Ελλάδα: σύνδρομο αθέτησης υποχρεώσεων

0

Οι 9 από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου και πάλι φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του χρηματιστικού συστήματος της Ελλάδας, γιατί δεν πιστεύουν
στη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας στις συνθήκες της κρίσης χρέους.

Επαναλαμβάνεται η κατάσταση του περασμένου έτους, κατά την οποία η Ευρώπη παρείχε βεβιασμένα σ΄ αυτή τη χώρα τεράστια χρηματιστική βοήθεια εξαιτίας του φόβου ότι η κατάρρευση της οικονομίας στην Ελλάδα θα βλάψει όλη την ευρωζώνη.

Τις τελευταίες βδομάδες οξύνθηκαν πολύ οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνει ο οικονομικός σχολιαστής της εταιρίας «Ντόιτσε Βέλλε» Αντρέι Γκούρκοφ:

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αναδιάρθρωση αποτελεί ευγενική περιγραφή της αθέτησης υποχρεώσεων, εφόσον γίνεται λόγος ότι στην Ελλάδα θα επιτρέψουν να μην επιτρέψει ένα μέρος των χρημάτων που έχει δανειστεί. Πως μπορεί να η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα; Προβαίνοντας σε ορισμένες παραχωρήσεις και επιτρέποντας κάποια απαλή αναδιάρθρωση, η οποία δεν θα χτυπήσει τους παίκτες στη χρηματαγορά. Η δεύτερη δυνατότητα είναι η παραχώρηση στην Ελλάδα άλλου ενός πακέτου βοήθειας.

Προς το παρόν η Ευρώπη δεν νομίζω ότι είναι πρόθυμη να προβεί σε ριζικά μέτρα έναντι της Ελλάδας, είπε συνεχίζοντας ο Αντρέι Γκουρκόφ:

Η αθέτηση υποχρεώσεων είναι μορφή σκληρής αναδιάρθρωσης, κατά την οποία μειώνεται στο μισό το χρέος της Ελλάδας. Σ΄αυτή την περίπτωση οι επενδυτές – συγκεκριμένα οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες – υφίστανται πολύ σοβαρές απώλειες και αυτό αποσταθεροποιεί όλη την ευρωζώνη. Προς το παρόν αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Κατά πάσαν πιθανότητα θα επιλεγεί το απαλό σενάριο, βάσει του οποίου στην Ελλάδα θα επιτρέψουν να επιστρέψει αργότερα τα δάνεια, θα μειώσουν τα επιτόκια και θα πραγματοποιήσουν κάποιες πολύπλοκες χρηματιστικές-τεχνικές πράξεις.

Ήδη τον Ιούνιο οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παρουσιάσουν έκθεση για την εκπλήρωση από μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Το Βερολίνο δεν αποκλείει τη δυνατότητα επιπρόσθετης βοήθειας προς την Αθήνα, αν τα πράγματα φανούν και πάλι θλιβερά. Εφόσον η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και πάλι καθίσταται πολιτικός παράγοντας. Οι ηγέτες της ΕΕ είναι άκρως ενδιαφερόμενοι, όπως στην ευρωπαϊκή ήπειρο διατηρηθεί η σταθερότητα.

Το πιθανότερο είναι ότι θα εμβάσουν νέες δόσεις βοήθειας στο λογαριασμό της Ελλάδας. Μάλιστα αναφέρεται και το μέγεθός τους – 60 δισεκ. ευρώ. Με διαφορά ότι αυτό το προτιμητέο, ειρηνικό, σενάριο, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει νέο «βάλτο» για την ελληνική οικονομία, που έχει ανάγκη από ριζικό εκσυγχρονισμό και όχι από προσωρινή στήριξη στην επιφάνεια.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από την ευρωζώνη. Το προσεχές μέλλον θα δείξει, να αυτά τα λόγια θα καθησυχάσουν τους επενδυτές.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top