Τρόικα: Η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών (Mια είδηση που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά !)

0
«Λύση» - σοκ για τους επαγγελματίες οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως προτείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών προδιαγράφοντας φάσμα απολύσεων. Πιθανή λύση οι μετατάξεις ή η απασχόλησή τους στην πολιτική προστασία και τη δασοπροστασία.


Γράφει ο Γιάννης Αντύπας


«Λύση» - σοκ για τους επαγγελματίες οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως προτείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ενόψει της επικείμενης έλευσής τους για τον νέο έλεγχο, έχουν καταστήσει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000
στελεχών»! Αυτή τη στιγμή, οι ένστολοι είναι πάνω από 160.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Πεντάγωνο ξεπερνά τις 200.000, με την προσθήκη όσων ανήκουν στο λεγόμενο πολιτικό προσωπικό. Η τρόικα ζητεί haircut της τάξης του 30% στο «βαθύ κράτος».
Δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι μόνιμοι, ο «κλήρος» πέφτει στους οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως,
των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.
Οσοι δεν ανήκουν σε μάχιμες μονάδες ή ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Π. Μπεγλίτης. «δεν θα επιτρέψουμε να σπάσει η ραχοκοκαλιά της χώρας», διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ο υπουργός Αμυνας, εξαιρώντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου με τον οποίο όπως λέει είναι σε στενή επαφή.
Οι ελεγκτές μας, όμως, υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να συντηρεί δύο δημόσιες διοικήσεις, καθώς το μέγεθος του στρατού συγκρίνεται με εκείνο του στενού δημόσιου τομέα.
Λύση για τις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν οι εθελοντικές μετατάξεις ή η ανάθεση σε αυτές νέων αποστολών, όπως η πολιτική προστασία και η δασοπροστασία.
Μπορεί σε μία πρώτη ανάγνωση τα καθήκοντα αυτά να φαντάζουν αλλότρια στον χαρακτήρα του στρατού, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο μόνος που μπορεί να τα φέρει σε πέρας. Αυτό που έχει αποκλειστεί, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, είναι η εθελουσία.
Αλλωστε, η εκπαίδευση ενός μονίμου κοστίζει εκατομμύρια στο Δημόσιο και είναι απολύτως αντιπαραγωγική η επιλογή της αποστρατείας.
Οι ένοπλες δυνάμεις μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας μετά την αποκάλυψη πως στον προϋπολογισμό του 2011 ενεγράφησαν τα διπλάσια ποσά από τα πραγματικά για την παραλαβή οπλικών συστημάτων. Το θέμα, που έφερε στη δημοσιότητα το «Εθνος», οδήγησε εσπευσμένα τον Ευ. Βενιζέλο και τον Π. Μπεγλίτη στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Τα στρατόπεδα
Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση, καθώς μικροκομματικά συμφέροντα διατηρούν στη «ζωή» περισσότερα από 300 κοστοβόρα στρατόπεδα.
Αντίθετα, η τρόικα δείχνει να μην έχει πρόβλημα με τον αριθμό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Η μοναδική αντίρρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι η κατανομή του προσωπικού. Δεν πρόκειται για επιχειρησιακή παρέμβαση, αλλά για εντοπισμό μιας γνωστής παθογένειας.
Η τοποθέτηση προσωπικού μακριά από την πρώτη γραμμή είναι αυτή που γεννά ανάγκη νέων προσλήψεων, λέξη που οι δανειστές μας ούτε που θέλουν να ακούν.
Επισημαίνουν, λοιπόν, την ανάγκη μεταφοράς προσωπικού σε παραγωγικές δραστηριότητες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για δευτερεύοντα καθήκοντα όπως υπηρεσίες γραφείου κοκ.
Το θέμα των ενστόλων θα μπει σύντομα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έγινε μια πρώτη προσέγγιση στο συμβούλιο των αρχηγών των τριών σωμάτων, καθώς κάθε μέρα που περνά οι στρατιωτικοί αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όλες οι σχετικές διεργασίες καλύπτονται, στον βαθμό που είναι εφικτό, από πέπλο μυστικότητας.
Οι αρρυθμιίες
Στην πρόσληψη των οπλιτών πενταετούς υποχρεώσεως βασίστηκε η μείωση της στρατιωτικής θητείας και η δημιουργία του λεγόμενου επαγγελματικού στρατού. Μόνο που, όπως συμβαίνει πολλές φορές στη χώρα μας, οι νέοι δεν επέκτειναν τις δραστηριότητες του στρατού, αλλά επέτρεψαν στους παλαιότερους να μένουν εντός στρατεύματος αλλά εκτός ενεργού δράσης. Το παράδοξο αυτό επισήμανε πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος, προκαλώντας την αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος υπερασπίστηκε τους ένστολους.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top