εκταμίευση της 5ης δόσης στις αρχές Ιουλίου, έδωσε η ΕΕ, υπό τον όρο της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σε συνάντηση που προηγήθηκε.
Τα κονδύλια για το νέο πρόγραμμα θα προσέλθουν και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ -όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν- προχωρά η εκταμίευση ποσού 15 δισ. ευρώ προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο δάνειο μπορεί να φτάσει τα 138 δις ευρώ , ενώ θα υπάρχει όρος για διακοπή της χρηματοδότησης όταν διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους
Εκτενή αναφορά στην υπόθεση της Ελλάδας περιέχει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, "ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του". Τονίζεται, μάλιστα, ότι "η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία".
Αναφορά υπάρχει και για τους έλληνες πολίτες, για τους οποίους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή τους βαρύνουν, δηλώνουν δε πεπεισμένοι ότι "αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας".
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε τη νέα χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια- κι αυτό έγινε αποδεκτό, δεδομένης της διαβεβαίωσης του ότι το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα εγκριθούν.
Αναλυτικά:
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως "ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πολύ σταθερή πορεία, δύσκολη βέβαια πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας κι αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα πράσινο φως".
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα πρέπει επειγόντως να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ούτως ώστε να εκταμιευτεί έγκαιρα η επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, σημειώνοντας ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, αφού υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σύνοδος απεδέχθη την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων, τους οποίους δικαιούται η χώρα.
Ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.