χαμηλότερη, παγκοσμίως, πιστοληπτική διαβάθμιση από την Standard & Poor's μετά την υποβάθμιση στην κατηγορία «CCC».
Η Ελλάδα είναι μία βαθμίδα χαμηλότερα από χώρες όπως η Αργεντική, η Τζαμάικα και το Πακιστάν.
Το κόστος ασφάλισης ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 18 στις 1.600 μονάδες βάσης.
Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αυξήθηκε στις 1.413 μονάδες (από 1.400 το πρωί) και το επιτόκιο του τίτλου στο 17,12% από 16,88%.
Το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 26,17% από 26,23% στο άνοιγμα της αγοράς.
Όπως αναφέρει η S&P, οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους είναι ιδιαίτερα αυξημένες (τις υπολογίζει σε 30%-50%) και προσθέτει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος είναι μεγάλοι, κάνοντας ακόμη αναφορά και σε πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας.
Σε περίπτωση κουρέματος του χρέους, υποστηρίζει η S&P, το ποσοστό θα φτάσει το 50% έως 70%.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ακόμη ότι η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης.
Επιπλέον, η S&P εκτιμά ότι σε μία αναδιάρθρωση θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες πιστωτές το πιθανότερο με μη ευνοϊκούς όρους, κάτι που θα προκαλέσει ‘πιστωτικό επεισόδιο’.
Σε αυτήν την περίπτωση, η S&P θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την αξιολόγηση της Ελλάδας στην βαθμίδα D, δηλαδή χρεοκοπία.
«Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default- SD)», υπογραμμίζειται στην έκθεση.
«Βουτιά» στις συναλλαγές
Εν τω μεταξύ, μεγάλη πτώση έχουν σημειώσει οι αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής εταιρίας Tradeweb που εδρεύει στο Σίτι του Λονδίνου.
Ο όγκος των αγοραπωλησιών ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε μόνο το μήνα Μάιο κατά έξι φορές από τα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου, μια εξέλιξη που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 1,1 δισ. ευρώ.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Tradeweb, οι αγοραπωλήσιες ελληνικών ομολόγων είναι πιο κάτω ακόμα και από το 2001.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα πως τα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία, που έως τώρα έμεναν πιστά στην αγορά ομολόγων της ευρω-περιφέρειας, τις τελευταίες ημέρες πάγωσαν εντελώς τις συναλλαγές, εξαιτίας του θολού τοπίου που επικρατεί στην Ευρωζώνη, απότοκο της διένεξης της Γερμανίας και της ΕΚΤ όσον αφορά την εμπλοκή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Οι επενδυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδος σε επίπεδο πτώχευσης θα παρασύρει πάραυτα και τις Πορτογαλια και Ιρλανδία, εξέλιξη εφιαλτική, που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για τον ευρωπαϊκό, και όχι μόνο χρηματοπιστωτικό τομέα, αφού στο καταστατικό των περισσοτέρων επενδυτικών funds απαγορεύεται σαφώς η κατοχή ομολόγων χρεοκοπημένων χωρών.
Newsroom ΔΟΛ
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.