Αναβρασμός στην Παιδεία λόγω μείωσης εισακτέων

0

Προ των πυλών οι πανελλαδικές εξετάσεις και το τοπίο ακόμα είναι θολό προκαλώντας σύγχυση στους χιλιάδες υποψήφιους.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση υπάρχουν
πληροφορίες για μεγάλη περικοπή του αριθμού των εισακτέων κυρίως σε σχολές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά και σε σχολές με αυξημένη ζήτηση καθώς τα πανεπιστήμια έχουν πρόβλημα να δεχθούν μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το έθνος», η μείωση των εισακτέων θα αφορά τρεις ομάδες σχολών. Η πρώτη σχετίζεται με τις κεντρικές σχολές και ενδεχομένως και ορισμένες περιζήτητες/υψηλόβαθμες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές.

Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας καθώς η υπερπληθώρα αποφοίτων τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία σειρά από κορεσμένα επαγγέλματα. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν οι εισακτέοι σε περιφερειακά τμήματα που βρίσκονται στα... αζήτητα, δηλαδή αυτά τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις.

Μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50% ζητούν οι πρυτάνεις

Αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος οι πρόεδροι των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, στις προτάσεις που κατέθεσαν προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν ζητήσει μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50%. Βέβαια, στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, υποστηρίζουν ότι δεν θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις στο ακέραιο, αλλά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα θα προσδιοριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και είναι πιθανό να ανακοινωθούν πριν από την έναρξη των πανελλαδικών.

Σε κάθε περίπτωση, φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει αργήσει πολύ να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων (κάθε χρόνο γνωστοποιείται εντός του Μαρτίου), γεγονός που έχει προκαλέσει αγωνία ιδιαίτερα στους υποψηφίους που στοχεύουν σε υψηλόβαθμες σχολές και οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν πριν αρχίσουν οι εξετάσεις πόσεις θέσεις αναλογούν για το τμήμα που τους ενδιαφέρει.

Αλλαγές

Κατά τα λοιπά, οι φετινές εξετάσεις επιφυλάσσουν και μία σειρά αλλαγών που θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων. Ειδικότερα μπαίνει τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, έτσι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς εφεξής όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.), θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό μέσω επιπλέον θέσεων που θα προβλέπονται για αυτούς.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών, αφού με σχετική φετινή ρύθμιση, όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις προκειμένου να πάρουν το απολυτήριο και δεν θα χρειαστεί να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν αλλαγές στον υπολογισμό των μορίων που προκύπτουν από τον βαθμό πρόσβασης, τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας αλλά και τα ειδικά μαθήματα.

dealnews
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top