Με 10 αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που αφορά το υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνει τις
παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το 2011, ενώ ανοίγει δρόμο για νέες σκληρές αποφάσεις που θα εφαρμοστούν τα επόμενα 4 χρόνια.
Αναλυτικά, τα σημαντικότερα μέτρα που αποφασίστηκαν και θα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2011 είναι:
• Αύξηση του ποσοστού της ειδικής εισφοράς που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από 1.700 ευρώ και άνω. Η κλιμάκωση θα ξεκινά από 6% και θα φθάνει το 14% για τις συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ. Επιπλέον ποσοστό ειδικής εισφοράς σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών και λαμβάνουν σύνταξη από 1.700 ευρώ και πάνω. Κατά μέσο όρο, η επιπλέον εισφορά θα είναι 8%.
• Και νέα ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
• Μείωση του εφάπαξ στον στενό – ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό, κατά 10%, ενώ μέχρι τελευταία στιγμή ασκούνταν πιέσεις για περαιτέρω μείωση.
• Περικοπές επιδομάτων και παροχών. Θα περιορισθούν οι παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, οι οποίοι συγχωνεύονται. Θα τεθούν αυστηρότερα εισοδηματικά και θα επιβληθούν και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα δυσκολέψουν οι προϋποθέσεις λήψης των επιδομάτων, καθώς θα αυξηθεί ο απαιτούμενος αριθμός εργάσιμων ημερών. Αντίστοιχα αυξημένες προϋποθέσεις θα τεθούν και για τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει με τα εποχικά επιδόματα που δίνονται σε ανέργους, κυρίως στους κλάδους του τουρισμού – επισιτισμού και της εκπαίδευσης. Για αυτούς, θα επιτρέπεται συγκεκριμένο όριο επιδομάτων, μέσα σε μια 5ετία, με στόχο την εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ.
• Αύξηση των εισφορών υπέρ ανεργίας για τον ιδιωτικό τομέα κατά 1%, που πολύ πιθανόν θα αφορά μόνον τους εργαζομένους και όχι τους εργοδότες. Επιβολή αντίστοιχης εισφοράς στο Δημόσιο, το ύψος της οποίας θα αγγίζει το 3% και θα καλύπτεται μόνον από τους εργαζομένους.
• Ανάπηροι «μαϊμού» καθώς και συγγενείς πεθαμένων που λαμβάνουν ακόμη σύνταξη μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας, αναζητώντας 700 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο 2011 αναμένονται δραστικές αλλαγές στον τρόπο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων με στόχο να μειωθεί το ποσοστό των συγκεκριμένων συντάξεων από 14% σε τουλάχιστον 8%. Είναι χαρακτηριστικό, ότι βάσει στοιχείων που παρέδωσε στους εκπροσώπους της τρόικας η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να τους πείσει για το μέγεθος που μπορεί να εξοικονομηθεί, στο ΙΚΑ, το 2010, το μέσο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στην Αθήνα ήταν 8,9% και στο νομό Ηρακλείου 20,4%, στα Χανιά 19,8% και στα Γρεβενά 19,2%!
Αντίστοιχα, στον ΟΓΑ, πρωταθλητές αναπηρικών συντάξεων αναδεικνύονται τα Χανιά με ποσοστό 25,1% σε σχέση με τις υπόλοιπες συντάξεις, Ρέθυμνο με 24,7% και Λευκάδα με 24,5%. Στο στόχαστρο του υπουργείου αναμένεται να μπουν και ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς βάσει εκτιμήσεων, τουλάχιστον 50.000 συντάξεις από τις συνολικά 320.000 που καταβάλλονται, δίνονται σε ανάπηρους «μαϊμού». Η εντατικοποίηση των ελέγχων θα συνεχιστεί και όσον αφορά στη διερεύνηση περιπτώσεων που ενώ ο δικαιούχος έχει πεθάνει, συγγενείς εξακολουθούν να λαμβάνουν τη σύνταξη. Μόνο στον ΟΓΑ, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης σε 7.500 άτομα που δεν συμμετείχαν στην απογραφή συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 40 εκατ. ευρώ, το χρόνο.
• Εντός του καλοκαιριού αναμένεται και η αναμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τις εκτιμήσεις να θέλουν περίπου 250.000 ήδη εργαζόμενους, εκτός καθεστώτος ασφάλισης με ΒΑΕ.
Σκληρές και άμεσες θα είναι και οι παρεμβάσεις στο Εργασιακό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα προωθηθούν οι εξής αλλαγές:
• Δυνατότητα πρόσληψης νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ως επιπλέον προσωπικό, με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος κατά 20%, σε σχέση με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
• Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τον χρόνο εργασίας όσων απασχολούν για διάστημα έως και έξι μηνών, με αντιστάθμισμα αντίστοιχη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου, το επόμενο εξάμηνο.
• Αύξηση του χρόνου που θα ισχύουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η δυνατότητα ανανέωσης θα αυξηθεί σε τρεις φορές, με συνολική ισχύ τα τρία χρόνια.
Τα μέτρα δεν σταματούν εδώ, καθώς στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχει προβλεφθεί επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης του υπουργείου Εργασίας κατά 6,7 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2012-2015. Η μείωση δαπανών και η αύξηση εσόδων θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένη. Για την επόμενη 4ετία, προγραμματίζεται:
• Πάταξη της εισφοροδιαφυγής με στόχο την αύξηση των εσόδων των ταμείων.
• Αύξηση των εισφορών στα ταμεία (κυρίως σε ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ).
• Μείωση των αναπηρικών συντάξεων.
• Μείωση των επικουρικών.
• Περαιτέρω μείωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών και των λοιπών δαπανών υγείας μέσω της λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ).
• Ωρίμανση της μείωσης των επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ.
• Ωρίμανση του μέτρου της μείωσης των εφάπαξ παροχών, προς τους δικαιούχους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
meganisinews
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.