Πήλιο: στα βήματα των Θεών και των Κενταύρων

0

Οι δώδεκα Θεοί κατέβαιναν από τον Όλυμπο στο Πήλιο για εξοχική κατοικία

Η μυθολογία λέει πως στο Πήλιο ζούσαν οι Γίγαντες, οι οποίοι ήθελαν - λέει - να το σηκώσουν και να το τοποθετήσουν πάνω στον Κίσαβο, ώστε η δική τους κατοικία να είναι πιο ψηλά από αυτή των Θεών του Ολύμπου.

Σύμφωνα με τους μύθους οι δώδεκα Θεοί κατέβαιναν από τον Όλυμπο και επέλεγαν το Πήλιο για εξοχική τους κατοικία.

Στο βουνό ζούσαν επίσης οι Κένταυροι, μυθικά πλάσματα με κορμό ανθρώπου και πόδια αλόγου.

Αν ακολουθήσετε τους τοπικούς θρύλους, θα φθάσετε μέχρι τη σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα, σε μια μαγευτική τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό
Μηλιές. Και δεν είναι αυτό το μόνο σημείο στο Πήλιο όπου ο μύθος, η μαγεία και η πραγματικότητα συναντώνται.


Το Πήλιο καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του Νομού Μαγνησίας και έχει ύψος 1.624 μ.
Ο κύριος όγκος του βουνού βρίσκεται στα βόρεια, ενώ οι ανατολικές και οι δυτικές πλαγιές είναι απότομες και απόκρημνες.
Έτσι, δίνει την εντύπωση ενός τεράστιου φυσικού φρουρίου τα τείχη του οποίου ορθώνονται πανύψηλα και επιβλητικά προς τον ουρανό.

Όσο προχωρούμε νότια, οι κορυφές είναι χαμηλότερες και οι πλαγιές πιο ήπιες.
Από τα φαράγγια, τις χαράδρες και τις βαθιές κοιλάδες του βορρά, περνάμε σε λόφους και βατές πλαγιές, ενώ το υψόμετρο θα αρχίσει και πάλι να μεγαλώνει - χωρίς όμως να φτάνει αυτό του βορρά - καθώς θα πλησιάζουμε προς το δυτικό άκρο, το Τρίκερι.
Οι μαγευτικές αντιθέσεις του Πηλίου το κάνουν ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.


Σκαρφαλωμένα στο βουνό των Κενταύρων βρίσκονται περίπου 70 χωριά.
Κάποια είναι πολύ γνωστά και γοητεύουν τον επισκέπτη με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους. Κάποια άλλα είναι κρυμμένα στην οργιώδη φύση του Πηλίου και περιμένουν τον πιο υποψιασμένο ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει.
Στους πρόποδες του Πηλίου θα συναντήσουμε την Πορταριά, που υπήρξε το πιο σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Η παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και η γραφικότητα της Πορταριάς προϊδεάζουν τον επισκέπτη για αυτό που θα ακολουθήσει.


Το πιο φημισμένο κεφαλοχώρι, γνωστό και ως 'Μπαλκόνι του Πηλίου", είναι αναμφίβολα η Μακρινίτσα. Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια της και επισκεφθείτε το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τόπαλη. Σε υψόμετρο 500 μέτρων, στη ΒΑ πλευρά του βουνού είναι χωμένη η Τσαγκαράδα, η "όμορφη θεά", όπως μεταφράζεται το όνομα στα σλάβικα.


Ο αξεπέραστης φυσικής ομορφιάς Μηλιές, σας προσκαλούν στον ιστορικό "μουτζούρη' το τρένο του Πηλίου που επέστρεψε στις ράγες του έπειτα από 25 χρόνια ακινησίας.
Το τρένο πήρε το όνομά του από την καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούσε παλαιότερα: κάρβουνο. Στις Μηλιές θα σας εκπλήξει επίσης η ονομαστή βιβλιοθήκη, στην οποία φυλάσσονται πάνω από 3.000 τίτλοι σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο όπου θα δείτε τη σημαία της Επανάστασης που υψώθηκε στις 7 Μαΐου του 1821 από τον Γαζή και σήμανε την εξέγερση των κατοίκων του Πηλίου κατά του τουρκικού ζυγού.


Η γειτονική Βυζίτσα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο χωριό, καθώς η παραδοσιακή αρχιτεκτονική παραμένει αναλλοίωτη και περιμένει τον ταξιδιώτη να τη θαυμάσει. Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου. Γνώρισε πολύ μεγάλη άνθηση το 17ο και 18ο αιώνα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χωριό του πολιτισμού και των γραμμάτων.
Στο νότιο Πήλιο θα σας κερδίσει η κατάφυτη Αργαλαστή, αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών. Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων σας περιμένουν τα Χάνια ο ορεινός οικισμός του ανατολικού Πηλίου που "χάνεται" μέσα σε ένα πυκνό δάσος σε οξιές και έλατα.

Καθώς το Πήλιο συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πολλές είναι οι επιλογές του επισκέπτη και σε ότι αφορά τις παραλίες, οι πλέον τουριστικές, από τη μεριά του Αιγαίου, είναι ο Άγιος Ιωάννης και το Χορευτό.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top