Απεργιακό "τσουνάμι" κατά περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων

0

ΕΛΤΑ, ΤΤ, Λιμάνια, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ κι άλλοι ξεκινούν απεργίες κατά των κατά περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων.
Γενική Απεργία έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 21
Ιουνίου.
Σε συλλαλητήριο καλούν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 4 Ιουνίου

Κλειστά είναι σήμερα Δευτέρα τα καταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τους εργαζομένους να αντιδρούν στα σχέδια της...
κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίησή του, μετά από απόφαση της ΟΤΟΕ. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης ο συλλογος εργαζομένων της τράπεζας κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν για αύριο Τρίτη πανελλαδική απεργία, ενώ θα συγκεντρωθούν στην είσοδο της κεντρικής υπηρεσίας στην Πεσματζόγλου, στις 10 π.μ.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σημειώνοντας ότι κανένα Ταμιευτήριο του κόσμου δεν έχει χάσει το Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του. Να σημειωθεί ότι τα γραφεία της διοίκησης του πιστωτικού ιδρύματος τελούν ακόμη υπό κατάληψη.

Επίσης, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) θα συμμετάσχει στο πανεργατικό Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που θα γίνει στις 4 Ιουνίου 2011. Σημειώνεται, ότι η ΟΤΟΕ θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για τις θέσεις και τις προτάσεις της ΟΤΟΕ, σχετικά με τη δημιουργία α ενός Δημόσιου Πυλώνα Τραπεζών. Ο προτεινόμενος Πυλώνας θα εγγυάται τον ρόλο του Τραπεζικού Συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

* Γενική Απεργία έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 21 Ιουνίου

Στάση εργασίας στην ΕΥΑΘ

Στα σχέδια της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης αντιδρούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2:30 το μεσημέρι. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους θα κάνουν και πορεία από τα γραφεία της ΕΥΑΘ μέχρι το δημαρχείο, με ενδιάμεση στάση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου και στη συνέχεια θα καταθέσουν τις απόψεις τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων του ΟΤΕ

Την αντίδρασή τους στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ εκφράζουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, με 500 περίπου εξ΄αυτών να έχουν συγκεντρωθεί και αποκλείσει κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Γ΄Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο και πως το μεσημέρι θα αποφασίσουν τη περαιτέρω στάση τους.

Υπενθυμίζεται πως η ΟΜΕ - ΟΤΕ έχει προαναγγείλει σειρά κινητοποιήσεων αρχής γενομένης από την Πέμπτη 2 Ιουνίου με τρίωρη στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας, το Σάββατο στις 4 Ιουνίου θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο στις 11:00 της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, ενώ την Πέμπτη 9 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει 24 πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στις 13:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ακόμη η ΟΜΕ -ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία στις 15 Ιουνίου μαζί με άλλες υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πώληση των λιμανιών

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κρίνει το όποιο ποσοστό πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε., ο οποίος θα έχει απορροφήσει πρώτα τα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου και της Ελευσίνας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη. Ο κ. Διαμαντίδης, με νέα δήλωσή του σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στα ελληνικά λιμάνια, επισημαίνει ότι η τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν υπέρ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Μετά το Δήμο Πειραιά, την κάθετη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ εξέφρασε και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, με την Δημοτική Αρχή να ζητά να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο ο ΟΛΠ, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα, με το οποίο προβλέπεται η ενοποίηση των Λιμένων Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας υπό τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, δήλωσε για το θέμα: «Τα λιμάνια διαδραματίζουν λειτουργίες δημόσιου ελέγχου και κοινωνικής προσφοράς σε ζωτικής σημασίας τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, ο τουρισμός, καθώς και σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Στην περίπτωση που πάψει ο ΟΛΠ να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα υπάρξουν προφανείς αρνητικές συνέπειες, τόσο συνολικά για την εθνική οικονομία και ανάπτυξη όσο και ειδικότερα για τα συμφέροντα των πολιτών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, των οποίων θα τρωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό το δικαίωμα στη θάλασσά τους. Ως εκ τούτου, στεκόμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο απώλειας του δημόσιου ελέγχου του ΟΛΠ».

Επίσης, σήμερα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου.

Απεργίες στα ΕΛΤΑ

Σε καζάνι που βράζει έχουν μετατραπεί τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση μέχρι και του 39% του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών ΄να βρίσκεται αυτή τη στιγμή έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιώντας κοινή πορεία μαζί με τους εργαζόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τους οδηγούς τεχνίτες ΕΛΤΑ να έχουν ξεκινήσει από χθες το βράδυ πέντε (5) συνεχόμενες 24ωρες απεργίας διεκδικώντας δεδουλευμένα και ρεπό πολλών ετών και την έλλειψη προσωπικού.

«Η Π. Ο. Σ. Τ. διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματεύεται και δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ταχυδρομείου, των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό

Η έρευνα

Την ίδια στιγμή διενεργείται αυτεπάγγελτη έρευνα μετά από εντολή του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή ελεγχοντας καταγγελίες για επιδοτήσεις που έχει καταβάλλει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) η διοίκηση της ΔΕΚΟ.

Ο κ. Ρακιντζής με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση των ΕΛΤΑ την παροχή στοιχείων προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παράτυπες συνδικαλιστικές πρακτικές στον προβληματικό οργανισμό.

Το κλιμάκιο του Γενικού Επιθεωρητή ερευνά το είδος και το ύψος των επιχορηγήσεων της ΠΟΣΤ, εάν αυτές διαθέτουν νομική βάση, όπως και το γεγονός ότι από τις μισθολογικές αποδοχές των ταχυδρομικών παρακρατούνται -χωρίς την συγκατάθεση των τελευταίων, όπως καταγγέλλεται- ποσά που καταλήγουν στα ταμεία της ΠΟΣΤ.

Η ιδιωτικοποίηση

Με «προίκα» την καθολική υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2028 και την επιδότηση για τις περιοχές του δικτύου που θα χαρακτηριστούν άγονες η ελληνική κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Με την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η κυβέρνηση αισιοδοξεί να εισπράξει πολύ περισσότερα από 39 εκατομμύρια ευρώ που προέβλεπε η αρχική αποτίμηση για το 39% του Οργανισμού.

Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, έχουν παραδεχθεί από τα τέλη του 2010 ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος «από το Post Group του Βελγίου αλλά και από πολλές άλλες διεθνείς επιχειρήσεις» για την προγραμματισμένη πώληση ποσοστού των ΕΛ.ΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου 2010, αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΤΑ., τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας δήλωναν ότι υπάρχει ήδη επίσημο ενδιαφέρον.

«Υπάρχουν αρκετές διεθνείς εταιρείες που ενδιαφέρονται και το πιο ένθερμο ενδιαφέρον έχει παρατηρηθεί από το Post Group του Βελγίου, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να πωλήσει ένα σημαντικό ποσοστό το επόμενο έτος», είχε τονίσει ο υπουργός Υποδομών.

Σημειώνεται ότι οι Βέλγοι είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν για τη θυγατρική των ΕΛΤΑ, Ταχυμεταφορές- ΕΛΤΑ, κατά την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για είσοδο ιδιώτη στην εταιρεία, η οποία όμως δεν προχώρησε.

Τα ΕΛΤΑ πέρασαν το 2010 στην κερδοφορία παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία που έπληξε το σύνολο της επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

Το προφίλ των ΕΛΤΑ

Η εταιρεία το 2010 παρουσίασε κέρδη μετά τους φόρους 3,47 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 543,3 εκατ. ευρώ

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ανέρχονταν σε 10.711 άτομα.

Κατάληψη στη Δημοτική Αστυνομία

Το κτίριο που στεγάζεται η Δημοτική Αστυνομία στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια κατέλεαβαν οι δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι διεκδικούν την πληρωμή δεδουλευμένων τους.
Στους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων που εργάζονται στη Δημοτική Αστυνομία οφείλονται δεδουλευμένα από το 2010.
Τα εντάλματα για την πληρωμή τους δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τάσος Αβραντίνης, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης έχει επικοινωνήσει με το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Δημοτική Αρχή εκφράζει την αισιοδοξία της ότι θα επέλθει λύση στο πρόβλημα.

greece-salonika
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top