Oι Ελληνες, το θέλουμε το... κουτσομπολιό!..

0

Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ… Ποιος πήγε, ποιος ήρθε, ποιος χώρισε, ποιος "πήγε" με ποιΑ (ή πιον); Το κουτσομπολιό πολύ εμίσησαν, τις κουτσομπολίστικες
εκπομπές ουδείς… Γι’ αυτό και συνεχίζουν αν μας βομβαρδίζουν ανελέητα και καθημερινά, ενώ παράλληλα "εξυπηρετούν" τα κανάλια αφού "γεμίζουν" ( συχνά με επιτυχία) μεγάλο μέρος τηλεοπτικού προγράμματος.

Η "κοινωνική κριτική" ( ιδιαίτερα δημοφιλές τηλεοπτικό είδος) εξαπλώθηκε σαν επικίνδυνη ίωση τα τελευταία χρόνια, στη μικρή οθόνη. Ξεκίνησε με πρώτη διδάξασα την Τατιάνα Στεφανίδου, αποκλειστικά μεσημεριανή ώρα, ενώ πλέον το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις ζώνες.

Αλλοι το λένε πιο χαριτωμένα κους κους, άλλοι προτιμούν το gossip και άλλοι το βαφτίζουν life style. Oπως και να το λένε όμως αυτό που πραγματικά είναι ( και έτσι μας αρέσει), έχει καταντήσει εθνικό σπορ για τους Νεοέλληνες: Καθημερινό κουτσομπολιό με πρωταγωνιστές επώνυμους!!!

Η στενή σχέση των Ελλήνων με το κουτσομπολιό εξηγείται ωστόσο και επιστημονικώς μέσα από την Ερευνα Καταγραφής Αξιών που ολοκλήρωσε πριν από μερικούς μήνες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, υπό τον επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας Ευστράτιο Παπάνη Ενημερωθείτε λατρεμένα μου ( έτσι για να δείτε γιατί καταντήσαμε έτσι:


* Η θέση του κουτσομπολιού στη ζωή του σύγχρονου Ελληνα έχει άμεση σχέση με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία. Καταρχάς είναι φανερή η απομόνωσή του. Λιγότεροι από τους μισούς (39,4%) συμμετέχουν σε συλλόγους, ομάδες ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι περισσότεροι (33,4%) δηλώνουν ότι δεν έχουν χρόνο γι’ αυτό ή ότι δεν θα αποκομίσουν κανένα όφελος (52,6%).


* Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη προς τους άλλους έχει αντικατασταθεί από την επιφυλακτικότητα (73,2%). Μόνο το 26,5% των νέων εμπιστεύονται πλέον τους συνανθρώπους τους.


* Παράλληλα επικρατεί η αφοσίωση σ’ ένα στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον που αποκλείει όποιον δεν είναι διαθέσιμος να βοηθήσει σε κάποια δεδομένη δύσκολη στιγμή. Το 15,4% δηλώνουν ότι νιώθουν απομακρυσμένοι από τους συνανθρώπους τους και το 52% ότι παραμένουν αδιάφοροι.


* Οταν το κουτσομπολιό στρέφεται προς τα άτομα του στενού κύκλου έχει περισσότερο τον ρόλο κοινωνικού ελέγχου, ενώ τα σχόλια για άλλες κοινωνικές ομάδες λειτουργούν ως ένα «παιχνίδι» που διατηρεί την κοινωνική συνοχή. Τα κοινωνικά σχόλια παρέχουν αναγκαστικά πληροφορίες και αυτή η γνώση κάνει τον αποδέκτη να αισθάνεται πιο ασφαλής, δίνοντας την αίσθηση ότι μετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι.


* Σήμερα οι πηγές του κουτσομπολιού έχουν διαφοροποιηθεί, λόγω της εξαφάνισης της γειτονιάς που έχει χάσει τη σημασία που είχε παλαιότερα. Οι πολίτες μέσω των ΜΜΕ μοιράζονται ένα κοινό πολιτισμικό κεφάλαιο, συναντούν εικονικά και σχολιάζουν τους πρωταγωνιστές της τηλεόρασης, αισθάνονται οικειότητα με αυτούς και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην προσωπική τους ζωή, όπως γινόταν παλιότερα με τους γείτονες.


* Είναι άρρηκτη η σχέση του κουτσομπολιού με τη χαλάρωση, την εκτόνωση του άγχους και την αποφόρτιση στους χώρους εργασίας, ενώ μέσω του κουτσομπολιού, οι μαθητές διαμορφώνουν κοινωνικούς ρόλους.


* Το κουτσομπολιό είναι "ευεργετικό", αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι. Η κοινωνική σύγκριση και κατά συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα της αυτοεκτίμησης εξελίσσεται παράλληλα με τα κοινωνικά σχόλια των άλλων. Ετσι, το κουτσομπολιό βλάπτει όσους βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στον "δημόσιο" εαυτό τους.


Και για να γυρίσουμε στα δικά μας...
To ΑLTER μας "σερβίρει" φέτος 4 ανάλογες εκπομπές. Καθημερινά στις 12.00 βγαίνει η Φαίη Σκορδά με το "Πολύ Μπλα Μπλά" και ανανεωμένο πάνελ ( χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει και καλύτερο) η οποία σημειωτέων είναι φέτος πρώτη σε τηλεθέαση απέναντι στον ανταγωνισμό, ενώ ακολουθεί το "Μεσημεριανό express" της Βάσιας Λόη ( βλ. ατάλαντη) που μεταπήδησε ( ανεπιτυχώς) από το Σαββατοκύριακο στην καθημερινή ζώνη.
Η καλλιτεχνική… δραστηριότητα συνοψίζεται κάθε Τετάρτη βράδι μετά τις 12.30 με το «Showbiz news» που παρουσιάζει και φέτος ο Βασίλης Δρυμούσης, ενώ το ALTER διατηρεί το σαββατοκύριακο και το "ΤV weekend" με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.
Στο STAR το κουτσομπολιό ξεκινάει πολύ πρωί (07.30) με την "Πρωινή Μελέτη" με την Ελεονώρα Μελέτη, επανέρχεται στη 13.30 με τη Χριστίνα Λαμπίρη και το "Super Star" και συνεχίζεται στις 16.45 με τους νεοφερμένους Φώτη Σεργουλόπουλο και Μαρία Μπακοδήμου στο "Φώτης και Μαρία Live". Φυσικά κορυφώνεται στο "lifestyle" δελτίο του καναλιού που το μεγαλύτερο μέρος του ασχολείται με τους επώνυμους της καλλιτεχνικής, κοσμικής και τηλεοπτικής ζωής.
Στον ALPHA το "Koυς κους το μεσημέρι" βρίσκεται και φέτος στις 13.00 με την Κατερίνα Καραβάτου και νέα παρέα ( εμετικό) ενώ στις 16.00 έρχονται οι "Δέστε τους" με τον Γιώργο Τσαλίκη, τον Νίκο Μουτσινά και τη Μαρία Ηλιάκη, την Δήμητρα Αιγινίτη και τον Νότη Χριστοδούλου.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ενότητες με τα κουτσομπολιά της ημέρας, έχουν και οι πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, αλλά και κάποιες βραδινές παραγωγές, έστω και σατιρίζοντας τα.

rombatv
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top