Πρόκειται για χρέος που δεν μπορούν να πουλήσουν, να
ασφαλίσουν ή να αγνοήσουν, σημειώνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου το οποίο κάνει λόγο για αποτυχία των συμφωνιών που δρομολογούσαν οι τράπεζες για να περιορίσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος.
Όπως αναφέρει το Reuters οι συμφωνίες κατέρρευσαν λόγω της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος παρά τις τιμές των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αγοράσουν προστασία μέσω των συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) καθώς το κόστος έχει εκτιναχθεί. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, κορυφαίοι τραπεζίτες συμβουλεύουν τους πελάτες τους πως το μόνο που μπορούν να κάνουν πλέον είναι να ελπίζουν για το καλύτερο.
"Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών αυτών είναι ανήμπορη να κάνει το παραμικρό", δηλώνει Ευρωπαίος τραπεζίτης, σύμφωνα με το πρακτορείο. "Η προστασία είναι πολύ ακριβή και οι αγορές για αυτά τα ομόλογα δεν έχουν ρευστότητα. Αυτό που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να κλείσουν τα μάτια τους και να ελπίζουν".
Το Reuters σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι των ομολόγων με την έκθεση τους να φτάνει τα 50 δισ. ευρώ. Άλλα 50 δισ. ευρώ βρίσκονται σε τράπεζες έξω από τη χώρα, με την έκθεση των γερμανικών τραπεζών να φτάνει τα 19 δισ. ευρώ και την έκθεση των γαλλικών τραπεζών να φτάνει τα 15 δισ. ευρώ.
"Για πολλές τράπεζες, ο χειρότερος εφιάλτης τους φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα", σχολιάζει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας. "Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο ελληνικός καπνός ήταν στην πραγματικότητα φωτιά και πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να έχουν μεγάλη έκθεση".
Το πρακτορείο αναφέρεται εξάλλου στην εκτόξευση των ελληνικών spreads σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 2004 το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών είχε υποχωρήσει στις 20 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα ξεπερνά τις 1.400 μ.β.
Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος στο ξεκίνημα της κρίσης, αναφέρει το πρακτορείο. Ωστόσο άλλες, λόγω αναποφασιστικότητας, αδράνειας ή της εκτίμησης ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, δεν προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις.
"Υπάρχει μια πραγματική απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να καταγράψουν τις απώλειες τους καθώς δεν ήθελαν να υποστούν το πλήγμα. Καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση, πολλές τράπεζες συνέχισαν να διακρατούν τα ομόλογα με την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να πουλήσουν την έκθεση τους αργότερα", δηλώνει ο Roberto Henriques, επικεφαλής πιστωτικής έρευνας χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της JP Morgan.
Καθώς οι τιμές κατέρρευσαν – το 10ετές ομόλογα διαπραγματεύεται πλέον στα 51 cents το ευρώ – και η ανησυχία κλιμακώθηκε ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη, το παράθυρο για πώληση των ομολόγων έχει κλείσει, σχολιάζει το Reuters.
Το πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι πλέον ούτε η αγορά των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο.
"Τα CDS έχουν ξεπεράσει το επίπεδο που θα προχωρούσες σε αντιστάθμιση του κινδύνου", σχολιάζει ένας αναλυτής. "Είναι πιο εύκολο απλά να δεχτείς το πλήγμα", προσθέτει.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το κόστος της ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ σε πενταετή ελληνικά ομόλογα έναντι αθέτησης έφτασε πρόσφατα τα 1,48 εκατ. ευρώ εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.
capital
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.