Και πριν από τη 12μηνη εφεδρεία οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

0

Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί άμεσα. Αποτελεί ένα μόνο σκέλος του «εφαρμοστικού νόμου 2» που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 15 Αυγούστου, όπως
 αναφέρεται ρητά στο Μνημόνιο ως «διαρθρωτικό ορόσημο», δηλαδή προαπαιτούμενο για τη δόση του Σεπτεμβρίου και για το νέο δάνειο.

Η ρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα, που την ίδια περίοδο προγραμματίζει να διεξαγάγει έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο νόμος θα προβλέπει:

1Πάγωμα μισθών στο Δημόσιο έως το 2015, ατομικούς αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, όρια, εισοδηματικά κριτήρια και τον εξορθολογισμό παροχών των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Εισαγωγή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, προσωρινό πάγωμα αυτόματης ωρίμανσης και μείωση κατά το ήμισυ του επιδόματος παραγωγικότητας.
2Κλείσιμο 40 μικρών δημόσιων οργανισμών, συγχώνευση 25 επιπλέον μικρών οργανισμών και κλείσιμο επιπλέον 10 μεγάλων οργανισμών κάτω από τα υπουργεία στον κλάδο της κοινωνικής ασφάλισης. Το Μνημόνιο δεσμεύει την κυβέρνηση να μειώσει το προσωπικό στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 μέχρι το 2015. Αναφέρεται ρητά ότι:
* Οι αποχωρήσεις προσωπικού θα προκύψουν από το κλείσιμο δημοσίων φορέων ή από τις συγχωνεύσεις.
* Στην περίπτωση των δημόσιων επιχειρήσεων, θα προσδιοριστεί έως το τέλος Ιουλίου το πλεονάζον προσωπικό.
* Το πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία, που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες. Τυχόν μετατάξεις θα είναι δυνατές μόνο έπειτα από θετική αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ, διαφορετικά οι αποχωρήσεις θα 'ναι οριστικές.
* Το νέο μισθολόγιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε τρία χρόνια. Θα φέρει τους μισθούς σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα (πετυχαίνοντας «ίση αμοιβή για ίση εργασία», όπως αναφέρεται) και θα αποσυμπιέσει τη μισθολογική δομή ώστε να ανταμείβεται καλύτερα η απόδοση. Η συνολική εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με κατάργηση των ειδικών καθεστώτων για μισθούς και επιδόματα και με μείωση της αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής. Η μισθοδοσία των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σύμφωνη με το νέο μισθολογικό σύστημα του δημόσιου τομέα.
Συμπίεση των συντάξεων
* Θεσπίζονται ανώτατα όρια στο συνολικό συνταξιοδοτικό εισόδημα και η επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων για την πρόσβαση σε διάφορα επιδόματα (συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας, εκπτώσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και παροχών σε είδος).
* Θα ολοκληρωθεί ώς τον Σεπτέμβριο 2011 η αξιολόγηση των κοινωνικών δαπανών για τον προσδιορισμό περαιτέρω τρόπων για τον εξορθολογισμό τους, τη βελτιωμένη στόχευση των επιδομάτων και τον περιορισμό ορισμένων υπηρεσιών.
* Οι εφάπαξ παροχές για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στις δημόσιες επιχειρήσεις θα μειωθούν κατά 10% τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα ολοκληρωθούν μελέτες για τα ταμεία παροχής εφάπαξ, για να αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις όπου οι παροχές δεν ευθυγραμμίζονται με τις εισφορές. Προσαρμογές για να ευθυγραμμιστούν οι εφάπαξ παροχές με τις εισφορές θα γίνουν ώς το τέλος του έτους.

greece-salonika
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top