Λίστα με ΔΕΚΟ προς πώληση

0

Με διαδικασίες-εξπρές το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τη … λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις της επόμενης πενταετίας. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα θα είναι έτοιμο το πλάνο για έσοδα 50 δισ. ευρώ μεταξύ 2011 και 2015. Tο μεσημέρι της Δευτέρας
πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για να τεθούν οι προτεραιότητες του σχεδίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το Στρατηγικό Σχέδιο Αποκρατικοποιήσεων θα περιέχει λεπτομερή ανάλυση των κινήσεων και των ποσών που
αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στην επόμενη τριετία και το πλαίσιο βασικών δράσεων για το 2014-2015.
Το ίδιο στέλεχος αναφέρει πως ο στόχος των 50 δισ. είναι φιλόδοξος, αλλά με τον σωστό προγραμματισμό μπορεί να επιτευχθεί. Αν και η «ωρίμανση» των αποκρατικοποιήσεων θα πάρει χρόνο. Για παράδειγμα, στο χθεσινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας για τη διαχείριση του χρέους του 2012, έκανε αναφορά σε έσοδα από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας 2 δισ. ευρώ.
Για φέτος το πρόγραμμα θα στηριχθεί στην αξιοποίηση ακινήτων, με αιχμή του δόρατος το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό και τη διάθεση ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε μια σειρά εισηγμένες και μη επιχειρήσεις, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛ.ΤΑ., η ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΔΙΕ κ.ά.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζουν πως τα «βαριά» χαρτιά δηλαδή οι μεγάλες εισηγμένες θα ιδιωτικοποιηθούν αρχής γενομένης από το 2012 προκειμένου να έχει βελτιωθεί η χρηματιστηριακή τους αξία.
Το «πράσινο φως» μπορεί να θα δοθεί για ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ, όπως προσθέτουν, για ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια η απόφαση θα παρθεί σε κυβερνητικό επίπεδο. Επιπλέον, άμεσα θα προχωρήσουν οι παραχωρήσεις με συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων.
Εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα ορίζονται οι σύμβουλοι για το Ελληνικό και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει στο υπ. Οικονομικών, το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας περιλαμβάνει μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων από 30 χρόνια και πάνω, δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων ακινήτων, προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από κρατικά λαχεία, οδικούς άξονες και ορυκτό πλούτο, πώληση μέρους ή του 100% της συμμετοχής του Δημοσίου σε εισηγμένες και μη εταιρείες.
Στα ακίνητα ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Από την εκμετάλλευση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό μπορούν να προκύψουν έσοδα έως και 5 δισ. ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει και η αξιοποίηση 13 ακόμα ακινήτων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Πρασονήσι και η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, οι Αλυκές Αναβύσσου, οι Γούρνες Ηρακλείου κ.ά. Ο δεύτερος βασικός άξονας για τα ακίνητα προβλέπει τη δημιουργία επενδυτικών εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων.

gkatzios
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top