"Aποκρατικοποιήσεις by Eurobank", σημείωσαν κάποιοι όταν ακούστηκε ότι ο πρώην επικεφαλής της χρηματιστηριακής της Eurobank κ. Κώστας Μητρόπουλος,
τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευαίσθητου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Όταν το 2008 ο κ. Σπύρος Λάτσης φιλοξένησε στη θαλαμηγό του τον παλιό συμφοιτητή του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, "εξανάγκασε" την Ευρωπαική Επιτροπή να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Ο ίδιος, ο μεγαλοεφοπλιστής τώρα, ο οποίος διατηρεί προσωπική επαφή με εκλεκτά μέλη της παγκόσμιας πολιτικής εξουσίας, δεν θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα να πείσει και οικογενειακό του φίλο Γιώργο Παπανδρέου, για τις ικανότητες και την καταλληλότητα του κ. Μητρόπουλου.
Εκείνο το «μεσιέ Λατσίς», που είπε η Φρανσουά λε Μπάιγ, προϊσταμένη των εκπροσώπων Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δικαιολογώντας την περσινή κρουαζιέρα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν ήταν απλώς μια αναφορά σε ένα κεφαλαιώδες όνομα της ελληνικής ναυτιλίας. Ηταν δύο λέξεις, «κύριος Λάτσης», που έχουν συνδεθεί με μια παράξενη πολιτική ορολογία που ακούει στο όνομα «διπλωματία καταστρώματος».
Η οικογένεια Λάτση, όπως κάθε εφοπλιστική οικογένεια που σέβεται τον εαυτό και την ιστορία της, έχει κάνει τις πιο σπουδαίες επαφές της πάνω στα καταστρώματα των θαλαμηγών της. Ο Κάρολος της Αγγλίας συφάμελος, ο Μπους πατέρας συν γυναιξί και Κόλιν Πάουελ, ο Πούτιν, ο Βαρθολομαίος, ο Παπανδρέου, ο Μητσοτάκης, όλοι έχουν περάσει από τις καμπίνες της χλιδής. Γιατί δηλαδή να λείπει ο Μπαρόζο; Ηταν και συμφοιτητής του Σπύρου Λάτση, του συνεχιστή της δυναστείας, στη Γενεύη.
Σπ. Λάτσης |
Το «Αλεξάντερ», το πλοίο στο οποίο κατά κόρον ο Γιάννης Λάτσης φιλοξενούσε τους εκπροσώπους τού διεθνούς και εγχώριου τζετ σετ, είναι κοντά 145 μέτρα. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη θαλαμηγός στον κόσμο μετά τη «Χριστίνα» του Ωνάση και την «Κρεολή» του Νιάρχου. Οταν οι λιμενικοί σε ολόκληρη την Ελλάδα βλέπουν τα δύο τεράστια «Α» που έχει στο φουγάρο του να πλησιάζουν, δικαίως τους πιάνει πανικός. Τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λάβουν δεν είναι για κοινούς θνητούς. Βέβαια, έχουν και το κεφάλι τους ήσυχο, ιδίως αν επιβαίνει ο πατέρας Μπους, αφού ο πρώην πλανητάρχης συνοδεύεται από καμιά εικοσαριά πράκτορες του FBI. Οπως πέρυσι το καλοκαίρι, που ήρθε για τους Ολυμπιακούς. Ομοίως ο Κάρολος μεταφέρει μαζί με τις βαλίτσες και άντρες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας.
Το «Αλεξάντερ». Το «Α» στο φουγάρο του θα μπορούσε να σημαίνει «Ακατάλληλον» διά πληβείους |
Ο βρετανικός Τύπος, μια και το 'φερε η κουβέντα, έχει χαρακτηρίσει το «Αλεξάντερ» ως ένα από τα εκατό πιο πολυτελή σκάφη στον κόσμο. Είναι παλαιό κρουαζιερόπλοιο, που αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση το 1985, που μετατράπηκε σε πλωτή χλιδάτη πολιτεία και τέθηκε στις υπηρεσίες των διεθνών προσωπικοτήτων στις αρχές της δεκαετίας του '90. Και μάλλον το επώνυμο ποδαρικό πρέπει να το έχει κάνει ο Κάρολος με την Καμίλα. Ενα τους ταξίδι, λένε αγγλικές κακές γλώσσες, στοίχισε 30.000 λίρες ημερησίως. Τότε βάφτισαν το «Αλεξάντερ» «love boat», πλοίο της αγάπης. Αν και λόγω... Καμίλα θα μπορούσαν να το πουν «πλοίο της ερήμου».
Δώσαμε δικαιώματα και σε ξένους που έκαναν διάφορα σχόλια και στην Αθήνα ο τότε υφυπουργός Τύπου Ν. Αθανασάκης στριμώχτηκε πολύ όταν τον ρώτησαν σε ποιον ανήκει το σκάφος που φιλοξενούσε το πρωθυπουργικό ζεύγος. «Σας παρακαλώ, ξέρετε ότι στην Πάτμο υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα σε σχέση με τα καταλύματα, τις διαμονές κ.λπ. Δεν κατάλαβα, έχει δημοσιευθεί πού μένει ο πρωθυπουργός». Πάντως, ο αείμνηστος Ανδρέας μόλις πάτησε με το όχι και τόσο σταθερό, τότε, βήμα του στο νησί, επιτέθηκε σε μερίδα των ΜΜΕ που χτυπούσαν τη Δήμητρα Λιάνη με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες άνευ μπανιερού.
Μπους |
Το «Ντουμάρα» είναι ακόμη ένα σκάφος από τα συνολικά 53 της οικογένειας Λάτση. Ηταν αυτό που χάρισε αξέχαστες στιγμές στον πατέρα Μπους, στη γυναίκα του Μπάρμπαρα, στις κόρες του σημερινού πλανητάρχη, στον Κόλιν Πάουελ. Αν και η φιλοξενία Λάτση, για περισσότερα από δέκα χρόνια που κάνει δωρεάν διακοπές ο πατέρας Μπους, ασκεί την ιδιότυπη αυτή διπλωματία, ο πρώην δεν είχε φερθεί καλά. Το '96, πριν καλά καλά έρθουν στην Ελλάδα, ο Μπους και ο Πάουελ, πέρασαν από την Αλβανία και συναντήθηκαν με τον Σαλί Μπερίσα, προκαλώντας τότε την αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Βασ. Κοραχάη. Ο πατέρας Μπους άρχισε να φιλοξενείται στις θαλαμηγούς του Λάτση το 1994, όταν συναντήθηκε και με τον Κ. Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη στο Ακρωτήρι της Κρήτης. Ηταν η εποχή που στο ίδιο κατάστρωμα περπάτησε και ο Μπόρις Γέλτσιν, ο Χέλμουτ Κολ και πολλοί άλλοι. Πέρσι σε άλλο σκάφος της οικογένειας ήταν ο Μπους αλλά περίμενε τον Πούτιν που τελικά την τελευταία στιγμή δεν ήρθε. «Μεταψυχρός» πόλεμος, τέλος.
Το '95 πήγε Ιόνιο, όπου και πάλι συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη μεσοπέλαγα. Και ένα περίεργο περιστατικό, που και επιβάρυνε τη χρονίως τραυματισμένη σχέση του επίτιμου με την τύχη. Χάλασε το ελικόπτερο λίγη ώρα πριν σηκωθεί για να τον πάρει και να τον μεταφέρει στη θαλαμηγό «Μαριάννα». Τότε Μπους και Πάουελ δήλωσαν ότι «Η Ελλάδα είναι κάπως σαν μαγνήτης για μας». Ευτυχώς έφυγαν. Το '96 ο Μπους, πάντα υπό την αιγίδα του Λάτση πέρασε από τη Ρόδο, το '98 με το «Αλεξάντερ» πήγε ανατολικό Πήλιο και Σποράδες, μετά Τζια, όπου οι παραθεριστές στον Κούνδουρο αναρωτήθηκαν «πού τον ξέρω, πού τον ξέρω», όταν κοιτούσαν ένα τύπο να κάνει τζόκινγκ και από πίσω του να τρέχουν ασφαλίτες και κάμερες. Από τότε κάθε καλοκαίρι ο Μπους απολαμβάνει κρουαζιέρες στα πανέμορφα ελληνικά νησιά. Και προπαντός τσάμπα. Το 2001 είπε και μια καλή κουβέντα: «Οταν γυρίσω θα πω σε όλους τους Αμερικανούς να έρθουν στην Ελλάδα». Η CIA εκείνο το καλοκαίρι είχε ξεχάσει να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδας.
«Ο Κάρολος ξέρει τι πρέπει να κάνει», είχε δηλώσει από τη Θεσσαλονίκη. «Καμιά φορά οι πλούσιοι Ρωμιοί καταφέρνουν καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις κυβερνήσεις», κατέληξε. Το 2000 ο Κάρολος πήγε στο Αγιον Ορος, στη Μονή Βατοπεδίου. Εκεί, χωρίς να ενημερώσει την Ιερά Κοινότητα -όπως υποχρεούται κάθε ξένος επισκέπτης- πήρε ένα φουσκωτό και μαζί με τους μπόντιγκαρντς πετάχτηκε μια βόλτα σηκώνοντας το Ορος στο πόδι. Υπάρχει θεία δίκη, πάντως. Τα Μποφόρ τον απόκλεισαν και η θαλαμηγός «Ρίο Ρίτα» δεν μπόρεσε να φύγει έγκαιρα και οι γαλαζοαίματοι εκδρομείς βγήκαν από το πρόγραμμα. Πριν είχαν πάει Λήμνο. Ανανέωσαν το ραντεβού με τους μοναχούς για τον Μάιο του 2003. Ετσι έγινε και η θαλαμηγός του Λάτση τον παρέλαβε από το λιμάνι της Καβάλας. Το ίδιο πρόγραμμα ακολούθησε και πέρσι. Μόνο που το 2004 έφτασε στην Ελλάδα με το ιδιωτικό αεροσκάφος, Μπόινγκ 737, του Λάτση.
Και μετά από όλα αυτά, τα 'κουσε ο Μπαρόζο για την κρουαζιέρα που δέχθηκε ως δώρο από τον παλιό του συμφοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Σπύρο Λάτση. Αστοχία, διότι άλλα τα μέτρα για την ελληνική οικονομία που σκέφτεται ο Μπαρόζο και άλλα τα 145 μέτρα του «Αλεξάντερ»...
kourdistoportocali
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.