«O καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί με τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας».

0

Το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο αυτό μήνυμα, έστειλε το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας , το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα από 6 έως 8 Μαΐου 2011, υπό
 τις οδηγίες του προέδρου του κ Βασίλη Γεωργούντζου.
«Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το επίπεδο του οποίου ήταν ιδιαίτερα υψηλό, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην απεικόνιση του μαστού με εξέχουσα την ψηφιακή τομοσύνθεση (Π Μαλακάσης) και τη μαγνητική μαστογραφία ( Alberto Bazzocchı).Ακόμη τη νέα ταξινόμηση των απεικονιστικών ευρημάτων κατά BI-RADS9 ( Ι Χριστοδουλίδου) » ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα.
Επίσης έγινε παρουσίαση της προόδου στους τομείς:

Της ελλάσωνος επεμβατικής τεχνολογίας στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού( Γεώργιος Φιλιππάκης).
Στη μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και άμεση αποκατάσταση(Λυδία Μουζάκα).
Στις τεχνικές αποκατάστασης(Απόστολος Μανδρέκας).
Στο μοριακό προφίλ στην ογκολογία σήμερα και αύριο και οι εφαρμογές της(Σωτήρης Νικολοπουλος).
Στη Γενετική Συμβουλευτική για τις οικογένειες των γυναικών με καρκίνο του μαστού( Άντζελα Απέσσου).
Στην εκπαίδευση στη Μαστολογία(Λυδία Μουζάκα), τα νεότερα δεδομένα από τα πρόσφατα Παγκόσμια Συνέδρια( Α.Γκιάτας, Ε. Καρυδά, Λ. Νακοπούλου και Α Αλεξόπουλος).
Στη συντήρηση του ωοθηκικού ιστού στις νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού( Ι .Ζερβομανωλάκης) .
Στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των διαφόρων ειδικοτήτων για άριστο αποτέλεσμα και η πρόοδος στη μεταφραστική έρευνα( Β Μπαρμπούνης).
Στην ακτινοθεραπεία καθώς και το κόστος ως παράγοντας ανισοτήτων στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε θεραπεία( Ζωή Καλατζή- Κυριάκος Σουλιώτης).

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Υφυπουργός Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, εξήρε το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και ιδιαίτερα το έργο στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη». Υποσχέθηκε δε την πλήρη στήριξης σε κάθε μελλοντική προσπάθεια της Εταιρείας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του , ζήτησε στενή συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας προκειμένου να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες στην Πελοπόννησο.

Απούσα από το σημαντικό αυτό συνέδριο δεν θα μπορούσε να είναι η Εκκλησία . Έτσι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος με την παρουσία του όπως ανέφερε θέλησε να δώσει έμφαση ότι η Εκκλησία με την ποιμαντική διακονία στην υγεία μπορεί και αυτή να συμπαρασταθεί στην πάσχουσα γυναίκα.

Στην εναρκτήρια τελετή μίλησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαμάτας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας . Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ακτινολογικής Εταιρείας κ. Αλέξανδρος Κανακάς, υποσχέθηκε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την καταπληκτική απαγγελία ποιημάτων αφιερωμένων στη γυναίκα, από την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου και τη μεστή ομιλία του Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητή Νομικής κ. Απόστολου Γεωργιάδη, που ανέπτυξε το θέμα «Η υποχρέωση του γιατρού για ενημέρωση του ασθενούς».

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Απόστολος Γεωργιάδης, η τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κ. Νίκη Αγνάντη και Πρόεδροι διάφορων τοπικών Φορέων.

Τιμητικές πλακέτες από την πρόεδρο της εταιρείας κ Λυδία Μουζάκα και τον πρόεδρο του συνεδρίου κ Βασίλη Γεωργούντζο απονεμήθηκαν στην Υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και από στους Καθηγητές Ιατρικής κ.κ Βασίλη Γεωργούλια και Κυριάκο Στριγγάρη.

Ο ελληνικής καταγωγής Ιατροδικαστής από την Ιταλία κ. Γεώργιος Ματθαιουδάκης, Μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου, πρότεινε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Εmılıa Romanıa της Ιταλίας με συνδετικό κρίκο την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

Ο Καθηγητής Stefano Mınıanı Διευθυντής του Κέντρου Μαστού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St. Orsolla της Bolonıa μετέφερε μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου για συνέχιση των επιστημονικών εκδηλώσεων με φορέα την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας μετά από αυτήν που εορτάστηκε το 1988 και συμμετείχαν όλοι οι Πρυτάνεις από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 900 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού Πανεπιστημίου της Bolonıa.

Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου απονεμήθηκαν τα Πιστοποιητικά Σπουδών στους Ιατρούς που παρακολούθησαν το Α’ έτος από τη λειτουργία της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας.

Το Συνέδριο έκλεισε με δυο συνεδρίες αφιερωμένες στο κοινό, αφού η Κυριακή 8 Μαΐου ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, με συντονιστές αντίστοιχα τους έγκριτους Δημοσιογράφους κ. Σεραφείμ Φυντανίδη και κ. Εύα Ντελιδάκη και συζητήθηκαν θέματα όπως «άν τα ΜΜΕ βοηθάνε ή αποπροσανατολίζουν, άν υπάρχουν διακρίσεις στον καρκίνο του μαστού, η σημασία των ΜΚΟ και αν η ψυχοθεραπεία χρειάζεται μόνο η πάσχουσα ή και οι οικείοι τους».

Το συνέδριο παρακολούθησαν δεκάδες γιατροί, Έλληνες και ξένοι, φοιτητές, οι οποίο απήλαυσαν την πλουσιοπάροχη φιλοξενία των καλαματιανών.

news24gr
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top