Ραγκούσης: Δεν κινδυνεύει ο "Καλλικράτης"

0

Οι Δήμοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποχρηματοδότησης, μπορούν να λειτουργήσουν, με εργαλεία το πρόγραμμα Ελλάδα και
το ΕΣΠΑ, απάντησε ο Υπουργός των Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στην κριτική που άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ, ότι ο "Καλλικράτης" υπονομεύεται λόγω έλλειψης πόρων.

Ο Υπουργός ανέφερε πως με τα οικονομικά έχει τελειώσει το υπουργείο και πλέον έχει περάσει στο επόμενο στάδιο, τη γνωστοποίηση όχι μόνον της γενικής εικόνας για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και της ακτινογραφίας για κάθε Δήμο.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε οργανώσει τον κανόνα, την ενιαία κίνηση με την οποία θα λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα των μεμονωμένων Δήμων και έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε όλοι οι δήμοι που το χρειάζονται να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης».

Κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ, ο Τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Ζώης ανέφερε ότι μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του κ. Γιάννη Ραγκούση, σύμφωνα με τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δεν υποχρηματοδοτείται, αλλά διαπιστώνει ένα σχετικό «πλεόνασμα» της τάξεως των 210 εκατ. ευρώ προκύπτει αβίαστα ένα ερώτημα, το οποίο μόνο με χιούμορ μπορεί να τεθεί και να απαντηθεί: Πότε η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενισχύει τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης, με ένα μέρος αυτών των 210 εκ. ευρώ; «Με τέτοιες αναφορές γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατανοεί, αλλά συνειδητά υπονομεύει την βιωσιμότητα και λειτουργία των Δήμων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης.

Ο πρώην Υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε πως τόσο σήμερα, όσο και στο παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ φέρθηκε με ανευθυνότητα και προχειρότητα στην ΤΑ, γιατί αν βρίσκονται οι Δήμοι με χρέος 3,1 δισ. είναι δημιούργημά του, λόγω των παρακρατήσεων που έκαναν και κάνουν οι κυβερνήσεις του. Παρομοίασε δε τον "Καλλικράτη" με τα χωριά Ποτέμκιν, όπου η Τσαρίνα είχε δημιουργήσει τοίχους, χωρίς κανένα περιεχόμενο και μπροστά έβαζε «δήθεν ευτυχισμένους» κατοίκους να χορεύουν.

Ο Γρ. Αποστολάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική εξαπάτηση με δόλο, καθώς - όπως είπε - παρουσιάζει σαν αληθή, ψευδή πράγματα.

Ο Κ. Γκιουλέκας μίλησε για συνενώσεις φτώχειας των Δήμων, αφού τους μεταβιβάστηκαν τόσες αρμοδιότητες, χωρίς να μεταβιβαστούν οι αντίστοιχοι πόροι και κατέληξε λέγοντας πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να λέει ψέματα και να εργαστεί ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα του "Καλλικράτη", ενώ ο Αθ. Μπούρας ανέφερε πως η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει πως το πρόγραμμα ήταν ένα επικοινωνιακό μπαλονάκι που ξεφούσκωσε.

Ο Αθ. Νάκος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, συμπύκνωσε την κριτική του κόμματός του προς τον Υπουργό των Εσωτερικών στην φράση: «Δεν είπε μόνο ο πρωθυπουργός ψέματα, με το περίφημο “λεφτά υπάρχουν”. Το επαναλάβατε κι εσείς, θεσμοθετώντας τον "Καλλικράτη". Ενώ σας επισημάναμε πως η άσκηση χωρίς χρήματα δεν έχει λύση, εσείς είπατε στην Τρόικα ότι ο "Καλλικράτης" και θα βελτιώσει τις παροχές προς τους πολίτες και θα εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση».

Απαντώντας ο Υπουργός των Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «με τα οικονομικά τελειώσαμε και φτάσαμε σήμερα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τελειώσουν οι αλλαγές θεσμικού και νομικού χαρακτήρα, που έπρεπε να κάνουμε μετά τις προτάσεις των αιρετών. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα έχουμε καλύψει και το 99% των συμπληρώσεων, ή βελτιώσεων που απαιτούνται».

Και προανήγγειλε στο τέλος του μήνα την ολοκλήρωση των μεγάλων υποχρεώσεων που είχε η Πολιτεία στην ευθύνη της για την περίοδο εφαρμογής του "Καλλικράτη" από την 1η Ιανουαρίου.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top