Λιποκύτταρα χαρίζουν πλούσια κόμη σε φαλακρά πειραματόζωα

0

Πηγή πολύτιμων χημικών ουσιών που ενισχύουν την ανάπτυξη της τρίχας ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες στα ταπεινά… λιποκύτταρα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Γέιλ μέσα από δημοσίευσή τους στο
επιστημονικό έντυπο «Cell», πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας ενεργοποιούνταν με μια τονωτική ένεση λιποκυττάρων.

Τονωτική ένεση γεννά τρίχες

Εγχέοντας έναν τύπο λιποκυττάρων σε σχεδόν γυμνές περιοχές στο σώμα των πειραματόζωων, οι ερευνητές κατάφεραν να προκαλέσουν την ανάπτυξη του χαμένου τριχώματός τους.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι τα ενθαρρυντικά αυτά ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά σε μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της φαλάκρας, η οποία θα είναι ικανή να αναστρέφει την όλη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι ειδικοί εξέτασαν ποντίκια τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα ως προς την παραγωγή λιποκυττάρων.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι τρίχες γεννιούνται σε κύκλους. Στην περίπτωση όμως των συγκεκριμένων πειραματόζωων οι προβληματικοί θύλακες έπεφταν σε «λήθαργο» με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται νέες τρίχες.

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε τονωτικές ενέσεις λιποκυττάρων υγιών ποντικών, στα «φαλακρά» ζώα. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα παρατήρησαν ότι νέοι θύλακες είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται.

Διαπίστωσαν ακόμα, ότι ο αριθμός των πρόδρομων λιποκυττάρων στην περιοχή του δέρματος γύρω από τους νέους θύλακες τετραπλασιαζόταν κατά την ανάπτυξή τους.

Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά, είδαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος λιποκυττάρων παρήγαγε έναν αυξητικό παράγοντα αιμοπεταλίων σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, ο οποίος παρακινούσε την ανάπτυξη της τρίχας στο 86% των θυλάκων.

Ελπίδα για πλούσια μαλλιά

Για την ώρα, δεν είναι γνωστό κατά πόσο και ο ανθρώπινος οργανισμός ακολουθεί το ίδιο χημικό «μονοπάτι». Προηγούμενες μελέτες σε άνδρες είχαν δείξει ότι τα φαλακρά σημεία στο κεφάλι τους συγκέντρωναν τον ίδιο αριθμό βλαστοκυττάρων των θυλάκων της τρίχας, με άλλες περιοχές έντονης τριχοφυΐας.

«Εάν καταφέρουμε να κάνουμε τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να ξυπνήσουν τα κοιμώμενα βλαστοκύτταρα στη βάση των θυλάκων της τρίχας, τότε πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη των υγιών τριχών» εξηγεί η καθηγήτρια Βαλερί Χόρσλι.

Οι Αμερικανοί ειδικοί θα συνεχίσουν την αναζήτηση επιπλέον χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην παραπάνω διαδικασία. Επισημαίνουν ακόμα, ότι τα λιποκύτταρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους μηχανισμούς στους οποίους εμπλέκονται βλαστοκύτταρα, όπως π.χ. κατά τον σχηματισμό καρκινικών όγκων ή την επούλωση τραυμάτων.

24wro
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top