Γράφει ο Τάσος Δούσης.
Αν την δεις πανοραμικά σου κάνει σαν να φωτίζει με το φάρο της την άκρη του Μωριά και από την άλλη να αποχαιρετά τα κύματα του Ιονίου όπως χάνονται στο άπειρο της Μεσογείου. Μεθώνη, μια όμορφη παραλιακή πόλη στο
φυτικό άκριο της Πελοποννήσου.
φυτικό άκριο της Πελοποννήσου.
Τι καστροπολιτείες στην Κροατία και στο Μαυροβούνιο; Εδώ μιλάμε για Μεθώνη
Είχα δει φωτογραφίες, αλλά ποτέ δεν πίστευα πως είναι τόσο επιβλητικό κι όμορφο το κάστρο της Μεθώνης που τη συντροφεύει εδώ και αιώνες. Της πλάκας καστράκια έχουν στην Κροατία και στο Μαυροβούνιο και τα πουλάνε λες και είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Εμείς στη Μεθώνη έχουμε προίκα από τους Ενετούς, τους Φράγκους, τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα κάστρα της Ευρώπης και είμαστε άχρηστοι να το πουλήσουμε ακόμα και στους Έλληνες! Ξέρετε τι είναι ακριβώς στα αριστερά του κάστρου να κάνεις μπάνιο σε μία αμμουδερή, υπέροχη παραλία και να βλέπεις στη χερσόνησο της Μεθώνης τις επιβλητικές οχυρώσεις; Είναι θέαμα που σου κόβει την ανάσα κι εμείς το έχουμε γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι γιατί απλά δεν ξέρουμε να εκτιμούμε ούτε τον τόπο μας ούτε την περιουσία μας ούτε καν αυτά που μπορούν να μας οδηγήσουν στον πλούτο και την ανάπτυξη. Αν θέλετε το πιστεύετε· πήγα Κυριακή να επισκεφτώ το κάστρο και δεν υπήρχε ούτε ξεναγός ούτε φύλακας. Μπάστε σκύλοι αλέστε. Τι να πω.
Μεθώνη, το μπούρτζι και οι μύθοι
Στην άκρη του κάστρου υπάρχει το Μπούρτζι ή αν θέλετε ο προμαχώνας. Φτιάχτηκε από τους Ενετούς το 1500 κι έχει χρησιμοποιηθεί σαν προπύργιο, φάρος και από τους Τούρκους για φυλακή. Μάλιστα οι ντόπιοι λένε ότι όταν λυσσομανά ο άνεμος στα αυτιά των κατοίκων έρχονται οι κραυγές των φυλακισμένων.
Δεν το συζητάω ότι αν πάτε στη Μεθώνη για διακοπές ή στην Πύλο ή και στην Κορώνη οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφτείτε το κάστρο. Θα μείνετε έκπληκτοι από τον όγκο και την ομορφιά. Σας μιλάω ειλικρινά, είναι από τα εντυπωσιακότερα που έχω δει στη ζωή μου. θα το δείτε κι εσείς με τα ίδια σας τα μάτια ότι παρά τις φθορές που έχει υποστεί τα τείχη του στέκουν δυνατά και η οχυρωμένη ακρόπολη φαντάζει ακόμη επιβλητική. Η είσοδος θα σας συναρπάσει. Η πέτρινη γέφυρα με τα τόξα της και τις 14 καμάρες που φτιάχτηκε από τους Γάλλους θα σας εντυπωσιάσει και θα σας οδηγήσει στην υπέροχα διακοσμημένη με ανάγλυφα πύλη της. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται ακόμη και σήμερα ερείπια κατοικιών, χαμάμ, της Αγίας Σοφιάς - βυζαντινής εκκλησίας - και άλλα πολλά. Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας, που χτίστηκε από τους Γάλλους το 1830, λειτουργεί ακόμη και μέχρι σήμερα.
Η Μεθώνη σήμερα
Η σημερινή πόλη φαντάζει σαν μια γραφική κωμόπολη με διορά αρχοντικά που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής. Έτσι όπως τα βλέπεις από τη μεριά της παραλίας σου κάνουν σαν να ατενίζουν το Ιόνιο φορώντας τα καλά τους!!! Ασβεστωμένες αυλές, λουλούδια στους κήπους και θέα είτε στη θάλασσα είτε στο κάστρο. Μπροστά ακριβώς από αυτά τα σπιτάκια περνάει ο δρόμος και μπροστά απλώνεται η παραλία με τα πεντακάθαρα νερά της... Μαυροβούνι, Ανεμόμυλος, Λούτσα, Τσαπί, Λάμπες, Παπά ή Λίμνα είναι κάποιες από τις παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε. Ακριβώς δίπλα από το κάστρο υπάρχει ένα πολύ ωραίο beach bar που έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μπορείτε άνετα να απολαύσετε καφέ και ποτέ σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο μέρος της παραλίας είναι και το καλύτερο. Στα αριστερά, προς το τέλος του δρόμους, θα δείτε το camping το οποίο εμένα μου φάνηκε εντελώς ανοργάνωτο. Παρόλα αυτά δεν έπεφτε καρφίτσα.
Τα νησάκια απέναντι από τη Μεθώνη
Ακριβώς απέναντι από το κάστρο θα θαυμάσατε το σύμπλεγμα των μεσσηνιακών Οινουσσών. Είναι τα νησάκια Σαπιέντζα, Σχίζα με το περίφημο σπήλαιο και η Αγία Μαριαννή με το όμορφο εκκλησάκι. Τη Σαπιέντζα, που είναι ακατοίκητο νησάκι, την προτιμά ο κόσμος για πεζοπορίες, αλλά και για κολύμπι στην παραλία Άμμος με τα καταπράσινα νερά της. Αν έχετε το χρόνο με ένα σκαφάκι, που μπορείτε να νοικιάσετε από τη Μεθώνη, μπορείτε να κάνετε τις βόλτες σας.
Συμπέρασμα για Μεθώνη
Γι' αυτή την περιοχή ένα πράγμα μπορώ να γράψω· πρόκειται για έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας που τον έχουμε αφήσει παντελώς ανεκμετάλλευτο. Εύκολα θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιο τουριστικό θέρετρο. Να είχε το μυαλό το ελληνικό κράτος να ενοικιάσει όλη την καστροπολιτεία για 99 χρόνια σε ένα consortium επιχειρηματιών, να ξεφεύγαμε από τις γελοιότητες τύπου ότι και καλά πρόκειται για εθνική κληρονομιά και να δίναμε τη δυνατότητα να διατηρηθεί και να αναστηλωθεί από επιχειρηματίες όλη η καστροπολιτεία και να φτιαχτούν ξενοδοχεία και εστιατόρια μέσα στο κάστρο. Τότε θα στο έλεγα εγώ τι σημαίνει ανάπτυξη! Αλλά πού; Ούτε σε 500 χρόνια. Προτιμάμε να αφήσουμε να ρημάξει το κάστρο, να καταρρεύσει από την αλμύρα και την ανοργανωσιά μας παρά να το δώσουμε για εκμετάλλευση!!
travelstyle
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.