Ύποπτο δημοσίευμα του Spiegel "στέλνει" την Ελλάδα εκτός ευρώ

0

Οργή στην Αθήνα και ερωτηματικά στην ΕΕ προκαλεί δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο
από το ευρώ και ότι αυτό θα συζητείτο σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από κυβέρνηση, ευρωπαίους αξιωματούχους και Γερμανία. Όπως προκύπτει όντως υπήρξε συνάντηση ωστόσο δεν είχε τέτοιο θέμα στην ατζέντα.

Ούτε συζητήθηκε, ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Για το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: "Οφείλουμε όλοι μας να στεκόμαστε με υπευθυνότητα στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε οποιοδήποτε ανυπόστατο και αναληθές δημοσίευμα να σταματά να δημιουργεί κλυδωνισμούς, που κάθε άλλο παρά με την πραγματικότητα έχουν σχέση".

"Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ, είναι σταθερός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ", επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση. "Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν, λοιπόν, αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίκτες. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος της Ε.Ε. και του ευρώ".

Όσον αφορά το δημοσίευμα, χωρίς να παραθέτει τις πηγές του, το Spiegel αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντιούνταν το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και εξόδου - όπως αναφέρει - της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με το περιοδικό η συνάντηση θα γινόταν κάτω από αυστηρή μυστικότητα και θα παρευρίσκονταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Γιέργκ Άσμουσεν.

Παρέθετε μάλιστα αναφορά από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο - σύμφωνα με το δημοσίευμα - ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως "η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να γυρίσει πίσω στο δικό της νόμισμα".

Όσα υποστηρίζει το Spiegel διαψεύστηκαν επίσης από τη γερμανική κυβέρνηση και από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι το δεν έχει βάση. "Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει συνάντηση, αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι εντελώς ψευδή" ανέφερε ο Γκι Σούλερ.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι διάσπαση της Ευρωζώνης είναι "απολύτως εκτός σκέψης"."Η Αυστρία είναι μέλος της Ευρωζώνης και εμείς δεν ξέρουμε για κάποια τέτοια συνάντηση και δεν προσκαλεστήκαμε, οπότε συμπεραίνω ότι δεν υπάρχει τέτοια σύσκεψη" πρόσθεσε ο Τόμας Βάιγκλαιν.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δεν είχε σύμφωνα με το Bloomberg άμεση απάντηση.

Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ιστοσελίδα της επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο που το διαψεύδουν και μιλούν για "λάθος είδηση". "Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, αλλά η αντίδραση υπήρξε άμεση", γράφει η Handelsblatt.

Παρ' όλα αυτά το δημοσίευμα προκάλεσε ραγδαία πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τι ισχύει για τη συνάντηση

Όσον αφορά τη συνάντηση που προκάλεσε την αναταραχή, αυτή σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αφορά κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους και είχε ως αντικείμενο τα προγράμματα σε Ελλάδα και Πορτογαλία καθώς επίσης και το ζήτημα της διαδοχής του Ζαν Κλοντ Τρισε στο "τιμόνι" της ΕΚΤ. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στη Wall Street Journal.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι - αντίθετα με όσα έγραψε το Spiegel - η συνάντηση δεν είχε να κάνει με αίτημα της Ελλάδας να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Διευκρινίσεις για το ζήτημα της συνάντησης έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top