Μη γίνεις αχάριστος και πετάξεις τις ευκαιρίες από φόβο


Εδώ να σε δω τι αξίζεις, φίλε.

Το έχεις νιώσει ποτέ; Κάθεσαι και μετράς τα χαστούκια της ζωής και ξαφνικά βλέπεις φως.
Όχι, έτσι; Ακόμη κι εγώ, τώρα που τα γράφω μου φαίνεται απίστευτο.
Κι όμως συμβαίνει. Μπαίνει σειρά. Καρπώνεσαι τους κόπους σου και το αύριο περιμένει να κατακτηθεί.
Μα το αισθάνεσαι πως κάτι συμβαίνει.
Κάτι περίεργο υπάρχει. Κάτι που κάνει την καχυποψία κυρίαρχο συναίσθημα. Κάτι που κρατά πίσω τα χαμόγελα.

Είναι που μάλλον ξέχασες να χαμογελάς, φίλε. Και πως να μη συμβεί αυτό;
Αφού δε σου χαρίστηκε τίποτα. Εφόσον, από πουθενά δεν έβλεπες φως. Βάστα, σου έλεγαν, κι όλα θα φτιάξουν. Κι εσύ βαστούσες γιατί ήταν η μόνη επιλογή. Μόνο που μάλλον πόνεσαν τα πόδια και τώρα είναι πολύ κουρασμένα.

Και κινδυνεύεις να χάσεις τη θέα από ψηλά.
Μην το επιτρέψεις. Ένα ακόμη κουράγιο. Μια ακόμη ανάσα και έφτασες.
Άσε πίσω τους φόβους. Κάτσε να σου κάνουν και καμία λοβοτομή, όπως λέει και το κολλητάρι μου. Άλλαξε τρόπο σκέψης γιατί άλλαξε η ζωή σου. Κοίτα που βρίσκεσαι τώρα. Ο Καβάφης σε έναν στίχο του γράφει πως, εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι. Θυμήσου μονάχα τι έχει συμβεί. Θυμήσου μονάχα πόσο περίμενες. Θυμήσου μονάχα πόσο προσπάθησες. Ο επιμένων νικά, ποτέ μη το ξεχάσεις.

Δεν έρχεται στη ζωή τίποτα έτσι όπως το περιμένεις. Μάλλον πρέπει να καταλάβεις πως έρχεται όταν δεν περιμένεις. Βλακεία, θα συμφωνήσω, και άδικο αλλά ποιος είπε ότι είναι δίκαιη η ζωή. Μη γίνεις αχάριστος και πετάξεις τις ευκαιρίες από φόβο. Για το φόβο πως δε θα πάει καλά, λέω.

Το τέρας της απαισιοδοξίας κατατρόπωσε το. Μη του κάνεις τη χάρη να σε βάλει κάτω και να σου μαυρίσει τη ψυχή. Κι αν ποτέ δεν είχες εγωισμό, ψάξε και βρες τον τώρα. Απέδειξε πως δεν ήταν μπαρούφες τα όνειρά σου. Εδώ να σε δω τι αξίζεις, φίλε. Μια φορά χτυπά την πόρτα η τύχη. Αν δεν ανοίξεις, θα μείνεις να χτυπάς εσύ το κεφάλι σου.

Της Έφης Μπαμπούρη
anapnoes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...