Σαρωτικός ανασχηματισμός: ποιοι φεύγουν-ποιοι έρχονται

0

Ριζικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου τις επόμενες μέρες. Ποιοι υπουργοί-έκπληξη φεύγουν από την κυβέρνηση, ποιοι έρχονται και ποιοι μετακινούνται. Όλα τα ονόματα.

Τους νέους υπουργούς βολιδοσκοπεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει του σαρωτικού
ανασχηματισμού που έχει «κλειδώσει» για αμέσως μετά την 25η Μαρτίου εφόσον αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Η ανοιχτή σύγκρουση κυβερνητικών στελεχών με συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, πυροδοτούν σενάρια για σοβαρές πολιτικές εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα. Μάλιστα, ξανακούγεται το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές για να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή, αν και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου λένε ότι ο πρωθυπουργός αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Το άλλο σενάριο είναι αυτό του ανασχηματισμού εντός των επομένων ημερών.

Στις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι να μετακινησει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου απο το υπουργείο οικονομικών. Πιθανότερος προορισμός το υπουργείο εθνικής άμυνας με τον Ευάγγελο Βενιζελο να «παλεύει» με το Γιάννη Ραγκούση για το ρόλο αντιπροεδρου. Ο Θόδωρος Πάγκαλος μάλλον αποχωρεί απο την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση μετακίνησης του Παπακωνσταντίνου σε άλλο υπουργείο, επικρατέστερος για υπουργός Οικονομικών φέρεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον για το οικονομικό επιτελείο ακούγονται και τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη και της Βάσως Παπανδρέου, ενώ πιθανή φέρεται και η αξιοποίηση στελεχών όπως του Πάρη Κουκουλόπουλου και του Κώστα Καρτάλη.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να τοποθετήσει ένα πρόσωπο που γνωρίζει απο τη λειτουργια της ευρώπης αφου έχει θητεύσει ως επίτροπος της Κομισιόν την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ομως ακούει το ενδεχόμενο αυτο και ανατριχιάζει αφου δεν επιθυμεί ένα τέτοιο καυτό πόστο.

Αν γίνει ομως αυτο, τότε πιθανότατα η αναπληρωτής υπουργός παιδείας Φώφη Γεννηματά να πάρει προαγωγή και να γίνει υπουργός παιδείας περιορίζοντας κατα μια θέση το υπουργείο παιδείας με την κατάργηση της θέσης του αναπληρωτή υπουργου. Όνομα-έκπληξη κούγεται το κ Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, πολιτικός φίλος του πρωθυπουργου που το τελευταίο διάστημα επικρίνει σφόδρα την πολιτικη που ασκει ο κ. Παπανδρέου.

Σε περίπτωση που η κ. Διαμαντοπούλου τελικά αρνηθεί να μετακομίσει στο υπουργείο οικονομικών, τότε δεν αποκλείεται να μπει στη κυβέρνηση η Βάσω Παπανδρέου με υφυπουργο οικονομικών τον Γιώργο Φλωριδη.

Ερωτηματικό είναι τι αλλαγές θα γίνουν με τους κορυφαίους υπουργούς, όπως είναι οι Γιάννης Ραγκούσης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Άννα Διαμαντοπούλου και Λούκα Κατσέλη. Αμετακίνητος πάντως θα μείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπ. Υγείας. Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί η τύχη προσωπικών επιλογών του Γ. Παπανδρέου, όπως είναι η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δημήτρης Δρούτσας και ο Παύλος Γερουλάνος.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το σοβαρό πρόβλημα συντονισμού που παρατηρείται θα κληθεί να λύσει ο Γιάννης Ραγκούσης, πιθανότατα αναβαθμιζόμενος σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ωστόσο, ερωτηματικό είναι τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση με τον Θόδωρο Πάγκαλο, ενώ επιθυμία του κ. Παπανδρέου είναι να υπουργοποιηθεί ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ενώ ακούγονται έντονα και τα ονόματα των Ηλία Μόσιαλου, Χρήστου Πρωτόπαπα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Έλενας Παναρίτη.

Η μεγάλη σφαγή στον ανασχηματισμό θα γίνει στους υφυπουργούς, καθώς ο Παπανδρέου θέλει να μειώσει τον αριθμο υφυπουργών ώστε να δώσει και την εικονα ότι στην οικονομική κρίση η κυβέρνηση είναι πρώτη που δίνει το παράδειγμα, μειώνοντας στα εντελώς απαραίτητα τη λειτουργία της.

fimes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top