Ντόρα Μπακογιάννη: «Ναι» σε συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ

0

Αθήνα

Ανοιχτό αφήνει η Ντόρα Μπακογιάννη το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, εάν στις επόμενες βουλευτικές
εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Θα κάνω ό,τι εντολή μού δώσει ο ελληνικός λαός» δήλωσε στον «Βήμα 99,5». Αναφερόμενη στο ζήτημα της απογραφής επί κυβερνήσεως ΝΔ, χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί προσωπικής επιλογής του Γ.Αλογοσκούφη, αφού -όπως είπε- επρόκειτο για «κεντρική προεκλογική δέσμευση». Ως προς την κόντρα με την Αλ.Παπαρήγα, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε ότι έχει τεράστιες διαφορές με τα κόμματα που στηρίζουν την ανυπακοή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει εάν μετά τις εκλογές κληθεί να στηρίξει μία κυβέρνηση υπό τον Γ.Παπανδρέου ή υπό τον Αντ.Σαμαρά, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Θα κάνω ό,τι εντολή μού δώσει ο ελληνικός λαός». Όπως τόνισε, θα συμμαχήσει «υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η δύναμη θα βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της απογραφής και στο εάν επρόκειτο για κεντρική επιλογή της κυβέρνησης ή προσωπική επιλογή του τότε υπουργού Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη, η κ. Μπακογιάννη απάντησε με σκληρή γλώσσα στη νυν ηγεσία της ΝΔ: «Αυτά είναι σαχλαμάρες [...] Όλος ο κόσμος γνώριζε ότι δεσμευτήκαμε προεκλογικά οι πάντες ότι θα κάνουμε απογραφή. Τι εννοεί ότι ήταν προσωπική επιλογή του Γ.Αλογοσκούφη. Είναι σαχλαμάρες αυτά».

Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε, μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην υποτιμά το εγκεφαλικό πηλίκο του μέσου Έλληνα». «Ο μέσος Έλληνας γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτό ήταν μία κεντρική επιλογή, την οποία τη διαλαλήσαμε, τη διατυμπανίσαμε οι πάντες, ακόμα και εγώ που (το 2004) ήμουν δήμαρχος και δεν ήμουν μέλος της κυβερνητικής επιτροπής» είπε.

Στο ερώτημα εάν θα δεχόταν πρόταση συνεργασίας από τον Αντώνη Σαμαρά πριν τις βουλευτικές εκλογές, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή οι διαφορές μεταξύ της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Νέας Δημοκρατίας είναι πάρα πολύ μεγάλες».

«Δεν μπορώ να μπω σε λογικές λαϊκισμού την ώρα που η Ελλάδα χάνεται. Δεν μπορώ να μπω σε λογικές οι οποίες υπόσχονται στους Έλληνες εξαφάνιση του ελλείμματος μέσα σε ενάμισι χρόνο, χωρίς θυσίες» υποστήριξε.

Εξηγώντας γιατί ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών,η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέφερε:

«Το ερώτημα το οποίο αυτή τη στιγμή τίθεται είναι ποιος είναι ο δρόμος, τον οποίο πρέπει να επιλέξουμε για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από την κρίση, η οποία τον μαστίζει σήμερα. Όταν λοιπόν εμφανίζονται τέτοια σημάδια παρακμής ενός πολιτικού συστήματος, δικαιώνονται όλοι αυτοί οι οποίοι λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι μάς οδήγησαν εκεί δεν μπορούν να μας βγάλουν απ' την κρίση. Αυτή τη στιγμή τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές τους ηγεσίες έχουν μία τρομακτική ευκαιρία: να διαψεύσουν αυτούς οι οποίοι θεωρούν το πολιτικό σύστημα τελειωμένο».

«Εάν δεν το πράξουν, δηλαδή δεν βάλουν πάνω από το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας, τότε δικαίως ο ελληνικός λαός θα στείλει το σύστημα στα 'αζήτητα'» συνέχισε.

Στο τι συμβολισμούς θα παράξει πιθανή συγκυβέρνηση με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Δεν νομίζω πως κανείς ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το τι συμβολισμούς θα παράξει η οποιαδήποτε συμφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Γ.Παπανδρέου ή τον Αντώνη Σαμαρά. Δεκάρα δεν δίνει ο κόσμος. Ο κόσμος αυτό το οποίο θέλει αυτή τη στιγμή είναι να βγούμε από τη λογική της παραπολιτικής και να μπούμε στη λογική της πολιτικής πράξης. Πολιτική πράξη σημαίνει ότι σήμερα χρειάζεται θάρρος, χρειάζεται τόλμη, να πεις στον κόσμο την αλήθεια. Δεν μπορεί να βομβαρδίζεται η Ελλάδα εδώ και τρεις μήνες για αναδιάρθρωση, για χρεοκοπία και εμείς περί άλλων να τυρβάζουμε και να βάζουμε τα προσωπικά μας θέματα πάνω από τη χώρα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

«Δεν καταλαβαίνω, ποιος έχει την αυταπάτη πως θα επιβιώσει εάν η χώρα βουλιάξει; Ποιος θέλει να κυβερνήσει επί ερειπίων;» διερωτήθηκε. Επίσης, υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει εθνική συσπείρωση και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τα παραδείγματα Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Δηλαδή, όπως είπε, η αντιπολίτευση να στηρίζει συγκεκριμένες πολιτικές και να σπρώχνει την κυβέρνηση προς την εφαρμογή ορισμένων πολιτικών. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να συμφωνεί η αντιπολίτευση στα «ανώδυνα» και ό,τι είναι ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό να το πολεμά.

Αναφερόμενη στην κόντρα της με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι έχει τεράστιες διαφορές με το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Σέβομαι το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά έχω τεράστιες διαφορές: ιδεολογικές, διαφορές ελέγχων και διαφορές ουσίας άσκησης πολιτικής. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι βγαίνει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και στηρίζει την ανομία».

«Το ΚΚΕ ως γενική θέσει κηρύσσει την ανυπακοή. Ακόμα και για το θέμα του Συντάγματος υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα για το εάν δέχονται ή δεν δέχονται το Σύνταγμα» δήλωσε.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δεν εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Αυτό θα το δούμε, ο λαός είναι ο υπέρτατος κριτής [...] Εμείς θα ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να κάνουμε αυτά τα οποία λέμε».

tovima
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top