Κύπρος: Εκλογές

0

Είκοσι και μια πριν οι Κύπριοι πάνε στις κάλπες και ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Νίκου Αναστασιάδη αύξησε τη διαφορά από το
ΑΚΕΛ. Η ψαλίδα άνοιξε στη μιάμιση μονάδα, ενώ τα ποσοστά των κεντρώων κομμάτων, του Δημοκρατικού Κόμματος και της ΕΔΕΚ, παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση. Σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 25,7% έναντι 24,3% του ΑΚΕΛ ενώ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις του 10,2%(7,5%) και 6,6%(4,9%) αντιστοίχως. Ελαφρά αύξηση παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κόμμα με 3,2% και οι Οικολόγοι με 2,7%.

Πρώτο κόμμα και στην Κύπρο το «λευκό» και το «άκυρο», ενώ την ίδια στιγμή το 69% του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι μάλλον θα ψηφίσει. Αντιθέτως σημαντικά χαμηλά είναι τα ποσοστά των νέων ψηφοφόρων, αφού όσοι προτίθενται να πάνε στις κάλπες δεν υπερβαίνουν το 50%. Ένας στους τέσσερις Κυπρίους δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις εκλογές και ανάλογο είναι το ποσοστό όσων ενδιαφέρονται σε μικρό βαθμό. Η μεγαλύτερη αποστασιοποίηση εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 18 έως 34 χρόνων.

Στα αξιοσημείωτα της νέας δημοσκόπησης η επιστροφή στη κορυφή των ενδιαφερόντων του εκλογικού σώματος του Κυπριακού, με ποσοστό 57%, και αμέσως ακολουθεί η οικονομία με 22%. Η εσωτερική διακυβέρνηση δεν ιεραρχείται υψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όπως και η ιδεολογική ψήφος. Ωστόσο τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις των κομμάτων, ενώ το 27% των ερωτωμένων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με βάση την… οικογενειακή παράδοση.

Τέλος, το 60% πιστεύει ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΔΗΣΥ, ενώ ένα 22% εκτιμά ότι ενδέχεται να ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις και το ΑΚΕΛ να κερδίσει τις εκλογές. Αξιοσημείωτο ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΔΗΣΥ. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ που εκτιμούν ότι θα κερδίσει ο ΔΗΣΥ φθάνουν το 65% και της ΕΔΕΚ το 64%. Υψηλά ποσοστά στην παράσταση νίκης δίνουν ακόμα οι ψηφοφόροι του ΕΥΡΩΚΟ, 88%, και όπως είναι φυσικό οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ με 89%.

Αθροιστικά οι δυνάμεις του Κέντρου και της Δεξιάς φαίνεται ότι ανατρέπουν την κυριαρχία της Αριστεράς, γεγονός που εν όψει Προεδρικών εκλογών χρειάζεται να αξιολογηθεί και να μελετηθεί σοβαρά. Κι αυτό γιατί αν τελικά επιβεβαιωθούν οι τάσεις του εκλογικού σώματος και στη κάλπη, τότε ανοίγει ο δρόμος για έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροδεξιάς που θα σημάνει και τη μεγάλη αλλαγή στα πολιτικά πράγματα.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top