"Φροντιστήριο" της Ελεονώρας στον ανδρικό πληθυσμό

0

Της Ελεονώρας Μελέτη,

Κοίτα να δεις που τελικά τη στήλη μου εκτός από γυναίκες τη διαβάζουν και άντρες. Και το κατάλαβα εχθές, όταν δέχτηκα στο κινητό μου μηνύματα και τηλέφωνα από
φίλους που έχοντας διαβάσει το κείμενο μου, - αναφερόταν σε αρνητικά στοιχεία των ανδρών που ξενερώνουν τις γυναικές -με ρώτησαν: « Μα καλά την ώρα που το έγραφες εμένα σκεφτόσουν;» Σοκ και δέος. Οι 3 από τους 5 που με πήραν τηλέφωνο δεν είχαν κανέναν απολύτως λόγο να βλέπουν τον εαυτό τους πίσω από τις γραμμές που έγραψα. Ο ένας , παραπλανεί, ο άλλος θέλει λίγο δουλειά. Από την άλλη όμως, όλοι τους, και οι πέντε, πάσχουν από έλειψη αυτοπεποίθησης.

«Χαστούκι» χαρακτήρισαν το κείμενο μου ομόφωνα όλοι οι άνδρες με τους οποίους ήρθα σε επαφή. Σήμερα πήρα την απόφαση να τους δώσω άλλο ένα, όχι γιατί θέλω να τους ταλαιπρωρώ, αλλά για να τους βοηθήσω. Είμαι σίγουρη , πως διαβάζοντας και το σημερινό μου κείμενο θα νιώσουν πάλι ότι τους φωτογραφίζω. Δεν πειράζει. Ίσως έχει έρθει η ώρα να δουν την αλήθεια κατάματα και να σταματήσουν να στρουθοκαμηλίζουν. Είναι ανασφαλείς, χωρίς αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την έλλειψη αυτοπεποίθησης, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Στα αρσενικά όμως είναι ακόμα χειρότερο γιατί η γυναίκα έχει πάντα τον ...αέρα και τα μέσα να το κρύβει πίσω από ένα ντύσιμο, ένα βάψιμο, ένα μαλλί. Για τον άνδρα είναι μία κρυφή πληγή η οποία όσο υπάρχει και δεν επουλώνεται οδηγεί στα εξής: Ξεκινάμε.

Ο άνδρας χωρίς αυτοπεποίθηση ερωτεύται σπάνια. Και αυτό γιατί φοβάται τη δέσμευση και τον πόνο που μπορεί να του προκαλέσει ένας χωρισμός. Αυτό πάλι , γιατί απλά δεν έχει άμυνα να τον αντιμετωπίσει. Πριν όμως φτάσουμε στον χωρισμό, ας δούμε πρώτα τι γίνεται στη σχέση...

Ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση όταν δεν ερωτεύεται, είναι ικανός να μείνει σε μία ημίμετρη σχέση για καιρό, απλά γιατί βολεύεται σε καταστάσεις και μέτρια έως μηδαμινά αισθήματα, τα οποία ωστόσο του προκαλούν την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζονται όλοι οι ανασφαλείς άνθρωποι. Ο καιρός περνά, οι ίδιοι βαριούνται αλλά είναι ήρεμοι, άρα δεν κουνιούνται. Και κάπως έτσι φεύγει και η ζωή. Όταν όμως ο εν λόγω ερωτεύεται, τότε τα πράγματα είναι αλλιώς. Αισθήματα υπάρχουν. Εκεί που πάσχει είναι στα μέσα να μπορέσει να τα εκφράσει, να τα επικοινωνήσει και να τα βιώσει και ο ίδιος. Ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν εκδηλώνεται. Μπορεί να φλέγεται από έρωτα, να έχει ανάγκη τη γυναίκα που είναι στο πλευρό του, να τη θέλει και να παραμιλά για χάρη της. Εκείνη όμως δεν θα καταφέρει να μάθει ποτέ την ένταση των συναισθημάτων που μπορεί να τρέφει για εκείνη ο σύντροφος της ακριβώς γιατί αυτός δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Αποτέλεσμα;Χάσμα επικοινωνίας. Αποτέλεσμα; Κακή σεξουαλική ζωή.

Ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν αγαπά ιδαίτερα το σεξ. Όχι γιατί δεν είναι καλός, αρκετός ή σέξυ. Οι περισσότεροι είναι σωστές βόμβες που απλά δεν το ξέρουν. Αλλά η κακή σχέση που έχουν με τον εαυτό τους και τον τρόπο που φιλτράρουν τα συναισθήματα τους, τους εμποδίζει να θέλουν να τα εκφράσουν και μέσω του σεξ, γιατί αυτό απαιτεί πιο κοντινή επαφή με τον σύντροφο ειδικά όταν υπάρχει συναίσθημα. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, η σεξουαλική ζωή ενός άνδρας που δεν τα πάει καλά με τον εαυτό του, μπορεί να είναι καλύτερη και πιο δραστήρια όταν δεν είναι σε σταθερή σχέση με μία γυναίκα που έχει ερωτευτεί.

Ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν παίρνει πρωτοβουλίες. Το άγχος και το αίσθημα την απόρριψης που μπορεί να κρύβεται πίσω από μία απόφαση που καλείται να πάρει , από το πιο απλό μέχρι το πιο μεγάλο , είναι κάτι που τον καθηλώνει και τον αποτρέπει να ενεργεί και πράττει. Κάπως έτσι έρχεται η διαταραχή στους ρόλους των δύο, ειδικά αν η άλλη είναι πιο μάγκας από τον ίδιο. Είναι ζήτημα χρόνου, ο άνδρα να νιώσει ευνουχισμένος και να κατηγορήσει μάλιστα αδίκως τη σύντροφο ότι τον ευνούχισε αυτή! Γιατί ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν παίρνει και ποτέ την ευθύνη των πράξεων του!

Ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση, έχει στοιχεία κατάθλιψης. Δεν είναι ιδιαίετερα κοινωνικός, δραστήριος και εξωστρεφής, ενώ φοβάται να εκφραστεί ελεύθερα στο πλαίσιο μίας σχέσης, καταδικάζοντας ο ίδιος τον εαυτό του από τον φόβο της αντίδρασης που φαντάζεται ότι μπορεί να προκαλέσει στη σύντροφο του, μία του σκέψη, μία του κίνηση , μία του ανάγκη. Η πραγματικότητα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική και σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτό που χτίζει στο μυαλό του ο άλλος, αλλά δεν θα το μάθει ποτέ γιατί απλά ο άνδρας χωρίς αυτοπεποίθηση φοβάται την αλήθεια.

Γι αυτό και λέει και ψέματα.Είτε από φόβο μην επικριθεί , ειδικά από πρόσωπα των οποίων έχει ανάγκη την έγκριση και την αναγνώριση, είτε γιατί φοβάται μη χάσει ανθρώπους από γύρω του ως συνέπεια σε μία του πράξη, ενέργεια ή σκέψη, είτε για να παραπλανήσει ως προς την χαμηλή εικόνα που έχει για εκείνον, ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση θα πει ψέματα ή θα κρύψει την αλήθεια. Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι πως μία αλήθεια δεν μένει ποτέ για πάντα κρυφή, ενώ το ψέμα μόλις αποκαλυφθεί , από μόνο του είναι αρκετό για να προκαλέσει όλα αυτά τα οποία φοβάται και τα οποία τον οδηγούν στο ψέμα.

Ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν έχει καλές επαγγελαμτικές επιδόσεις. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και η κακή εικόνα που μπορεί να έχει κάποιος για τον εαυτό του, γίνεται άμεσα αντιληπτή από τους γύρω μας, με αποτέλεσμα οι άλλοι να μας φέρονται όπως νιώθουμε ότι μας αξίζει. Οι ευκαιρίες τρομάζουν, οι τολμηρές κινήσεις αποφεύγονται, το όραμα απουσιάζει, ο στόχος φαίνεται άπιαστος και η στασιμότητα είναι κάτι που προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του, όσο και αν γκρινιάζει.

Ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση γοητεύεται πάντα από δυναμικές γυναίκες, γιατί βρίσκει σε αυτές στοιχεία που λείπουν στον ίδιο. Στην αρχή νιώθει όμορφα γιατί τον καλύπτει. Μετά νιώθει λίγος δίπλα της και αρχίζουν τα προβλήματα. Όταν η σχέση βαλτώσει και λυθεί, εκείνος θα καταφύγει σε μία γρήγορη ασφαλή ανώδυνη και αδιάφορη λύση , αναζητώντας πρώτον επιβεβαίωση, και έπειτα ,την ηρεμία και την ασφάλεια που του στερούσε τόσο καιρό η παρουσία μίας δυναμικής γυναίκας στο πλευρό του. Με τη διαφορά ότι η μόνη ηρεμία που αποκτά είναι η ανακούφιση του ότι δεν χρειάζεται πια να νιώθει λίγος, ανεπαρκής και ανίκανος αλλά και όλα αυτά τα αρνητικά αισθήματα κατωτερότητας που τον οδηγούσαν σε εσωτερική ένταση και πίεση. Η δυναμική γυναίκα κατηγορείται ως η αιτία της εσωτερικής του κατάστασης. Η απομάκρυνση του από αυτήν και ότι του γεννά, απλά τον καθησυχάζει. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο όταν στη συνέχεια επιλέγει να έχει δίπλα του μία νέα γυναίκα , κατώτερη από από την προηγούμενη αλλά και από τον ίδιο , που απλά τον ανεβάζει γιατί αυτή είναι πιο κάτω, και όχι ο άνδρας πιο ψηλά.

Ο άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση , ποτέ δεν κοιτάει το πρόβλημα στα μάτια. Είναι οπαδός της παυσίπονης λύσης. Στρουθοκαμηλίζει και προτιμά τις γρήγορες μεσοβέζικες λύσεις προκειμένου να νιώσει άμεσα καλά. Και όταν του πεις να πάρει βοήθεια, το βάζει στα πόδια.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι κάτι που φέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγαλώσαμε, με τον τρόπο που αγαπηθήκαμε, με τον τρόπο που εισπράξαμε ή όχι , αναγνώριση και ανταπόκριση από τους γονείς μας. Και δεν αλλάζει παρά μόνο αν δεν την ξεριζώσουμε. Για την αλλαγή αυτή, η βοήθεια είναι απαραίτητη. Από ειδικούς. Τονωτικές ενέσεις μπορούμε να βρούμε στο άμεσο φιλικό ή και ερωτικό περιβάλλον, σε μία αλλαγή στην εφμάνιση μας, σε ένα «τυχερό» που θα μας κάτσει. Αυτοπεποίθηση θα βρούμε μόνο μέσα μας, ξεφροτώνοτας όλα εκείνα τα φορτία που κουβαλάμε χρόνια και μας την προκαλούν, γιατρεύοντας όλες τις πληγές και αγαπώντας τον νέο εαυτό απελευθερώνοντας με αγάπη και κατανόηση το παρελθόν.

Ευχαριστώ θερμά τους ειδικούς : Γρηγόρη Πίσπα, Μανώλη Καραμάνη, και Φιλιώ Γιαννέτου για την πολύτιμη βοήθεια τους στο να συλλέξω πληροφορίες για το άρθρο.

Αφιερωμένο στους άνδρες, που υπερλατρεύω, με την ελπίδα ότι θα καταλάβουν σύντομα πως το παιχνίδι το έχουν εκείνοι στα χέρια τους, αρκεί να το καταλάβουν.

stifora
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top