Στο Μεσοπρόθεσμο μέρος των προτάσεων Σαμαρά

0

Τρόπους και διαδικασίες προσαρμογής στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ορισμένων από τις προτάσεις που παρουσίασε ο
πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στο λεγόμενο "Ζάππειο ΙΙ", μελετά το κυβερνητικό επιτελείο και οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Μολονότι η αρχική προσέγγιση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη, όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος έκανε λόγο για "αντιφάσεις της ΝΔ" και "ανεδαφικές θέσεις", αλλά και στο non paper του υπουργείου Οικονομικών που εστίαζε στα νέα αυξημένα ελλείμματα, αν εφαρμοζόταν το πακέτο Σαμαρά, στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου έχουν τεθεί τα όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να διαπιστωθεί τι και πως μπορεί να προσδιορίσει το κλίμα συναίνεσης, το οποίο θεωρείται από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του απαραίτητο για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση η χώρα.

Στόχος είναι να εμπεδωθεί η εντύπωση τόσο στο εξωτερικό αλλά και σε σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας ότι, παρά την άρνηση συναίνεσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχει συγκρότηση και προοπτική και η κυβέρνηση αναζητά την συναίνεση συνεχώς.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι θα μπορούσε να προκύψει, εκ των πραγμάτων, σε ορισμένες πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος κοινή βάση συζήτησης με κάποιες από τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφέρεται, για παράδειγμα, η πρόταση του κ. Σαμαρά για τα αυθαίρετα, η οποία ουσιαστικά συμπίπτει με την πρόταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την οποία, όμως, ως γνωστόν, έχει διαφωνήσει η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων παραγόντων ένα ακόμη πεδίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί, είτε δια της ανοχής, είτε δια της συνεννόησης, συναινετικό πνεύμα είναι τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην καρδιά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενόψει και των σχετικών απαιτήσεων της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η κυβερνητική γραμμή για συναίνεση θα εξακολουθήσει να προβάλλεται επιμόνως και να γίνεται επίκληση προς την ΝΔ της ανάγκης για αυτήν, όπως επιδεικνύεται από την αντιπολίτευση στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία για τα εκεί συμφωνηθέντα Μνημόνια, κάτι που κατέστησε σαφές, αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν ότι η ρητορική των προτάσεων του κ. Σαμαρά απέχει από την ένταση και την κατηγορηματικότητα, με την οποία είχε εκφράσει την διαφωνία του με το Μνημόνιο, πριν από ένα χρόνο, αλλά κρατούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ΝΔ θα ψηφίσει στη Βουλή νομοθετήματα που θα φέρει η κυβέρνηση, υλοποιώντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top