1.000 Έλληνες, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Μόνον σε ποσοστό 10% οι Έλληνες γνωρίζουν πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά, ενώ 20% των γυναικών και 35% των ανδρών προσλαμβάνουν λιγότερο νερό από αυτό, που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων.
Οι επιστήμονες, με αφορμή τα αποτελέσματα της μελέτης, επισημαίνουν ότι οι ανάγκες για ενυδάτωση είναι μεγαλύτερες το καλοκαίρι, καθώς οι απώλειες νερού από το σώμα, κυρίως σε ιδρώτα, είναι κατά 40% αυξημένες σε σχέση με τον χειμώνα.
Αναλυτικά εκτιμάται ότι μόνον ένας στους δέκα Έλληνες γνωρίζει ότι η επαρκής ημερήσια ποσότητα νερού από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες.
Στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμηθούν η πρόσληψη και η απώλεια νερού στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενα δεδομένα από την Ελλάδα, και να διερευνηθεί το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την επαρκή πρόσληψη νερού, η οποία όταν δεν καλύπτεται, μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση (δηλαδή απώλεια νερού ισοδύναμη με λιγότερο από 2% του σωματικού βάρους).
Σημειώνεται ότι ακόμη και ήπιας μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, εξασθένιση αντανακλαστικών, μείωση δυνατότητας λήψης αποφάσεων, συντονισμού και συγκέντρωσης.
Επίσης, σύμφωνα με επίσημα επιστημονικά στοιχεία της EFSA, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής σωματικής και διανοητικής λειτουργίας.
Επισημαίνεται δε ότι 80% της ημερήσιας πρόσληψης νερού προέρχεται από πόσιμο νερό, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι, κ.λπ, ενώ 20% από στερεά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
«Η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι και συνεπώς είναι χώρα που η ισορροπία στην πρόσληψη και απώλεια νερού δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το καλοκαίρι είναι δυσκολότερο να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε νερό απ’ ό,τι τον χειμώνα, αφού το ποσοστό "αφυδατωμένων" ανθρώπων το καλοκαίρι είναι κατά 8% υψηλότερο απ’ ό,τι τον χειμώνα, ενώ οι απώλειες νερού, κυρίως σε ιδρώτα, το καλοκαίρι είναι περίπου 38%», επισημαίνει η επίκουρος καθηγήτρια Διατροφής, Μ. Καψοκεφάλου.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι επιλογές ενυδάτωσης στον ελληνικό πληθυσμό ποικίλουν, με περίπου 55% από πόσιμο νερό, 25% από ροφήματα και 20% από στερεά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά».
Ο Αντώνης Ζαμπέλας, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «χάρη στα ευρήματα διαθέτουμε πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ανάγκη πρόσληψης νερού, αλλά και ένα σημαντικό "εργαλείο" γνώσης, ώστε να πραγματοποιήσουμε ουσιαστικές δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την ευεργετική δράση της ενυδάτωσης στη σωματική και πνευματική απόδοση σε διάφορες περιστάσεις, όπως π.χ. στην εργασία, τη μελέτη, την οδήγηση και κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης».
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με την ενυδάτωση οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην αξιολογούν επαρκώς την πρόσληψη νερού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.