«Δε μασάω» λέει ο Σαμαράς

0

Αποφασισμένος να «δει την μπλόφα» των Ευρωπαίων –αν τελικά εξελιχθεί σε μπλόφα- εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Ηγετικά στελέχη της Συγγρού ξεκαθαρίζουν ότι αν η
Ευρώπη αποφασίσει ότι απαιτείται η συναίνεση της ΝΔ, είτε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είτε στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, με τη μορφή που προτίθενται οι Βρυξέλλες να τα επιβάλλουν, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, αναγνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα οδηγηθεί σε προωρη προσφυγή στην κάλπη.

Εξάλλου, με δηλώσεις του σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο», ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «τα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα θα τα στηρίξουμε» και διαμηνύει ότι δεν δίνει στήριξη «σε λανθασμένες πολιτικές που απέτυχαν στην πράξη και οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών».

«Ακόμη και στην υπόθεση εργασίας ότι εμείς θα υπογράφαμε ο,τι θέλουν για να πάρουμε την 5η δόση, ο κ. Ολι Ρεν μπορεί να μας υπογράψει ότι με την ίδια λαθεμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα πάρει την 6η και 7η δόση;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ωστόσο, στην ΝΔ αντιλαμβάνονται το κενό εξουσίας που υπάρχει στην Ευρώπη και προετοιμάζονται για την αντιμετώπισή του αν και εφ όσον κληθούν να αναλάβουν τη διαχείρηση της κατάστασης. Εν τούτοις, αυτό ακριβώς το κενό είναι εκείνο που, τουλάχιστον για την ώρα, τους δίνει το πολιτικό άλλοθι της μη εκπεφρασμένης –τουλάχιστον επισήμως- θέσης απέναντι στις ακράιες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο λόγος είναι απλός: Η Ευρώπη –κατά βάσιν με δύο ανοιχτά μέτωπα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και τους εκατέρωθεν αυτών συμμάχους- δεν ξέρει τι θέλει. Κατ’ επέκταση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταλήξει προς τα που πρέπει να πάει. Συνεπώς η ΝΔ παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, στην Συγγρού επιδιώκουν να αναλύσουν κάθε πιθανό σενάριο. Και γι’ αυτό το λόγο η δήλωση Σαμαρά περί «θετικών μέτων τα οποία έχουμε καθήκον να στηρίξουμε» ερμηνεύτηκε ως παράθυρο στη συναίνεση. Στην ουσία όμως, ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν είπε κάτι καινούργιο. Την πρόθεση της ΝΔ να στηρίξει τα σωστά μέτρα, όχι μόνον την έχει εκφράσει επισήμως και με κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος της. Έχει αποδειχθεί και κοινοβουλευτικά με την υπερψήφιση σειράς κυβερνητικών νομοσχεδίων, τα οποία κρίθηκε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό βέβαια, όπως διαμηνύουν από την ΝΔ δε σημαίνει λευκή επιταγή. Και δηλώνουν έτοιμη να συγκρουστούν με αντικαθεστωτικές λογικές όπως αυτή που αφοιρά στην πίεση της συναίνεσης με αφορμή την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ή του επικαιροποιημένου μνημονίου, τα οποία εκτιμούν ότι ισοδυναμούν με παρέμβαση των Βρυξελλών στα εσωτερικά της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι στην Συγγρού αναμένουν να δουν τις κινήσεις των Ευρωπαίων. Η κλήση Παπανδρέου στην κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ισοδυναμεί από μόνη της πολιτική νίκη του Αντώνη Σαμαρά.

Το διαχωριστικό πλαίσιιο της διαπραγμάτευσης βέβαια προσδιορίζεται κυρίως στα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων. Διαφορετικά, όπως λένε χαρακτηριστικά επιτελικά στελέχη του Α. Σαμαρά, «το Μνημόνιο δεν είναι διαρθρωτικά μέτρα. Είναι η μονόπλευρη λιτότητα». Και με βάση αυτή τη λογική δηλώνουν έτοιμοι να εισπράξουν το κόστος μιας απόφασης που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην κάλπη. Ειδικά όταν, όπως υποστηρίζουν « δεν πάμε εμείς στα άκρα. Μας πάνε».

Αξίζει να σημειωθεί πως κ. Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να δώσει συνολικές απαντήσεις με την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist σήμερα το βράδυ.

newpost
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top