"Η ιστορία της ροκ" στο Γκάζι

0

Η ιστορία της ροκ μουσικής θα παρουσιαστεί σε τρεις μέρες στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου του "Technopolis Music Lab" που διοργανώνει η "Τεχνόπολις" σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου
Αθηναίων (ΠΟΔΑ) από τις 14 - 16 Ιουλίου στο Γκάζι.

Το "Technopolis Music Lab" είναι ένας νέος θεσμός που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδραστική ακαδημία, η οποία θα προσφέρει ψυχαγωγία διασκέδαση αλλά και επιμόρφωση στους πολίτες της Αθήνας.

Περιλαμβάνει συναυλίες, ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις με έμφαση στη δημιουργία, τη στήριξη νέων μουσικών ομάδων και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Το τριήμερο αφιέρωμα στη ροκ μουσική αναφέρεται στην εξέλιξη του είδους στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

O πρώτος τραγουδιστής που έδωσε στη ροκ παγκόσμια λάμψη ήταν ο Έλβις Πρίσλευ, που εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1955. Σύντομα δημιουργήθηκαν δύο ρεύματα του είδους στην Αμερική: το rockabily, ερμηνευμένο από λευκούς που κατάγονταν από τις νότιες, κυρίως, πολιτείες των ΗΠΑ και το μαύρο rock, που ήταν πιο ορμητικό.

Η δεκαετία του ΄60 έχει να επιδείξει πολλά αξιόλογα συγκροτήματα, που εμφανίστηκαν στην Αγγλία, με πρωταγωνιστές τους Beatles, Kings, Rolling Stones, Who και Animals, τα οποία σταδιακά εξελίχτηκαν και ανέμιξαν στοιχεία jazz, φολκλορικής και κλασικής μουσικής. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολλοί τραγουδιστές, όπως ο Bob Dylan έγραψαν τραγούδια των οποίων το περιεχόμενο βασιζόταν στα έντονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής, δηλαδή τον πόλεμο και την φτώχεια.

Με τον χρόνο ο ήχος της ροκ σκληραίνει και γίνεται πιο βίαιος και επιθετικός. Ξεκινούν επίσης οι ηλεκτρονικές επεμβάσεις...Στα μέσα της δεκαετίας του '70 εμφανίζεται η pank και η jazz rock, καθώς και παρακλάδια της ροκ, όπως η rap, η ψυχεδέλεια, η τζαμαϊκανή reggae και η heavy metal. Την ίδια εποχή στη Ελλάδα έχουμε τη δεύτερη γενιά των ροκ συγκροτημάτων με τους Charms, τους Idols και τους Sounds, ενώ έχει προηγηθεί η θρυλική δεκαετία του '60 με τους Forminx τους Olympians και εκατοντάδων γκρουπς με επιρροές από τους Beatles και τους Rolling Stones. Στις αρχές των΄80, δημοφιλής είναι η τάση του new wave, ενώ διαμορφώνεται και το dark wave ή gothic rock και η grunge.

Η δεκαετία του '90 είναι δεκαετία ακμής για τη βρετανική rock με τους Oasis, Blur, Pulp, Radiohead κλπ. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πλέον χιλιάδες συγκροτήματα rock.

Ορισμένα ακολουθούν το στυλ παλιών συγκροτημάτων, αλλά υπάρχουν και συγκροτήματα που διαμορφώνουν το δικό τους στυλ, όπως οι Oasis, Aerosmith, U2, The Fall κ.α.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σχήματα που ικανοποιούν όλα τα γούστα, όπως οι Terror-X-Crew και οι Active Member για hip-hop, οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Διάφανα Κρίνα και οι Στρογγυλό Κίτρινο για hard rock, οι Stereo Nova και Μίκρο για ηλεκτρονική μουσική, οι Ενδελέχεια και τα Υπόγεια Ρεύματα για rock-έντεχνες μελωδίες, οι Πυξ Λαξ για rock-λαϊκες μελωδίες και άλλα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 14 Ιουλίου (1950 - 1970)


20.00 - 20.30 Παρουσίαση του "Technopolis Music Lab" από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, συνθέτη, Μάριο Στρόφαλη
(Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς")
20.30 - 21.00 Ανοιχτή συζήτηση για την ροκ μουσική με τον καταξιωμένο ντράμερ Μάνο Νεόφυτο (Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς")
21.00 - 00.00 Συναυλία συγκροτημάτων: (Κεντρική αυλή)
Jurassic Band
Stop And Think
Buzz

Παρασκευή 15 Ιουλίου (1970 - 1990)


20.00 - 21.00 Προβολή ταινίας "Woodstock"
(Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς")
21.00 - 00.00 Συναυλία των συγκροτημάτων:
Δεσύπρης-Τσιγάντες & The Classic Rock Band
Crescendo The Band (Κεντρική αυλή)


Σάββατο 16 Ιουλίου (1990 - έως σήμερα)


19.15 - 21.00 Ροκ εργαστήρι με τον καταξιωμένο κιθαρίστα
Δημήτρη Σινογιάννη (Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς")
21.00 - 00.00 Συναυλία συγκροτημάτων:
Phase Reverse
Sold Out
Διονύσης Καλαφάτης (Κεντρική αυλή)
Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μάριου Στρόφαλη

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

dealnews
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top