Σκληρά λόγια Παπανδρέου κατά ευρωπαίων εταίρων

0

Την ανάγκη εξεύρεσης της κοινής συνισταμένης ώστε η χώρα να πάει μπροστά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην συνεργασία που είχε με
τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της ΔΕΘ. Παράλληλα μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση ευρωπαίων εταίρων έναντι της χώρας μας.

Είπε ότι η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία επιβάρυναν τόσο οι "δικές μας αμαρτίες", αλλά και το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κλίμα. Έκανε λόγο για "μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες", αλλά και ενίοτε με "μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική, σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας."

"Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους", ανέφερε.

Σημείωσε ότι η συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ γύρω από το ευρώ και την εμβάθυνση της Ένωσης "έχει διχάσει" και υπογράμμισε ότι "εδώ και αρκετούς μήνες, έχω πει στις συναντήσεις με τους εταίρους μας, ότι ή θα πάμε μπροστά, σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή σιγά - σιγά θα αρχίσει να ξεφτίζει, να αδυνατίζει και να διαλύεται αυτή η ιστορική προσπάθεια, και όχι μόνο της Ευρωζώνης, γιατί αυτό θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "έχουμε τρία πράγματα να κάνουμε. Πρώτα απ' όλα, να αντιμετωπίσουμε - και το αντιμετωπίσαμε - το μεγάλο θέμα της απειλής της χρεοκοπίας, με τις όποιες δύσκολες αποφάσεις. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υλοποιήσουμε και τις εσωτερικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και θα έλεγα, ακόμη περισσότερο, να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια".

Ανέφερε ότι η κατάσταση της βαθιάς ύφεσης παγκοσμίως επηρεάζει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι "μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πέραν των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε πάρει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους, γίνεται κάθε προσπάθεια για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος, διότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας".

"Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με δυνατότητες, ή ακόμα και νέες επιχειρήσεις με πολλές προοπτικές, αυτή τη στιγμή, ασφυκτιούν από τον φόβο ή την αδυναμία των τραπεζών να επενδύσουν", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα "πρωτόγνωρο ιστορικά πακέτο" και ειδικότερα για "δύο πακέτα βοήθειας, με παράλληλη απόφαση για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", γεγονός που "γεννά βεβαίως υποχρεώσεις για εμάς, αλλά μας δίνει και τον χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για την προσαρμογή μας - όσο κι αν αυτές είναι δύσκολες και παρότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε μια περίοδο πολύ πιο ομαλή. Και πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου".

"Με την οριστική εφαρμογή αυτού του πακέτου, ελπίζουμε ότι και οι τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και ως χώρα θα είμαστε πια σε μια πιο σίγουρη θέση σε ό,τι αφορά την πορεία μας", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες, είναι το θέμα της ανεργίας" και εκεί θα εστιάσει η κυβέρνηση τη δράση της.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top