Διακοπές και camping: Tips για σκηνές απείρου κάλλους

0

Κολυμπώντας τις προάλλες στο κολυμβητήριο την προσοχή μου τράβηξε μια συζήτηση που εξελισσόταν ανάμεσα σε δυο παιδιά στο διπλανό διάδρομο. Η λέξη κλειδί της κουβέντας ήταν το κάμπινγκ. Ένα είδος διακοπών που τα τελευταία
χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Οι δυο βασικοί λόγοι γι᾽ αυτή τη στροφή είναι η ανάγκη των Ελλήνων να ζήσουν μακριά από ένα αστικό περιβάλλον, έστω και για λίγες μέρες, και ο μικρότερος προϋπολογισμός που διαθέτουν πλέον για εκδρομές.

Λίγη ιστορία
Το κάμπινγκ ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα από κατοίκους των μεγαλουπόλεων στις ΗΠΑ και στην Αγγλία οι οποίοι, έχοντας (αναγκαστικά) αποκοπεί από το περιβάλλον στο οποίο έζησαν την παιδική ηλικία τους, άρχισαν να διανυκτερεύουν σε υπαίθριους χώρους και πάρκα. Εν καιρώ οργανώθηκαν σε συλλόγους και ομάδες, απέκτησαν τον κατάλληλο εξοπλισμό και με την ταυτόχρονη ανάπτυξη των πρώτων campsites μετέτρεψαν το χόμπι τους σε κίνημα. Όσο για τον πρώτο κάμπερ; Ακούει στο όνομα Thomas Hiram Holding, ο οποίος ταξίδεψε από την Αμερική ως την Ιρλανδία και γύρισε τον τόπο καταγωγής του με ποδήλατο και σκηνή.

Αρκεί ένα sleeping bag.
Θεωρητικά ναι, φτάνει να μη φοβάσαι τη φύση και τους πιθανούς νυχτερινούς επισκέπτες (κουνούπια, μυρμήγκια, σκορπιοί, φίδια κτλ). Σε αντίθετη περίπτωση η αγορά μιας καλής σκηνής δύο ατόμων θα σου στοιχίσει από 60 ευρώ. Το υπόστρωμα από 5 ευρώ, ο υπνόσακος από 10 ευρώ, ο φακός 5 ευρώ, το σακίδιο πλάτης 45 ευρώ και το φαρμακείο από 10 ευρώ. Βεβαίως υπάρχουν πολλά επιπλέον κομφόρ όπως αναδιπλούμενο κρεβάτι, καρέκλες, τραπέζια, ηλιακά πάνελ, οικιακές συσκευές, ψυγεία με γκάζι, χημικές τουαλέτες και νεροχύτες. (www.campingworld.co.uk).

Πόσο πάει το μαλλί;

Αναλόγως το κάμπινγκ και την τοποθεσία! Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία. Συνήθως όπου υπάρχουν πολλές μονάδες βελτιώνονται οι υπηρεσίες και πέφτουν οι τιμές. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε τηλεφωνικά από κάποια από τα, κατά γενική ομολογία, κορυφαία ελληνικά κάμπινγκ οι τιμές ως και το τέλος του Αυγούστου για δύο άτομα με σκηνή διαμορφώνονται ανά ημέρα (περιλαμβάνεται parking αυτοκινήτου και ενοικίαση χώρου) ως εξής:
1) ¨Μελτέμι¨ στο Γύθειο. 17 ευρώ
2) ¨Ερωδιός¨ στην Πύλο: 20 ευρώ
3) ¨Club Ag. Anna¨ στην Εύβοια. 18 ευρώ
4) ¨Αρμενιστής¨ στη Χαλκιδική με 21,7 ευρώ
Καλά camping θα βρεις επίσης στο Πήλιο (Χορευτό), στην Φοινικούντα (Πελλοπόννησος), στη Νάξο (το παλιό καλό Maragas στον Άγιο Προκόπιο) και σε όλα τα τουριστικά θέρετρα Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Επτανήσων. (www.panhellenic-camping.union.gr)

Απ᾽έξω κούκλα και από μέσα ...πανούκλα: Τι να προσέχω
Γεγονός είναι πως αρκετά από τα 310 ελληνικά κάμπινγκ εμφανίζονται ειδυλλιακά στο ίντερνετ, μέχρι τη στιγμή που θα περάσεις το κατώφλι τους. Ειδικά τον Αύγουστο, λίγες είναι οι μονάδες που εμφανίζονται έτοιμες να ανταποκριθούν στην πολυκοσμία. Σε κάθε περίπτωση τα 5 σημεία που οφείλεις να προσέξεις ακόμη και την υψηλή σεζόν είναι:
1) Η σκιά, μιας και αν δε βρεις καλύτερα να πας να μείνεις σε δωμάτιο. Η σκηνή θα ψήνεται από την ανατολή έως τη δύση και η παραμονή μέσα στο χώρο της θα είναι αποπνικτικός.
2) Η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και χώρων υγιεινής. Εξαιρετικά σημαντικό, καθώς δεν ξέρεις το ποιόν του γείτονά σου, ούτε το ιατρικό του ιστορικό. Και μη νομίζεις πως οι Ελληνες είμαστε λέτσοι ως λαός. Πού να δεις άλλους, "πολιτισμένους" από Γαλλία και Βρετανία... 
3) Οι διαθέσιμες παροχές, όπως κουζίνα, αίθουσα πρωινού, μίνι μάρκετ κτλ.
4) Η ασφάλεια, που συνοδεύεται με απαγόρευση εισόδου σε μη έχοντες σχέση με το κάμπινγκ
5) Η εφαρμογή των ωρών κοινής ησυχίας, κάτι που είναι σχετικά δύσκολο να τηρηθεί, δεδομένης της χαλαρότητας που επικρατεί και της πλήρους απουσίας ηχομόνωσης (αυτό το τελευταίο να το θυμάσαι τις νυχτερινές σου ερωτικές περιπτύξεις).

Το ελεύθερο camping επιτρέπεται;
Σύμφωνα με το νόμο 392 του 1976 (αρ. 10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) ¨απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους¨. Βεβαίως, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ίδια τη φύση του ανθρώπου. Όμως, επειδή οι πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχουν αποκτήσει ακόμη περιβαλλοντική συνείδηση και εξακολουθούν να κατεβάζουν το παράθυρο του αυτοκινήτου και να πετάνε σκουπίδια, μάλλον καλό είναι που υπάρχει ένας τέτοιος νόμος. Για τους παραβάτες προβλέπεται χρηματική ποινή 150 ευρώ και φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες.

Έχουμε καλά κάμπινγκ στην Ελλάδα;
Τα ελληνικά κάμπινγκ έχουν βελτιωθεί αρκετά με την πάροδο του χρόνου, ειδικά ύστερα από τις υποδείξεις ξένων, ωστόσο έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν ακόμη προκειμένου να φτάσουν στο επίπεδο των eco resorts του εξωτερικού. Ενδεικτικά, μια μεγάλη εγχώρια μονάδα δε ξεπερνά τις 250 θέσεις, όταν στην Ευρώπη τα κάμπινγκ μπορούν να κοιμίσουν ως και 10.000 ανθρώπους! Εν τούτοις, τα ελληνικά έχουν το μοναδικό προνόμιο να βρίσκονται στο καλύτερο ¨οικόπεδο¨ της Μεσογείου και τα περισσότερα δίπλα σε εξωτικές παραλίες.

Δεν ξέρουμε αν σε ενθαρρύναμε ή σε αποθαρρύναμε με όλα τα tips και τις συμβουλές. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως αν είσαι ευπροσάρμοστος άνθρωπος (και κυρίως η σύντροφός σου) και αγαπάς τη φύση, τότε η αίσθηση ελευθερία και χαλάρωσης που σού δίνει το camping είναι μοναδική. Κι αυτό, γιατί διαρκεί όλη τη μέρα. Αναπάσα στιγμή μπορείς να βρεθείς αραχτός κάτω από ένα δέντρο διαβάζοντας, να πας με λίγα βήματα στη θάλασσα για βουτιά, ή να "επεκτείνεις" τις συναναστροφές σου με νέους ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό. Το οργανωμένο camping είναι μια μεγάλη κοινότητα - θα το θυμηθείς αυτό, όταν δεις τις πρώτες παρέες αγνώστων να συγκεντρώνονται το βράδι, γύρω από κάποιον που παίζει κιθάρα και να τραγουδούν, να γνωρίζονται και το πρωι να παίρνουν πρωινό όλοι μαζί στο εστιατόριο. Ίσως ό,τι καλύτερο για τις διακοπές...

menslounge
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top