Να ζήσει η φτωχολογιά!

0

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο όσον αφορά την
κοινωνική ευαισθησία σε "στενούς" οικονομικά καιρούς.

Από τη μια, και οι 3 ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς αίφνης κατάργησαν τις ειδικές προσφορές στα εισητήρια Deck. Ναι μεν εξακολουθούν να παρέχουν εκπτώσεις σε κάποιες κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνοι, άτομα άνω των 60, φοιτητές, κλπ., αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η συντονισμένη "απόσυρση" των πολύ φθηνών εισητηρίων τα οποία ούτως ει άλλως ήταν "κράχτης" και εξαντλούντο πολύ γρήγορα.

Να πούμε οτι το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί και οτι ήδη οι ναυτιλιακές εταιρείες καταγράφουν μεγάλες ζημιές λόγω της κρίσης. Από την άλλη όμως, τα λίγα εκείνα φθηνά εισητήρια ήταν μια μικρή "όαση" και ένα κίνητρο για κάποιον με μικρό βαλάντιο για να ταξιδέψει. Μια μάλιστα εκ των εταιριών, άλλοτε κραταιά, δεν φαίνεται να έχει βελτιώσει τις τιμές στα εστιατόρια των πλοίων της ούτε και την ποιότητα του φαγητού της. ενώ και ο σχετικά φθαρμένος ξενοδοχειακός εξοπλισμός των πλοίων της δεν προκαταβάλλει θετικά τον επιβάτη.

Από την άλλη, ο Δήμος Ηρακλείου, ανακοίνωσε οτι μόνο 30 εκ των 145 πολιτιστικών καλοκαιρινών εκδηλώσεων θα είναι με ελεύθερη είσοδο. Κι εδώ να επισημάνω οτι έρχονται κάθε καλοκαίρι αξιόλογοι ηθοποιοί και τραγουδιστές και είναι δύσκολο εως αδύνατο ο Δήμος να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και τις αμοιβές τους.

Άν όμως κανείς ρίξει μια ματιά τα τελυταία 2-3 χρόνια, οι "δωρεάν" εκδηλώσεις συνήθως περιλαμβάνουν ορισμένα Κρητικά συγκροτήματα και χορωδίες ενοριών. Φέτος, πλην μιας συναυλίας τιμής ένεκεν για το Μανόλη Ρασούλη και ελάχιστων άλλων εκδηλώσεων, ο Δήμος επέλεξε να ψυχαγωγήσει τους μη προνομιούχους Ηρακλειώτες με τις γνωστές "συνταγές" που ίσως σε άλλους να αρέσουν και σε πολύ περισσότερους ενδεχομένως όχι.

Εκτιμώ πως στη μεν περίπτωση των ναυτιλιακών εταιριών θα πρέπει το επιβατικό κοινό να κάνει υπομονή για να ξανάρθουν οι καλύτερες μέρες, στη δε περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου θα πρέπει να αποτινάξει το πνεύμα της κακομοιριάς και της παραίτησης που "ίπταται" των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Υπάρχουν δεκάδες παραλίες για αποδράσεις και εκατοντάδες χωριά με γλέντια, γάμους, εκδηλώσεις και ζωντάνια. Εκεί άλλωστε χτυπά η καρδιά της Κρήτης. Της ωραίας και ονειρεμένης Κρήτης που δεν ξέχασε τους μερακλήδες και γλεντζέδες και που τους τιμά, κι ας είναι και φτωχότεροι.

Άν ερμηνεύσει κανείς σωστά τις προθέσεις του Δήμου, όταν κτιστεί το υπό κατασκευή πολιτιστικό κέντρο ίσως και να καταργηθούν οι δωρεάν εκδηλώσεις. Διότι Κρητικά τραγούδια ακούει κανείς στους γάμους και σε υπερλούξ κέντρα διασκέδασης σε αντίθεση με τα υπάρχοντα κηποθέατρα της εποχής του Μοροζίνι.

Επίσης, αν και όμορφα, τα μικρασιάτικα τραγούδια ίσως να μην είναι η απόλυτη "κραιπάλη" κάποιων ανθρώπων. Οπότε δικαιούται κανείς να υποθέσει οτι η συντριπτική πλειοψηφία των εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο θα είναι με εισητήριο και ίσως και ακριβό. Πως αυτό όμως θα συνδυαστεί με την οικονομική κρίση είναι ένας γρίφος που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Δήμο Ηρακλείου να τον λύσει.

Το ζήτημα είναι να μην απομακρυνθεί ένα κοινό φιλότεχνο και ποιοτικότατο που διαθέτει το Ηράκλειο επειδή τα εισητήρια δεν θα είναι προσιτά για το μέσο πολίτη.

Να ζήσει λοιπόν, η φτωχολογιά, αλλά να δικαιούται και φθηνά εισητήρια στα ταξίδια της και στην ψυχαγωγία της.

ellispoint

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top