Εκλογές 2011 Κύπρος: προγνωστικά, δημοσκοπήσεις

0

Μεγάλη μάχη στην Κύπρο για τις βουλευτικές εκλογές 2011. Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις-γκάλοπ για
ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ;

Η προεκλογική εκστρατεία για τις κυπριακές βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, που ολοκληρώνεται και τυπικά τα μεσάνυκτα, ήταν διαφορετική από όλες τις προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες.

Αν και τυπικά είχε τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων -υψηλούς τόνους, αλληλοκατηγορίες κομμάτων, κυνήγι σταυρών προτίμησης και συνθηματολογία- η φετινή προεκλογική εκστρατεία ξεχώριζε σε μερικά ουσιαστικά σημεία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο, τα θέματα της οικονομίας είχαν σημαντικό μερίδιο στις συζητήσεις, παράλληλα με το πολιτικό πρόβλημα, για το είδος και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού.

Έτσι, ενώ σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες, μέχρι και εκείνη για τις προεδρικές εκλογές του 2008, το κυπριακό πρόβλημα ήταν το κυρίαρχο θέμα, στην παρούσα εκστρατεία η οικονομία είχε ίσο, αν όχι μεγαλύτερο μερίδιο με το Κυπριακό. Σε μερικές περιπτώσεις, λόγω και των οικονομικών εξελίξεων, μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των κομμάτων για μέρες.

Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν και οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές 2011, που κατέδειξαν ότι τα οικονομικά προβλήματα απασχολούν τους πολίτες στον ίδιο βαθμό με το πολιτικό ζήτημα.

Σε μαθηματικές πράξεις και στην ανάλυση στοιχείων δημοσκοπήσεων αναλώνονται τα κομματικά επιτελεία δώδεκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Μία ακόμη δημοσκόπηση, μετά την έρευνα της GPO στοιχεία της οποίας δημοσιοποίησε ο «Π» την περασμένη Κυριακή δείχνει μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσκόπηση της GPO (έγινε για εσωτερική χρήση για λογαριασμό του ΑΚΕΛ) περιόριζε τη διαφορά στο 0,4%.

Το τελευταίο γκάλοπ της Pulse η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό συνδρομητών καθορίζει τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στη μάχη για την πρωτιά στο 0,7%. Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ φαίνεται σε μία ακόμη έρευνα να προηγείται με 28,1% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 27,4%, το ΔΗΚΟ εμφανίζεται να ανεβαίνει στο 13,1%, η ΕΔΕΚ στο 6,6%, το ΕΥΡΩ.ΚΟ με ελαφριά πτώση κινείται στο 3,5%, οι Οικολόγοι στο 3,1%, ενώ ποσοστό 1,5% δήλωσε ότι επιλέγει άλλο κόμμα, 4,5% λευκό ή άκυρο, 3,1% δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν, 4,5% είναι αναποφάσιστοι, ενώ 4,5% δεν θέλησαν να απαντήσουν. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (πριν το Πάσχα) ο ΔΗΣΥ προηγούνταν με 28,2%, ακολουθούσε το ΑΚΕΛ με 26,2%, το ΔΗΚΟ με 12,7%, η ΕΔΕΚ με 6,5%, το ΕΥΡΩ.ΚΟ με 3,7%, οι Οικολόγοι με 2,8%, ενώ 1,1% επέλεγε άλλο κόμμα, 5,5% δήλωνε ότι θα ρίξει λευκό ή άκυρο, 4,2% ότι δεν θα ψήφιζαν, 5,1% εμφανίζονται αναποφάσιστοι, ενώ δεν απάντησαν 3,9%.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν την ίδια συσπείρωση με 84%, με τη διαφορά ότι ο ΔΗΣΥ προηγείται λόγω περισσότερων εισροών, η συσπείρωση του ΔΗΚΟ παραμένει χαμηλά και συγκεκριμένα στο 63% και της ΕΔΕΚ στο 68%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 27 Απριλίου και 7 Μαΐου και ήταν τηλεφωνική. Στο πρώτο στάδιο της συλλογής στοιχείων το δείγμα ήταν 1394 άτομα και στο δεύτερο στάδιο το δείγμα έφθασε τα 1506 πρόσωπα.

Τόσο στο πολιτικό θέμα όσο και στην οικονομία, το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ -μαζί με την κυβέρνηση Χριστόφια- βρέθηκε σε αντιπαράθεση με όλα τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από κυβερνητικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας όσο και σε πτυχές της πολιτικής στο Κυπριακό.

Στο πολιτικό θέμα, σημείο αντιπαράθεσης ήταν οι «γενναιόδωρες» προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50.000 εποίκων και για το περιουσιακό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποστασιοποιήθηκε σαφώς από τις προτάσεις και ιδιαίτερα από τον τρόπο υποβολής τους χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των κομμάτων, το Δημοκρατικό Κόμμα διατήρησε την αντίθεσή του και η ΕΔΕΚ έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για την απόσυρσή τους, ενώ το Ευρωπαϊκό Κόμμα κλιμάκωσε την αντίθεσή του προς το είδος και το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης.

Οι αντιπαραθέσεις για το πολιτικό πρόβλημα κορυφώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, με τη συζήτηση γύρω από τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι θα προτιμούσε Τουρκοκύπριο αριστερό αντί δεξιού Ελληνοκύπριου, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δήλωση αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως ενδεικτική των σκέψεων που οδήγησαν στην υποβολή των προτάσεων Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο, προκάλεσε την αντίδραση όλων των άλλων κομμάτων και ανάγκασε το ΑΚΕΛ να αναδιπλωθεί, κάνοντας ερμηνευτικές και επεξηγηματικές δηλώσεις.

Ένα άλλο στοιχείο, που έκανε την εκστρατεία να ξεχωρίζει από τις προηγούμενες, ήταν η καταφανής προσπάθεια των κομμάτων να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της απομάκρυνσης μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων από τα κόμματα, λόγω απογοήτευσης για τη στασιμότητα στο πολιτικό πρόβλημα και της απουσία εμφανούς οικονομικής ανάκαμψης, που μεταφράζεται σε ποσοστό ανεργίας 7,3% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Για πρώτη φορά τα κόμματα προσπάθησαν σε τόση έκταση και ένταση να πείσουν τους αποξενωμένους ψηφοφόρους και κυρίως τους νέους, ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά υποστηρίζοντας κόμματα ή υποψηφίους που πιστεύουν ότι μπορούν να φέρουν την αλλαγή.

Από αύριο απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση με ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση με τις εκλογές, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών, Λάζαρο Σαββίδη.

Συνολικά 531.462 Κύπριοι, πλην των Τουρκοκυπρίων, θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
Τις 56 έδρες στη Βουλή θα διεκδικήσουν 412 υποψήφιοι.

Άλλοι εννέα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις τρεις θέσεις των Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων.

Με πλήρεις συνδυασμούς κατέρχονται ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι.

Τα νέα κόμματα δεν έχουν υποβάλει ψηφοδέλτια με πλήρη σύνθεση. Συγκεκριμένα, το ΛΑΣΟΚ έχει 17 υποψήφιους, το ΕΛΑΜ 16, η ΚΥΠΡΟΣ 28 και ο ΖΥΓΟΣ 10.

Υποψηφιότητα για μια εκ των κενών θέσεων στη Βουλή έχουν υποβάλει ακόμα 6 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, 2 στην επαρχία Λευκωσίας, 3 στην επαρχία Λεμεσού και 1 στην επαρχία Πάφου.

Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, με δηλώσεις τους κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων, έδωσαν βαρύτητα στην προσπάθεια για περιορισμό του ποσοστού αποχής, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι αρκετά υψηλό.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top