Πώς να κάνεις μια σωστή βουτιά

0
μάθε πώς θα την κάνεις σωστά.

Καλοκαίρι χωρίς βουτιές δεν γίνεται. Είτε βρεθείς σε παραλία, είτε σε πισίνα, είτε σε σκάφος, νιώθεις το νερό να σε καλεί να πέσεις από ψηλά. Και η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν στο νερό, κοντά σου, κολυμπάει και μια καλλίγραμμη γοργόνα.

Πρόσεξε όμως, γιατί στην προσπάθειά σου να της τραβήξεις την προσοχή, μπορεί να παρασυρθείς και να κάνεις τη λάθος κίνηση. Τότε, εσύ θα πονάς και οι υπόλοιποι θα γελούν. Γι’ αυτό για να βουτήξεις και να εισπράξεις το χειροκρότημα, μάθε πώς θα την κάνεις σωστά.

Βουτιά από σκάφος

Εάν είσαι καλογυμνασμένος μην μασάς καθόλου. Βάλε δύναμη στα πόδια, με θάρρος, στρέψε το λαιμό προς τα κάτω για να πάρει σωστή κλίση το σώμα και με τα χέρια μπροστά βούτα βαθιά και απόλαυσέ το. Να θυμάσαι ότι σε κάθε βουτιά, το σώμα πρέπει να είναι ίσιο, τα πόδια τεντωμένα και τα χέρια μαζεμένα.

Αν όμως δεν είσαι και ο… Λουγκάνης, τότε η πρώτη βουτιά καλύτερα είναι να γίνει με τα πόδια, έτσι αναγνωριστικά. Κολύμπα λίγο για να ανοίξει ο θώρακάς σου και, όταν νιώσεις άνετα, ξαναπροσπάθησε.

Με το κεφάλι πέφτεις μόνο όταν νιώσεις σιγουριά στα πόδια σου. Πρόσεξε μην σε πάρει το βάρος πίσω και γυρίσει το κορμί σου την ώρα της βουτιάς, με τα πόδια να φεύγουν μπροστά, γιατί θα βουτήξεις με την πλάτη και κινδυνεύεις να πάθεις ζημιά.

Αν συμβεί αυτό, αν έχεις αρκετό ύψος, γύρνα στον αέρα ολόκληρο το κορμί και βούτα με τα πόδια. Είναι προτιμότερο από ένα χτύπημα στη μέση.

Βουτιά από βράχια

Αρχικά πριν ανέβεις στον βράχο, απαραίτητη η αναγνώριση των νερών γύρω από το σημείο που θα βουτήξεις. Αν δεν είναι πολύ βαθιά, άστο καλύτερα. Μπορεί να βρεις με δύναμη στο βυθό και, ακόμα και χωρίς να το νιώσεις, να κοπείς άσχημα. Ακόμα χειρότερα (έχει συμβεί σε πάρα πολλούς, και σε γνωστούς μας), μπορείς να χτυπήσεις με το κεφάλι στην άμμο κινδυνεύοντας με κάταγμα στο σβέρκο.

Ας πάρουμε όμως το καλό σενάριο, που λέει ότι τα νερά σε εκείνο το σημείο είναι βαθιά και άρα δεν κινδυνεύεις. Ξεκίνα πρώτα με μια μπομπίτσα και άσε τις παλικαριές. Θα κάνεις θόρυβο, καθώς σκας στο νερό με τα πόδια στο στήθος και θα γυρίσουν τα βλέμματα πάνω σου. Η επόμενη, ας είναι όπως και στη βουτιά από το σκάφος. Δύναμη στα πόδια, μικρή ώθηση με εκτίναξη των ποδιών κι έφυγες.

Βουτιά από βατήρα

Οι συνθήκες εδώ είναι πιο εύκολες, με δεδομένο ότι ο βατήρας δημιουργεί ταλάντωση, άρα έχεις τη δυνατότητα να πηδήξεις, πριν βουτήξεις. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι ...ακριβώς ταλαντεύεται, άρα προκειμένου να φτάσεις στην άκρη του για να βουτήξεις, θα πρέπει να μη χάσεις την ισσοροπία σου. Εάν πάντως δεν έχεις το κατάλληλο κορμί, απέφυγε τις φιγούρες, θα εκτεθείς.

Σε αντίθετη περίπτωση, πήγαινε στην άκρη του βατήρα. Κορμί τεντωμένο, πόδια τεντωμένα κι ενωμένα. Τέντωσε τα χέρια προς τα πάνω για να πάρεις ρυθμό, ακουμπώντας με τα χέρια τα αυτιά σου. Πιάσε με τα δάχτυλα του ενός χεριού την παλάμη του άλλου, για να τα κλειδώσεις μεταξύ τους και να μην ανοίξουν καθώς πέφτεις.

Πιέσε το σαγόνι προς το στήθος σου για να αποφύγεις να πέσεις με την κοιλιά. Το σώμα σου θα πρέπει να έχει το σχήμα του λατινικού γράμματος "c". Πίεσε τον βατήρα προς τα κάτω για να σε πετάξει πιο ψηλά. Σπρώξε το κορμί σου προς τα εμπρός, σήκωσε ψηλά τα πόδια (γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να χτυπήσεις στο βατήρα καθώς πέφτεις) κι έφυγες. Άντε, και καλές βουτιές.

Βουτιά από πολύ ψηλά

Αν δεν το ξέρεις το σπορ, ούτε να το σκέφτεσαι. Υπέροχη η αίσθηση απελευθέρωσης για τα 3-4 δευτερόλεπτα που διαρκεί, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο, αλλά αν δεν έχεις εκπαιδευτεί για να βουτήξεις, κινδυνεύεις να σπάσεις τη μέση σου. Θα πρέπει να γνωρίζεις αυτό που λένε οι πρωταθλητές του αθλήματος των καταδύσεων: Όσο πιο μεγάλο το ύψος που βουτάς, τόσο το νερό "σκληραίνει". Κι από τόσο ψηλά, είναι σκληρό όσο και το τσιμέντο.

Ο κίνδυνος να σπάσεις τη σπονδυλική σου στήλη αν το σώμα σου γυρίσει προς τα εμπρός (sorry αν σε τρομάζουμε, αλλά ίσως καλύτερα) είναι υπαρκτός. Και βέβαια δε γίνεται να μάθεις ερασιτεχνικά τη μέθοδο του αέιμνηστου πρωταθλητή Τζόνι Βαϊσμίλλερ (που υποδύθηκε για πρώτη φορά τον Ταρζάν στον κινηματογράφο) ή των μεξικανών βουτηχτών που καταδύονται από εκατό μέτρα ύψος. Καλή η διασκέδαση και η ανεμελιά στις διακοπές. αλλά να γυρίσουμε και πίσω, έτσι;

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top