Έως 500 ευρώ το μήνα οι απώλειες για το μέσο νοικοκυριό!

0
Εξανεμίζεται το 25% του… εναπομείναντος εισοδήματος

Του Κωστή Πλάντζου

Έως και το 25% του εισοδήματός τους εκτιμάται πως θα χάσουν εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι από τα μέτρα που "κλειδώνουν" σήμερα και αύριο, στις συσκέψεις
 με την Τρόικα, πριν τα ανακοινώσει ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο την Δευτέρα.

Με βάση τις απαιτήσεις της Τρόικα, από τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, τις περικοπές σε κοινωνικές παροχές, επιδόματα και συντάξεις, αλλά και τις έκτακτες εισφορές, ένα μέσο νοικοκυριό θα χάσει περί τα 480-500 ευρώ το μήνα ή πάνω και από 5.500 ευρώ τον χρόνο.

Δηλαδή, μια μισθοσυντήρητη οικογένεια που ζει με 2.000 ευρώ το μήνα, θα βρεθεί σε κίνδυνο να χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του εισοδήματός της.

Οι περικοπές που έρχονται θα θίγουν και τα μεσαία εισοδήματα καθώς:

- για εισοδήματα έως 30.000 οι φοροαπαλλαγές θα «ψαλιδίζονται» κλιμακωτά, ενώ όσοι βγάζουν πάνω από 60.000 τον χρόνο, μάλλον θα πρέπει να αποχαιρετήσουν απαλλαγές και εκπτώσεις φόρου.

- τα κοινωνικά επιδόματα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μόνο όσοι ζουν όριο της φτώχειας, δηλαδή στα 6.000 ευρώ ανά φορολογούμενο ή στα 12.000 ευρώ προκειμένου για οικογένεια. Από διασταυρώσεις θα εντοπίζονται όσοι, αν και έγγαμοι, καταθέτουν ξεχωριστές δηλώσεις για να απολαμβάνουν ΕΚΑΣ και φοροαπαλλαγές. Στα κριτήρια χορήγησης θα "μετράνε" και τα τεκμαρτά εισοδήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον από φέτος η κυβέρνηση:

- επαναφέρει τον διαχωρισμό στα αφορολογητα όρια μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Το πλαφόν των 12.000 μειώνεται, στα 10.000 ή ενδεχομένως στα 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ για τους επιτηδευματίες.

- επιβάλλει επιπλέον ειδικό Φόρο στα τσιγάρα.

- βάζει ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που θα αυξήσει 5-15 ευρώ το μήνα τους λογαριασμούς.

- ετοιμάζει έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000 ή 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

- διπλασιάζει το ΦΠΑ σε ταβέρνες, εστιατόρια κλπ από το 13% στο 23%.

- σχεδιάζει αύξηση 20% - 30% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.

- βάζει ειδικό φόρο σε εμφαλιωμένους χυμούς και αναψυκτικά, της τάξεως των 10 λεπτών το μπουκάλι.

- θα εισπράξει πρόστιμα (περίπου 5000 ευρώ σε ετήσιες δόσεις) από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

- αυξάνει περαιτέρω τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- μειώνει κατά 100.00 ευρώ το αφορολόγητο όριο επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, στα 300.000 ευρώ από τα 400.000 που είναι σήμερα.

- φέρνει αύξηση αντικειμενικών τιμών από 1/1/2012.

- αναζητεί έως 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις τραπεζικές καταθέσεις που μένουν αδρανείς επί 10ετία ή 20ετία.

- καταργεί τη χορήγηση μισθολογικών ωριμάνσεων στους δημοσίους υπαλλήλους για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

- επιβάλλει ειδικό φόρο σε πισίνες, μεγάλα Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top