Ο Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα στο επίπεδο CCC

0

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα CCC.

O Fitch σημειώνει ότι η νέα αυτή υποβάθμιση αντανακλά την
απουσία ενός νέου, πλήρως χρηματοδοτούμενου και αξιόπιστου προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το ρόλο των ιδιωτών σε μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς και με την εξασθενημένη μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας.

Η νέα υποβάθμιση σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις τρεις βαθμίδες πριν από την αξιολόγηση DDD, που σηματοδοτεί ότι μια χώρα έχει κηρύξει στάση πληρωμών, ότι δηλαδή δεν βρίσκεται σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

"Σε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη, ο Οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα και το ελληνικό δημόσιο χρέος σε "CCC". Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το τελικό σχήμα του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδος μέχρι τα μέσα του 2014, με νέο δάνειο της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, καθώς και το οριστικό σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Όπως όμως αποφάσισε το Eurogroup την Δευτέρα, το νέο πρόγραμμα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και πρέπει να καταβληθεί η νέα δόση στην Ελλάδα, ενώ το ακριβές σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται τώρα μέσα από εντατικές διαδικασίες και πάντα μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup που λήφθηκε παρουσία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Είναι συνεπώς άξιο απορίας γιατί η Fitch προέβη στην σημερινή ανακοίνωσή της, παρότι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι ήδη και αποφασισμένο και γνωστό. Η σημερινή απόφαση της Fitch δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα".

Ιρλανδία

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας σε Ba1 από Baa3 (κατηγορία junk), με αρνητικές προοπτικές. Η Επιτροπή χαρακτήρισε "ακατανόητη" την υποβάθμιση της Ιρλανδίας.

Μαύρες προβλέψεις

Εξόχως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η ύφεση θα είναι εφέτος μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, ενώ το δημόσιο χρέος θα ανέλθει -το 2012- στο 172% του ΑΕΠ, παρά τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα για τη μείωση του ελλείμματος.

Eurogroup αντί Συνόδου ελέω Γερμανίας

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η ΕΕ, καθώς οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις, ειδικά η αναβλητικότητα από τη γερμανική κυβέρνηση, ως προς την εξεύρεση λύσης για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες αντιδρούν επιθετικά, με αποτέλεσμα να ακούγονται όλο και περισσότερο τα σενάρια για "μετάσταση της κρίσης" πέραν του ευρωπαϊκού νότου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, ακυρώνεται η προσπάθεια για σύγκληση Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή (λόγω γερμανικής διαφωνίας), αντ' αυτού αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup- άγνωστο προς το παρόν πότε.

nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top