Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, με τη συνεργασία συνταγματολόγων αλλά και καθηγητών Ποινικού Δικαίου επιχειρεί να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς του ασύλου, χωρίς να ακυρώσει την ιστορική του αξία και την ακαδημαϊκή του έννοια.
Ουσιαστικά ο νέος νόμος-πλαίσιο καταργεί τη νομική ισχύ του πανεπιστημιακού ασύλου με την απαλοιφή του. Οι νέες διοικήσεις των πανεπιστημίων, θα είναι δηλαδή υπεύθυνες κρίνοντας εάν θέλουν να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και την εφαρμογή τους. Άγνωστο παραμένει ακόμα το ποια θα είναι η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας επί το θέματος.
Το πανεπιστημιακό άσυλο παρά τις δημόσιες συζητήσεις που είχαν ανοίξει για το θέμα κυρίως τις περιόδους 1975, 1977 και 1978, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε κανέναν νόμο, οπότε και δεν είχε νομική, αλλά μόνον ηθική υπόσταση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε το 1982 με τον νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα ΑΕΙ.
tvxs
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.