Τι κάνουμε λάθος στην προσπάθεια να χάσουμε περιττά κιλά

0

Οι πληροφορίες και οι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά την προσπάθεια να χάσουμε τα περιττά κιλά συχνά παρερμηνεύονται. Πάντα εμφανίζεται ένας νέος
τρόπος καλύτερος από τον προηγούμενο που υπόσχεται σωστή, γρήγορη και υγιή απώλεια κιλών. Είναι όμως έτσι; Για όλους είναι σωστός αυτός ο τρόπος;

Συνηθισμένο λάθος που γίνεται είναι η ανταλλαγή προγραμμάτων διατροφής και η πραγματοποίηση προγραμμάτων που υπάρχουν σε διάφορα περιοδικά.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η χρήση ενός διαιτολογίου που είναι φτιαγμένο για έναν άνθρωπο π.χ. την κα Μαρία μπορεί να κάνει θαύματα στην ίδια αλλά αν την κάνει η κα Ελένη μπορεί να εξελιχθεί σε φονικό όπλο. Ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες γι αυτό έχει το δικό του εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Κατά καιρούς ενοχοποιούνται θρεπτικά συστατικά πως μπλοκάρουν τον μεταβολισμό και μας δυσκολεύουν στην απώλεια του βάρους . Είναι έτσι ή υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε δώσει σημασία;

1. Υδατάνθρακες : είναι ουσιαστικής σημασίας θρεπτικά στοιχεία για την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή . Το κύριο συστατικά παροχής ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού . Υπάρχουν υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγονται και αυτοί που προτιμούνται . Τροφές όπως φρούτα , λαχανικά , δημητριακά ολικής άλεσης ή πολύσπορα , όσο το δυνατόν λιγότερες κατεργασμένες τροφές βρώμη , κριθαράκι κλπ .Οι τροφές αυτές δίνουν σύνθετους υδατάνθρακες και βοηθούν στην πρόσληψη φυτικών ινών .Αποφυγή τροφών όπως ζάχαρη , γλυκών , τηγανιτές πατάτες , πατατάκια , κονσερβοποιημένα τρόφιμα . Προσοχή στις ετικέτες τροφίμων κρύβουν στοιχεία που μας βοηθούν .

2. Διχασμός προιόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά σε λιπαρά; Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι τροφές χωρίς λιπαρά είναι η ζάχαρη και το αλάτι ,συστατικά που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη καλύτερης γεύσης. Μικρές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ( ελαιόλαδο , μαργαρίνες εμπλουτισμένες με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ή στερόλες , γαλακτοκομικά προιόντα χαμηλά σε λιπαρά, λιπαρά ψάρια όπως μπακαλίαρος , καλαμάρι , τόνος , μουρούνα , γαρίδες ) είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η μικρή περιεκτικότητα σε λίπος έχει την ιδιαιτερότητα να μας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι αποφεύγεται η υπερφαγία.

3. Μπορώ να φάω κάτι που θέλω αν γυμναστώ ή αν δουλεύω έξω; Τι σημαίνει απώλεια κιλών Η απώλεια των κιλών είναι η καύση περισσοτέρων θερμίδων από αυτές που προσλαμβάνω .Ανάλογα με την εργασία μας ή την άσκηση και όχι μόνο καταναλώνουμε κάποιες θερμίδες . Ο υπάλληλος γραφείου καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από τον οικοδόμο, ο αθλητής στίβου περισσότερες από κάποιον που κάνει ορθοσωμική .Αυτοί οι τρόποι είναι θεμιτοί για την καύση των θερμίδων .Το πρόβλημα παρατηρείται στην υπέρ εκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνονται κατά τις παραπάνω δραστηριότητες . Όπως επίσης γίνεται υποτίμηση των θερμίδων που αντιστοιχούν σε κάποιες αγαπημένες τροφές. Ας δούμε ένα παράδειγμα αν κάποιος κάνει καύσεις 350 θερμιδες κατά την διάρκεια της προπόνησης και καταναλώσει ένα χαμπουγκερ , τηγανιτές πατάτες και αναψυκτικό , τότε μπορεί να κερδίσει βάρος και όχι να χάσει . Ένας καλός έλεγος είναι η χρήση μετρητή που ελέγχει της καύσεις σας και στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει μια σωστή εκτίμηση των θερμίδων που δίνουν οι αγαπημένες σας τροφές .

4. Μπορώ να έχω ένα Σαββατοκύριακο χωρίς μέτρο αν όλη την εβδομάδα είμαι σωστός ; Είναι καλό να ακολουθείται ένα πρόγραμμα χωρίς πολλές παρασπονδίες ακόμα και το Σαββατοκύριακο , πολλές φορές η λήψη πολλών θερμίδων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους άσχετα με το πόσο σωστά ακολουθήσατε το πρόγραμμα της εβδομάδας. Προσπαθήστε να απολαύσετε τις στιγμές χαλάρωσης με μέτρο στην διατροφή σας , μην ξεχνάτε πως δεν είναι μονο η αύξηση του φαγητού που γίνεται τις μέρες αυτές αλλά και η μείωση της δραστηριότητας σας .

5. Τρώω λιγότερο για να συρρικνωθεί το στομάχι μου . Τρώω σε τακτικά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να μην οδηγηθώ σε υπερκατανάλωση τροφής . Φανταστείτε πως το σώμα είναι το αυτοκίνητο και πρέπει να βάλω 20 lt βενζίνη , πάω στο πρατήριο και ρίχνω 20lt όλα μαζί .Μπορούν να μπουν στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ; ΌΧΙ φυσικά θα πέσουν έξω . Το σώμα μας δεν λειτουργεί έτσι . Αν από το πρωί δεν έχω καταναλώσει τροφή και ξαφνικά μετά από ώρες φάω το γεύμα μου τότε μπαίνει υπερβολική ποσότητα στο στομάχι και δεν μπορεί να την διαχειριστεί. Έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες που δίνω με επιτυχία με αποτέλεσμα την αποθήκευση τους και την ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.

Η σωστή διατροφή οδηγεί σε ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Μικρά βήματα αλλά σταθερά θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου. Χρειάζεται ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ.


Επιμέλεια :
Γούτα Κική
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας MediΔιατροφή

newsit
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top