Στούπα, ένα ακατέργαστο διαμάντι

0
Στους χρυσαφένιους κόκκους της άμμου χόρεψε ο Ζορμπάς και στα γαλαζοπράσινα νερά της Καλογριάς ξέπλυνε τη ψυχή του ο Νίκος Καζαντζάκης. Όσο κι αν σας φαίνεται
απίστευτο, σας μιλάω για τη Στούπα της Μεσσηνίας, έναν προορισμό ακατέργαστο διαμάντι.
Πέστε μου αλήθεια, όταν ακούτε τη λέξη Στούπα τι σας έρχεται στο μυαλό; Η λέξη από μόνη της δεν σας κάνει κάτι λίγο, κάτι απροσδιόριστο; Κάτι ρε παιδί μου σαν λακκούβα, σαν βρωμιά; Ε λοιπόν, εγώ που την περπάτησα και την έζησα για τρεις ολόκληρες ημέρες σας μιλώ υπεύθυνα για ένα θεϊκό, προικισμένο τόπο που τον προσκύνησε ακόμη και ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Ακόμη κι αυτός υποκλίθηκε στη μοναδική ομορφιά της περιοχής κι άφησε τον εαυτό του να περιπλανηθεί και να ψαχτεί στην παραλία της Καλογριάς.
Δεν σας κάνω πλάκα, σας μιλώ πολύ σοβαρά. Το περίφημο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» εμπνεύστηκε και γράφτηκε σε μία πανέμορφη παραλία της Στούπας, την Καλογριά. Το ξέρατε; Φυσικά όχι! Ούτε κι εγώ το γνώριζα. Ως άλλος αγράμματος είχα την εντύπωση ότι επειδή η ταινία γυρίστηκε στη Ρόδο ο περίφημος Ζορμπάς ήταν και από εκεί. Αμ δε. Ο Νίκος Ζορμπάς, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας εργάτης λιγνιτωρυχείου πάνω από την παραλία της Καλογριάς. Τα ορυχεία λιγνίτη ήταν η ζωή και ο θάνατος του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, τον οποίο συναντούσε σχεδόν κάθε ημέρα, εκεί γύρω στα 1917, για να μαθαίνει για την πραγματική ζωή, τα πάθη και την αγάπη. Ο Ζορμπάς στα χώματα της Στούπας έμαθε τον Καζαντζάκη να αγαπά τη ζωή και να μην φοβάται το θάνατο. Η έμπνευση και των δύο ήταν οι μοναδικές εικόνες και η απαράμιλλη ομορφιά της συγκεκριμένης περιοχής. Ω ναι, όλα αυτά στη Στούπα.

Στούπα, ένα παραλιακό χωριό που μοιάζει να ξαναγεννιέται
Ξέρετε, όταν είδα τη Στούπα κατάλαβα ένα πράγμα· πόσο δύσκολο είναι, όσο και να προσπαθεί, ο άνθρωπος να καταστρέψει κάτι τόσο όμορφο! Υπάρχουν κάποιοι που βάλθηκαν, με νύχια και με δόντια, να ασελγήσουν πάνω σε αυτόν το μαγεμένο τόπο. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν.  Η φημισμένη αμμώδη παραλία της περιοχής, τα γραφικά ταβερνάκια, τα καλά και φτηνά καταλύματα και οι περισσότεροι που αγαπούν την περιοχή τους κατάφεραν να σώσουν τον τόπο.
Η Στούπα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι που ολόκληρο βλέπει σε τρεις παραλίες· από αριστερά τη Χαλικούρα, στη μέση τη μεγάλη, αμμώδη παραλία της Στούπας και στα δεξιά την υπέροχη παραλία της Καλογριάς. Το φοβερό είναι πως αν πας για διακοπές εκεί τα κάνεις όλα με τα πόδια. Αν έχεις την τύχη να μείνεις στο ξενοδοχείο που βρίσκεται κάτω από το κεντρικό δρόμο καθάρισες.  Δεν χρειάζεται να μετακινηθείς παρά μόνο για να κάνεις καμιά βόλτα στα ορεινά χωριά. Ο προορισμός είναι βέβαιο ότι είναι οικογενειακός. Τα παιδιά είναι προφυλαγμένα και ειδικά μετά τις οκτώ η ώρα το βράδυ, που ο κεντρικός  παραλιακός δρόμος γίνεται πεζόδρομος, τα έχεις αμολημένα και δεν σε απασχολεί τίποτα. Η περιοχή αντιλαμβάνεστε ότι έχει cafes, εστιατόρια, μπαράκια κλπ. και καλύπτει όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.
Μου έκαναν εντύπωση οι πολύ φθηνές τιμές τους. Ήπια espresso freddo με 2€, φάγαμε 3 άτομα ψαράκι και ήπιαμε χύμα κρασί λευκό και δώσαμε 45€. Νομίζω ότι στην κρίση κάτι τέτοια πρέπει να λέγονται.

Ο κόσμος. Ποιοι πάνε στη Στούπα;
Όπως και όλα τα ωραία μέρη στη Ελλάδα, τη Στούπα την ανακάλυψαν πρώτοι και με διαφορά οι ξένοι τη δεκαετία του '70 και του '80. Μάλιστα, όπως μου είπε ο Χρήστος, ένας φίλος ξενοδόχος, εκείνη την εποχή οι Γάλλοι που ερχόντουσαν για διακοπές στη Στούπα δεν έλεγαν σε κανέναν πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το υπέροχο μέρος μόνο και μόνο για να το κρατήσουν μυστικό.
Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι το χρήμα έρρεε δυναμικά εκείνη την περίοδο με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι που τότε ασχολούνταν με τη γεωργία να γίνουν ξαφνικά ξενοδόχοι. Ε, τα αποτελέσματα τα ξέρετε. Άναρχη ανάπτυξη, χάθηκε η οικιστική ομορφιά του χωριού, καταστράφηκε η ό,ποια πολεοδομική φιλοσοφία και άρχισαν να χτίζουν ο ένας πάνω στον άλλο. Να μην λέμε ψέματα, όταν θα βρείτε στη Στούπα θα δείτε από τη μια αριστοκρατικά νεοκλασικά και μοναδικά πετρόχτιστα αρχοντικά και από την άλλη κάποια εκτρώματα που τα έχτισαν κάποια γαϊδούρια που δεν σεβάστηκαν ούτε τους επισκέπτες αλλά ούτε και τους συντοπίτες τους.
Συμπέρασμα, Στούπα ίσον ήσυχες διακοπές, ανέμελες, και οικονομικές. Για όποιον βέβαια γουστάρει νυχτερινή διασκέδαση υπάρχουν επιλογές και για ένα ποτό μετά το φαγητό, αλλά και για ξενύχτι μέχρι το πρωί.

Παραλίες και Η ΠΑΡΑΛΙΑ
Όπως έχετε καταλάβει, Η ΠΑΡΑΛΙΑ για εμένα είναι της Καλογριάς. Είναι οργανωμένη, έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες, όπως επίσης και δύο beach bar όπου το καθένα έχει τον τύπο και το χαρακτήρα του.
Προσέξτε όμως, για εμένα η συγκεκριμένη παραλία είναι στο top 5 της Ελλάδας. Είναι ένας κρυμμένος παράδεισος που τον ξέρουν ελάχιστοι. Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή! Πρώτον, η άμμος, δεύτερον τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, τρίτον το ότι μέσα στη θάλασσα έρχεται και χύνεται παγωμένο νερό ψηλά από τον Ταΰγετο και το γεγονός αυτό δημιουργεί ρεύματα παγωμένου νερού μέσα σε μια ζεστή θάλασσα. Δηλαδή, εκεί που κολυμπάς ξάφνου σε διαπερνά ένα παγωμένο ρεύμα. Τρομερή αίσθηση και φοβερή αναζωογόνηση. Μάλιστα, στα δεξιά της παραλίας, επάνω στα βράχια, μπορείτε να βουτήξετε στην πηγή με το παγωμένο νερό αν νιώθετε ιδιαίτερα τολμηροί. Μεταξύ μας,  εγώ δεν άντεξα ούτε το πόδι μου να βάλω μέσα.
Ο ήλιος στην Καλογριά δύει ακριβώς μπροστά σου και έχει φως η παραλία μέχρι και στις 9 η ώρα το βράδυ. Άρα πας, κολυμπάς και ξεχνιέσαι. Σαββατοκύριακο γίνεται φοβερό πανηγύρι και κατεβαίνουν ακόμη και από την Καλαμάτα για να κάνουν μπάνιο στην Καλογριά. Προτιμήστε τις καθημερινές.

Τα χωριά της Στούπας... άλλη εμπειρία
Όπως σας είπα, η Στούπα είναι ένα σχετικά νέο χωριό, άρα οι κάτοικοι που το δημιούργησαν από κάπου έχουν έρθει. Είναι από τα γύρω ορεινά χωριά που δίνουν τον άλλο, διαφορετικό τόνο και μας οδηγούν σε ιστορικά μονοπάτια και πολιτισμούς. Μη ξεχνιόμαστε, βρισκόμαστε στη μεσσηνιακή Μάνη ή αν θέλετε στην έξω Μάνη, άρα οι οικισμοί θα πρέπει να δίνουν τον τόνο της περιοχής.
Αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση για περιήγηση, να επισκεφτείτε την Καστανιά. Είναι χτισμένη σε μία τοποθεσία αθέατη από το δρόμο, και κυκλωμένη από καταπράσινα βουνά. Ο τόπος φιλοξένησε στον πύργο του Δουράκη τον στρατηγό της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη όταν οι Τούρκοι διώχνανε τους Κλέφτες και τους Αρματολούς.
Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη Μηλιά, άλλο ένα πετρόχτιστο χωριουδάκι, όπως επίσης την Πλάτσα που είναι η αρχαία Πέφνος, τόπος με βυζαντινή ιστορία και πολλές εκκλησίες. Στην Πλάτσα επίσης έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε σε πολυδαίδαλα δρομάκια και να δείτε απαράμιλλης ομορφιάς πέτρινα σπίτια και ανθοστόλιστους κήπους.
Το Νομιτσί είναι άλλο ένα χωριουδάκι που φημίζεται για τους αγιογράφους της και τέλος να μην ξεχάσω τον Άγιο Νίκων, ή θέλετε την παλιά Πολιάνα, που έχει τις ρίζες της σε έναν στρατοκαλόγερο ο οποίος τον 10ο αιώνα ανέλαβε σε προσωπικό επίπεδο να εκχριστιανίσει όσους Σλάβους είχαν απομείνει στην Ελλάδα. Καταλάβατε νομίζω τώρα, εντάξει;
Αν έχετε περίσσευμα χρόνου μπορείτε να φτάσετε και μέχρι τις Θαλάμες, όπου παλιά υπήρχε ένα περίφημο ονειρομαντείο και σήμερα υπάρχει το Μουσείο Μάνης. Η Λαγκάδα, κι αυτό με πέτρινα πυργόσπιτα βρίσκεται πριν τον Άγιο Νίκωνα και μπορεί να σας 'τρατάρει' καφέ και γλυκό της Μάνης.

Άγιος Νικόλαος και το Καταφύγι με τις πέτρινες ξαπλώστρες
Σε απόσταση αναπνοής από τη Στούπα βρίσκεται άλλο ένα εξίσου πανέμορφο και γραφικό χωριουδάκι. Είναι ο Άγιος Νικόλαος, που φημίζεται για την παραλία της Μάλσοβας. Πρόκειται για ένα προορισμό λίγο διαφορετικό και πιο ήσυχο από τη Στούπα. Βέβαια, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μοναδικό nightclub της περιοχής που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Όποιος θέλει να κάνει clubbing φεύγει από τη Στούπα και τα γύρω χωριά και έρχεται στον πλέον χαλαρό τόπο για να διασκεδάσει.
Από τον Άγιο Νικόλαο όμως μπορείτε εύκολα να βρεθείτε στο Καταφύγι. Τι είναι αυτό; Άλλη μια κρυμμένη ομορφιά της περιοχής. Πρόκειται για ένα μη αξιοποιημένο, άλλα εντυπωσιακό σπήλαιο που βρίσκεται σε μία απόκρυμνη ακτή που την λένε... Καταφύγι. Εδώ είναι η χαρά του φυσιολάτρη και του γυμνιστή. Όλοι οι ξένοι ερχόντουσαν εδώ με νερό και φρούτα και αράζανε όλη την ημέρα. Βρίσκανε ίσκιο κάτω από τα δένδρα και χρησιμοποιούσαν για ξαπλώστρα τις φυσικές πέτρες, που είναι επίπεδες, και κάνουν γι' αυτή τη δουλειά. Βουτάς και κάνεις μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά. Χαζεύεις με τις ώρες το φυσικό σπήλαιο. Δεν το συζητώ ότι πρόκειται για εμπειρία φοβερή. Ειλικρινά σας μιλάω ότι θα εκπλαγείτε από τη φυσική ομορφιά και την απλότητα του τοπίου.

Εν κατακλείδι, συμπέρασμα
Η Στούπα είναι ένας προορισμός που ευτυχώς άντεξε την άναρχη δόμηση και την αλόγιστη ανάπτυξη. Τα τελευταία πέντε χρόνια φτιάχνονται εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες (βίλες, ενοικιαζόμενα σπίτια) και δημιουργούνται εστιατόρια που πληρούν όλες τις ανάγκες του τουρίστα και του ταξιδιώτη. Είναι ένας προορισμός που πολύ άνετα θα τον επέλεγα για οικονομικές και οικογενειακές διακοπές. Ένας τόπος που συνδυάζει στην πλάτη το επιβλητικό βουνό του Ταΰγετου και στα πόδια τις υπέροχες αμμουδερές παραλίες.
Θυμηθείτε το ότι το διαβάσατε στο Traveller's ICONS και στο Travelstyle ότι η Στούπα και οι γύρω περιοχές έρχονται την επόμενη δεκαετία να πρωταγωνιστήσουν στον καλοκαιρινό τουρισμό κι αν οι κάτοικοι είναι πιο οργανωμένοι θα βάλουν σιγά - σιγά και τα θεμέλια και για χειμερινό τουρισμό.


travelstyle
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top