Ρε μάνα δεν παντρεύομαι, τι δεν καταλαβαίνεις;

0

“Απαγορεύονται τα προσκλητήρια γάμου”;

Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί για την Ελληνίδα μάνα.
Από τα κλασικά ανέκδοτα με τη ζακέτα, μέχρι τη σχέση με τον γιόκα της. Μέχρι να βγάλεις το σχολείο ζητάει σπουδές. Μόλις τελειώσει το κεφάλαιο αυτό, θέλει δουλειά. Κι αν βρεις δουλειά, ξεκινάνε τα ματς για το γάμο.
Ελληνίδα μάνα είναι και βρες μου άνθρωπο να καταφέρει να την αντιμετωπίσει.
Και δη όταν πρόκειται για το γάμο.
Όταν τα προσκλητήρια έρχονται βροχή και εσύ πρέπει να ψάχνεις τρύπα να κρυφτείς. Που κι αν κρυφτείς, μεταξύ μας, θα βρει την άκρη και θα σε ξετρυπώσει. Κι αν σε ξετρυπώσει, κακομοίρα μου, την έβαψες. Εκεί που άλλος άνθρωπος θα χαιρόταν να πάει σε τέτοιο ευχάριστο γεγονός, εσύ αναθεματίζεις. Και πως να μην αναθεματίσεις αφού ξέρεις τι σε περιμένει.

Ένας εξάψαλμος με αρκετές πληροφορίες για διάφορους που ούτε καν έχεις ιδέα ποιοι είναι. Θα αρχίσει να σου αραδιάζει ονόματα με συνομήλικούς σου που είναι πια οικογενειάρχες. Και φυσικά θα σου τα παρουσιάζει όλα τόσο παραμυθένια. Μέχρι να σου περάσει την πεποίθηση πως εσύ είσαι η προβληματική. Γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό για εκείνη, εφόσον άλλοι παντρεύονται, να παντρευτείς κι εσύ. Είπαμε, Ελληνίδα μάνα. Κάποτε έκρυβες τα σημειώματα των καθηγητών από το σχολείο και τώρα μου φαίνεται θα κρύβεις τα προσκλητήρια. Που σε κατάντησε, ε;

Κι αν κάνει και έρθει κανένας  στο σπίτι, κόβει τη συζήτηση και σου το παίζει κι αγία. Αλλά αργά ή γρήγορα θα πάρεις τη ματιά τη γεμάτη υπόσχεση πως δεν τελείωσε η συζήτηση. Ο Θεός να την κάνει βέβαια. Μόνη της θα μιλάει και το μόνο που θα κάνει είναι να σου καταλογίσει όλα τα κουσούρια του κόσμου. Θα ξεκινήσει από την ανικανότητα σου να κρατήσεις σπίτι και θα καταλήξει ότι κανείς άλλος δε πρόκειται να σε ανεχτεί όσο εκείνη. Άρα θα μείνεις ανύπαντρη. Άρα θα είσαι μια ζωή μαζί της. Άρα ξεκινάει καινούριος καυγάς. Άφησέ το, σου λέω, φαύλος κύκλος.

Το μεγαλύτερο της ταλέντο, αυτό που είναι και το τελικό της όπλο, είναι δυο φράσεις. “Τι παιδευόμουν τόσα χρόνια να σας μεγαλώσω; Τι άλλη χαρά έχω εγώ να ζήσω;”. Και το δάκρυ και καλά έτοιμο να φύγει. Βρε η Ελληνίδα μάνα, είναι η καινούρια Μάρθα Βούρτση. Κι εσύ έρμη, θες να κάτσεις να εξηγήσεις τους λόγους που ακόμη δε σκέφτεσαι την κρεμάλα. Άδικος κόπος.

Ατάκες για γάμο πάρα πολλές και οι περισσότερες ικανές να γραφτούν σε βιβλίο. Κολλάνε παντού. Ακόμα και στις πιο άκυρες συζητήσεις. Η Ελληνίδα μάνα θέλει να σε παντρέψει και θα σε παντρέψει. Δεν ξέρει από ανεξαρτησία και από ανθρώπους που δε ταιριάζουν. Εσύ δεν ξέρεις να διαλέγεις άντρες, θα σου πει, και είναι πάντα έτοιμη να αναλάβει δράση. Έχεις σκεφτεί να βάλεις έξω από την πόρτα σου “Απαγορεύονται τα προσκλητήρια γάμου”;
Εγώ ναι.

Της Έφης Μπαμπούρη
anapnoes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top