεκαετία- με αποκορύφωμα το 2009.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση της τρόικας για επέκταση της «εργασιακής εφεδρείας» και στις «παρυφές» του στενού δημόσιου τομέα, παρ΄ ότι διατυπώνονται ενστάσεις κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί προσκρούει στη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία δεν μπορεί να υπερκερασθεί, τουλάχιστον ως την προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες στις κλειστές συνεδριάσεις η τρόικα πρότεινε ένα πρόγραμμα άμεσης και μαζικής ένταξης ακόμη και 50.000 εργαζομένων στον νέο αυτόν θεσμό.

Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, σταθμίζοντας από τη μία πλευρά την οριακή κατάσταση της οικονομίας και από την άλλη τη βαρύτητα του μέτρου.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας παραμένει στους καταλόγους του ΑΣΕΠ σε μόνιμη βάση. Θα λαμβάνει τις αποδοχές του μόνο για 12 μήνες από την ημέρα που θα χαρακτηριστεί πλεονάζον και οι αποδοχές αυτές θα είναι ίσες με το 60% του βασικού μισθού του. Ο κ. Ρέππας πάντως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν συζήτησε θέμα απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεσμεύθηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση ως το τέλος του έτους θα θέσει σε πλήρη ισχύ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με κύριο στόχο «ένα κράτος που δεν θα είναι σπάταλο, γραφειοκρατικό και εχθρικό προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη».

trelokouneli
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top