ΕΣΕΕ: Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

0

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αναφέρουν ότι τα συμφέροντα του Δημοσίου διασφαλίζονται με την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των φορολογουμένων

Δέκα προτάσεις για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων παραθέτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι οποίες πιστεύει ότι θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιζήσουν μέσα σε μία λαίλαπα ασύνδετων φορολογικών μέτρων.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι η κατάργηση του ΚΒΣ, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ήταν επιβεβλημένη, γιατί αποτελεί πλέον αφενός μεν ένα επώδυνο γραφειοκρατικό βάρος με τα πολλαπλά βιβλία και στοιχεία αφετέρου δε ένα πρόσθετο άγχος για τον επιτηδευματία, αφού και η παραμικρή παρατυπία, παράλειψη ή ανακρίβεια είναι ικανή να κρίνει τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία ως αναληθή και να οδηγήσει στον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών με εξωλογιστικό τρόπο, κατά την υπερβολική συνήθως κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Συνείδηση

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αναφέρουν ότι τα συμφέροντα του Δημοσίου δεν διασφαλίζονται με νομοθετήματα τύπου ΚΒΣ, ο οποίος ισχύει εξήντα χρόνια, αλλά με την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των φορολογουμένων και σ' αυτό βοηθά πολύ η ελάφρυνση από γραφειοκρατικές διαδικασίες και από κυρώσεις για ανύπαρκτες ή επουσιώδεις παραβάσεις. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, «η πραγματική οικονομία ή όπως αλλιώς λέμε η 'πιάτσα' έχει στην κυριολεξία 'στεγνώσει' από ρευστό, έχει ξεμείνει από οξυγόνο και έχει άμεσα ανάγκη από χώρο για να αναπνεύσει».

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ προτείνει:

1. Την ομαλή μετάβαση από 1-1-2012 χωρίς άλλη αναβολή από έναν αναχρονιστικό ΚΒΣ σε ένα απλό σύστημα διακίνησης αγαθών.

2. Να προσδιοριστούν στο ελάχιστο παραδεκτό τα βιβλία και τα στοιχεία που πρέπει να τηρούνται από τους επιτηδευματίες για προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών και εμφάνιση πληροφοριών για τη συγκρότηση και ανάπτυξη της επιχείρησης γενικά.

3. Τήρηση των Βιβλίων με διπλογραφική μέθοδο και σύμφωνα με το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο. Μηχανογράφηση παντού, στην τήρηση βιβλίων, στην έκδοση στοιχείων, στην υποβολή καταστάσεων και δηλώσεων.

4. Οι δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος κ.λπ. να περιοριστούν στο ελάχιστο και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

5. Άμεση ενημέρωση του Κεντρικού Μηχανογραφικού Δικτύου του Δημοσίου σε κάθε συναλλαγή και ως προς τον εισπραττόμενο και καταβαλλόμενο ΦΠΑ, και ενημέρωση για το ύψος των συναλλαγών γενικά κάθε επιχειρηματία με βάση τον ΑΦΜ.

6. Έλεγχοι με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση και αξιοποίηση της έξυπνης κάρτας αγορών.

7. Αναβάθμιση του ρόλου αλλά και της ευθύνης του λογιστή. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λογιστής, αλλά και ο μισθωτός, να έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με τον ελεγκτή ? λογιστή και συγκεκριμένα:

Να εκπροσωπεί την επιχείρηση στις ΔΟΥ, στα ΕΛ.ΚΕ., στα διοικητικά δικαστήρια και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Να τηρεί τα βιβλία του πελάτη στο γραφείο του, ενώ θα είναι δυνατή η άμεση λήψη πληροφοριών ηλεκτρονικά από τους επιχειρηματίες.

Να υποβάλει τις προβλεπόμενες από το νόμο δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κάθε επιχείρησης.

Να είναι συνυπεύθυνος και να υφίσταται σοβαρές κυρώσεις σε κάθε περίπτωση που αποδεικνύεται ότι καθοδήγησε και παρέσυρε τον επιτηδευματία σε φοροδιαφυγή.

Να είναι εκπρόσωπος του επιτηδευματία, αφού θα συμβουλεύει για την πορεία των εργασιών του και θα τον απαλλάσσει από την επώδυνη συνήθως επαφή του με την ελεγκτική υπηρεσία.

8. Όλοι οι έμποροι, βιοτέχνες, βιομήχανοι, παρέχοντες υπηρεσίες, ελεύθεροι επαγγελματίες να τηρούν μηχανογραφικά βιβλία και στοιχεία σύμφωνα με το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο ή το ειδικό ανάλογα με το αντικείμενο εργασιών τους.

α) Απαραίτητα βιβλία

Ημερολόγια, Απογραφών, Ισολογισμού, Γενικό Καθολικό, Αναλυτικά Καθολικά. Πιο ελαστικές ημερομηνίες εκτύπωσης, διότι σήμερα με τη μηχανογράφηση, η μη επίδειξη βιβλίων επισύρει ουσιαστικές παραβάσεις.

β) Απαραίτητα στοιχεία

Τιμολόγια εσόδων ή αμοιβών, αποδείξεις λιανικής πώλησης ή αμοιβών, φορτωτικές για μεταφορές μέσω φορτηγών Δ.Χ., αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών.

9. Κάθε επιχείρηση να έχει υπεύθυνο λογιστή μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος θα αμείβεται κατόπιν συμφωνίας με την επιχείρηση.

10. Να μην εξαιρεθεί από μία απλή τήρηση βιβλίων κανείς μικρομεσαίος επιτηδευματίας. Να υπαχθούν όλοι στο καθεστώς μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και να τηρούν ελάχιστα βιβλία και στοιχεία ως προς το ΦΠΑ και να υποβάλλουν δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων και κερδών εμπορικών επιχειρήσεων.
 
imerisia
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top