Οδηγίες για την αποφυγή λαθών στις φορολογικές δηλώσεις

0

Με νέα εγκύκλιο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, ανακοινώνει τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι διευθυντές των εφοριών για την
οργάνωση των τμημάτων των υπηρεσιών τους για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων. Στην εγκύκλιο καταγράφονται...


τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων και εφιστάται η προσοχή των υπαλλήλων προκειμένου τα λάθη αυτά να εντοπίζονται κατά την υποβολή των δηλώσεων και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στην διαδικασία εκκαθάρισης.

Τα λάθη αυτά εντοπίζονται - σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών - στα παρακάτω σημεία:

1. Στη συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

2. Στην ένδειξη για υποβολή δήλωσης, που αφορά αποβιώσαντα και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

3. Στην συμπλήρωση των τόκων για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1.1.2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών.

4. Στη σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

5. Στη συμπλήρωση κωδικών, που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

6. Στους παρακρατηθέντες φόρους, που συμπληρώνονται στους κωδικούς 601-602, 603-604 και 605-606 και αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα και είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

7. Στη μη συμπλήρωση των τετραγωνικών μέτρων των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

8. Στις δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου.

9. Στα συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

10. Στην ένδειξη στους κωδικούς 911 - 912 χωρίς να έχει συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο.

11. Στη συμπλήρωση καθαρών κερδών από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.

12. Όταν ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί - ποσά στη στήλη της συζύγου.

Στο μεταξύ κοινοποιήθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο νόμος " Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις" που περιλαμβάνει τις αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών αναλυτικές οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των νέων διατάξεων θα παρασχεθούν με εξειδικευμένες εγκυκλίους.

trelokouneli
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top