«Μαγική» άμμος καθαρίζει το νερό σε πόσιμο

0

Το μολυσμένο νερό μπορεί να καθαριστεί πολύ πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ενός καινοτόμου, φθηνού
υλικού, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Το υλικό αυτό αποκαλείται «σούπερ άμμος» και μπορεί να αποτελέσει έναν φθηνό τρόπο καθαρισμού του νερού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Imggage.ashx.jpg Εμφανίσεις: 6 Μέγεθος: 14,8 KB

Πρόκειται για κόκκους άμμου μέσα σε ένα ευρέως διαθέσιμο οξείδιο που ονομάζεται γραφίτης - και χρησιμοποιείται κυρίως στα μολύβια.

Η ερευνητική ομάδα περιγράφει την τεχνολογία αυτή στο επιστημονικό περιοδικό Applied Materials and Interfaces του Αμερικανικού Οργανισμού Χημικών.

Σε πολλές χώρες παγκοσμίως, η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και υγειονομικές εγκαταστάσεις είναι περιορισμένη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως «μόλις το 60% του πληθυσμού στην υποσαχάρια Αφρική και το 50% του πληθυσμού στην Ωκεανία (νησιά στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό) χρησιμοποιούν βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού.»

Οι κόκκοι άμμου με γραφίτη ίσως να είναι μία λύση, καθώς η άμμος χρησιμοποιούνταν και στην αρχαιότητα για τον καθαρισμό του νερού.
Επίστρωση της άμμου

Με την κανονική άμμο, το φιλτράρισμα του νερού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Η Wei Gao από το Πανεπιστήμιο Rice του Τέξας, δήλωσε πως η κανονική χοντρή άμμος αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματική από τη λεπτή στον καθαρισμό του νερού που ήταν μολυσμένο με παθογόνα μικρόβια, οργανικούς ρύπους και ιόντα βαρέων μετάλλων και το απέδωσε στο γεγονός ότι με τη λεπτή άμμο το νερό φιλτράρεται πολύ πιο αργά.

«Το προϊόν μας συνδυάζει χοντρή άμμο με λειτουργικό άνθρακα, που προσφέρει μεγαλύτερη συγκράτηση των ρύπων, δίνοντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα,» δήλωσε η ερευνήτρια.

Με την τεχνική αυτή, διοχετεύεται οξείδιο του γραφίτη στο νερό και αναμειγνύεται με την κανονική άμμο.

«Ζεστάναμε όλο το μείγμα στους 105o C για περίπου δύο ώρες, ώστε να εξατμιστεί το νερό και χρησιμοποιήσαμε το τελικό προϊόν -επιστρωμένη άμμος- ώστε να καθαρίσουμε το μολυσμένο νερό.»

Οικονομική λύση
Ο επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης, καθηγητής Pulickel Ajayan, δήλωσε πως ήταν εφικτή η τροποποίηση του οξειδίου του γραφίτη ώστε να είναι πιο επιλεκτικός και ευαίσθητος σε συγκεκριμένους ρύπους - όπως οι οργανικοί ή συγκεκριμένα μέταλλα στο μολυσμένο νερό.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο Δρ. Mainak Majumder από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, αναφέρει πως η νέα τεχνολογία έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα και αυτό είναι το χαμηλό της κόστος.

«Το συγκεκριμένο υλικό έχει παρόμοια απόδοση με κάποια ενεργά ανθρακικά υλικά, που διατίθενται εμπορικά στην αγορά. Δεδομένου όμως ότι το συγκεκριμένο συντίθεται με τη χρήση διαδικασιών σε θερμοκρασίες δωματίου και από φτηνές πηγές γραφίτη, το κόστος του είναι πολύ χαμηλότερο.»

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στην Αυστραλία πολλές εταιρείας εξορύσσουν γραφίτη και παράγουν μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων, πλούσιων σε γραφίτη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του νερού.

inout

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top